Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Δύο βιβλία με ιστορικές αναφορές για την Άρτα



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 16 Δεκεμβρίου 2010 η παρουσίαση των βιβλίων του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη στην πνευματική στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης». Την διοργάνωση ανέλαβαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης» και οι εκδόσεις Παρασκήνιο.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός ART TV και η εφημερίδα «Ταχυδρόμος». Στην τιμητική βραδιά για το έργο του Ελπιδοφόρου παρουσιάστηκαν τα δυο τελευταία έργα του « Άρτα 1881-1941»,που είναι ιστορικό λεύκωμα και η συλλογή διηγημάτων «Μια απρόσμενη συνάντηση Αινστάιν -Καραθεοδωρή».
Στην αρχή της παρουσίασης οι ηθοποιοί Σωτήρης Σαρλής και Γιώργος Παπαδόπουλος διασκεύασαν με θεατρική μορφή το διήγημα «Επιστροφή » που αναφέρονταν στο τελευταίο ταξίδι του Κώστα Κρυστάλλη στην Κόπραινα και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στην Άρτα.
Έπειτα ο Γιάννης Σιδεράκης που ήταν ο συντονιστής παρουσίασε τους ομιλητές τον Κώστα Κωσταβασίλη , την Μαίρη Σιώζου και τον συγγραφέα. Πρώτος από το πάνελ ξεκίνησε ο Κώστας Κωσταβασίλης, που παρουσίασε το ιστορικό λεύκωμα «Άρτα 1881-1941» και ο οποίος είπε πως « όσοι ασχολούνται με την ιστορία γνωρίζουν , πόσο μεγάλη σημασία έχουν για τους ιστορικούς τα αρχειακά στοιχεία.
Κι αυτό γιατί ο απλός κόσμος μπορεί έτσι να έχει μια εικόνα του παρελθόντος και μ’ αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει το παρελθόν του, τις ρίζες του, τον πολιτισμό του, να ερμηνεύσει ίσως ήθη, έθιμα και παραδόσεις και, οπωσδήποτε, να κρίνει ευκολότερα το οποιοδήποτε ιστορικό πόνημα.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, Άρτα 1881-1941, από τις εκδόσεις Παρασκήνιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε (κυριολεκτικά) εικόνες του παρελθόντος από τον τόπο μας, αλλά (πολύ περισσότερο) διότι το επιχειρεί αυτό με τρόπο απλό και κατανοητό σε όλους, σε μια γλώσσα που ξεφεύγει από την «στεγνή» επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας, με σεβασμό προς τον αναγνώστη.
Δεν αποτελεί λοιπόν ένα απλό λεύκωμα για την Άρτα το βιβλίο αυτό του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, αλλά μια αφετηρία για όλους μας, Αρτινούς και μη, να επιχειρήσουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, να ανασυνθέσουμε εικόνες του παρελθόντος κι έτσι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον » . Ακολούθησε η Μαρία Σιώζου που μίλησε για το βιβλίο «Μια απρόσμενη συνάντηση Αινστάιν- Καραθεοδωρή», εκδόσεις Αλδε.
Για την Μαρία Σιώζου, «…όταν εκείνο το βροχερό βράδυ, ο Καραθεοδωρή, υποδέχτηκε στο σπίτι του τον καθηγητή του Μαξ Πλάνκ τον συνόδευε ο ανερχόμενος επιστήμονας Αλβέρτο Αϊνστάιν. Ήταν η εποχή που ο Αλβέρτος μελετούσε την ειδική θεωρία της Σχετικότητας.
Γι αυτή θα ζητήσει τη γνώμη του συναδέλφου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και από εδώ θα αρχίσει η φιλία και η συνεργασία των δύο επιστημόνων, βασισμένη «στον αλληλοσεβασμό και στην αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου».
Η ατμόσφαιρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο κορυφαίων, Καραθεοδωρή και Αïνστάιν, αποπνέει πολιτισμό και γοητεύει πέρα από κάθε απόχρωση επιστήμης ,επιστημολογίας και επιστημοσύνης. Η ατμόσφαιρα της συνάντησης αποδίδεται τόσο πιστά που θα τολμούσε να πει κανείς : θα ΄θελα να είμαι εκεί. «Ο Μαξ Πλάνκ είχε αναπτυγμένη την αίσθηση να ανακαλύπτει νέες ιδέες και να τις στηρίζει με θάρρος» Αισιόδοξη προοπτική τόσο για τις ιδέες όσο και για το θάρρος.
Η απρόσμενη συνάντηση Αïνστάιν- Καραθεοδωρή ως πρώτο στη σειρά αφήγημα, αλλά και ως τίτλος λειτουργεί ως ένας άξονας συμμετρίας για όλες τις ιστορίες που θα διαβάσουμε στη συνέχεια. Δεκατέσσερα ιστορίες γεμίζουν από πρόσωπα πραγματικά όπως ο Κ.Καραθεοδωρής, ο Αïνστάιν, ο Κώστας Κρυστάλλης, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Γρηγόρης Βαφιάς, ο Μάνος Λοïζος, ο Κώστας Ταχτσής αλλά και άλλα πλαστά / στο Αιγαίο, στον Αμβρακικό, στα Γιάννενα, στην Κόπραινα με βροχή συνήθως αλλά και με χειμωνιάτικες λιακάδες για να νοσταλγούμε «ελπιδοφόρως…».
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης , ευχαρίστησε το κοινό για την τιμή που του κάνει και τόνισε πως « …και στα δύο βιβλία η πόλη της Άρτας είναι παρούσα. Στο λεύκωμα αποτυπώνονται καθημερινές σκηνές της Άρτας εκείνης της περιόδου 1881-1941 και γνωρίζουμε μια Άρτα με τους χωμάτινους δρόμους τις αποκριές , το παζάρι , τα σχολεία και τα βυζαντινά μνημεία.
Αλλά και το δεύτερο βιβλίο , «Μια απρόσμενη συνάντηση, Αϊνστάιν- Καραθεοδωρή» περιέχει αναφορές στην Άρτα. Ο Κρυστάλλης, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Γρηγόρης Βαφιάς, ο ιερέας που βοηθά τους άστεγους, οι ψαράδες στην Κόπραινα , ο φαροφύλακας , το Μενίδι , ο Αμβρακικός , η θάλασσα είναι αναφορές που γοητεύουν τον αναγνώστη γιατί αποκτούν σάρκα και οστά με την γραφίδα της γραφής.
Όλα αυτά τα έγραψα από αγάπη στον τόπο που μένω και νιώθω ευτυχισμένος που διαμένω σε αυτή την περιοχή που έχει πολιτισμό και ιστορία που για μένα αποτελεί τον πυρήνα για να γράψω τα βιβλία μου». Έπειτα ο συγγραφέας απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και υπόγραψε τα βιβλία του. Πρέπει να ομολογήσουμε πως η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν μια σεμνή εκδήλωση που άρεσε στο αναγνωστικό κοινό και που έδωσε την δυνατότητα στο συγγραφέα να κάνει ακόμη πιο γνωστό το συγγραφικό του έργο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπάς , ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων Βασίλης Γιάπρος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λεωνίδας Γκόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: