Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Τρομοκρατήθηκαν οι πολίτες με τον “βομβαρδισμό” της πλατείας!

Λαχτάρησε ο κόσμος. Κυριακή απόγευμα και η Άρτα, έμοιαζε σα να βομβαρδίζεται, όπως ακριβώς μας είπε ηλικιωμένη κυρία που είχε βγεί έξω απ’ το σπίτι της έντρομη. Κεντρικό καφέ γιόρταζε τα γενέθλια του και απ’ την χαρά τους οι ιδιοκτήτες, για την καλή πορεία που έχουν είπαν να το γιορτάσουν. Μέχρι εδώ όλα καλά και άγια. Θεμιτό είναι για κάθε επιχειρηματία και ειδικά όταν απευθύνεται σε νεολαία, να κάνει κάποια happenings, να κάνει κάποιες γιορτές, εν είδει και αποζημίωσης των πελατών που στηρίζουν την προσπάθειά του. Μέχρι εκεί όμως. Και κάποια βεγγαλικά, άντε για πέντε δέκα λεπτά κι αυτά επιβεβλημένα.
Την περασμένη Κυριακή όμως το πράγμα παράγινε! Αυτά δεν ήταν βεγγαλικά… Χειροβομβίδες ήταν, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τον κρότο, που έκανε να τρομάζουν, μικρούς και μεγάλους. Και η διάρκεια; Πάνω από τρεις ώρες. Δεν μπορούσες να σταθεί κι ας βρισκόσουν σε μεγάλη απόσταση απ’ την κεντρική πλατεία. Και χαρά οι περίοικοι!
Όμως το πράγμα δεν πρέπει να μείνει εδώ. Τόσες και τόσες περιπολίες κάνουν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν έπεσε στην αντίληψή τους το πανηγύρι του… βομβαρδισμού που είχε στηθεί; Όχι να διακόψουν την γιορτή, αλλά να πει κάποιος στους υπευθύνους να… χαλαρώσουν λίγο, μιας και η γιορτή καλή είναι, αλλά δεν χρειάζεται το δικό σου κέφι κύριε επιχειρηματία, να αποτελεί τρόμο για τον διπλανό σου.
Συμβαίνουν κι αυτά στην κεντρική πλατεία της Άρτας, σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς θ’ ανοίξει ο διάλογος για την χρήση των δημόσιων χώρων και θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Είναι ώριμη η ιδέα της δημόσιας συζήτησης

Η ιδέα της δημόσιας συζήτησης, για τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και ειδικά των κεντρικών πλατειών είναι τώρα περισσότερο ώριμη από ποτέ. Όλοι βλέπουν το τι έχει γίνει το τελευταίο τρίμηνο στην κεντρική πλατεία και αγανακτούν. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», είναι η τελική κουβέντα όλων.
Κι όμως είναι δυνατόν. Όποιος καταστηματάρχης θέλει, μπορεί να κλείσει την πλατεία λες και είναι ιδιόκτητος χώρος, που και πάλι και στον ιδιωτικό χώρο, για μια κατασκευή θα χρειαζόταν η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Απ’ όταν η απερχόμενη δημοτική αρχή εγκατέλειψε την τύχη της πόλης στα χέρια των ιδιωτών επιχειρηματιών της πλατείας, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε και φυσικά είναι αυτή που καθημερινά αυξάνει την αγανάκτηση των πολιτών, γιατί δεν αντέχουν τις προκλήσεις.
Η νέα δημοτική αρχή είναι αυτή που πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις και να βάλει τάξη σ’ αυτό το χάος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: