Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Να είναι αληθινές οι δηλώσεις;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια, κάτι που όλοι όσοι έτυχαν να είναι στην θέση των νέων αιρετών, έχουν ακούσει σε άλλες περιστάσεις, σε άλλες ανάλογες τελετές. Στα καλά θα είμαστε δίπλα στη νέα δημοτική αρχή και στα κακά η κριτική μας, θα είναι σκληρή. Και απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας οι δηλώσεις για την αξιοποίηση των προτάσεων της μειοψηφίας, πάλι μοιάζουν κοινότυπες. Τα έχουμε ακούσει άπειρες φορές, τα ακούσαμε και προχθές και το προχθεσινό άκουσμα, είναι αφορμή προβληματισμού.
Αλήθεια, αυτός ο δύσμοιρος τόπος θα είχε τόσα και τόσα προβλήματα, αν οι μεν και οι δε υλοποιούσαν τις δηλώσεις που κάνουν στην ορκωμοσία και έκαναν πράξη τα όσα λένε σε κάθε τελετή ορκωμοσίας; Σίγουρα όχι. Θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα και σε καμία περίπτωση, στην δύση του 2010 δεν θα συζητούσαμε για τα αυτονόητα. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθαριότητας ή λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, θέματα που σε άλλες πόλεις, από πολλές δεκαετίες πριν έχουν αντιμετωπιστεί.
Να θυμηθούμε δύο περιόδους της ιστορίας του Δήμου Αρταίων που είναι χαρακτηριστικές. Η πρώτη των συνεχόμενων θητειών του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Βάγια. Ο άνθρωπος έκανε τα πάντα και αντί της στήριξης απ’ την αντιπολίτευση βρισκόταν κατηγορούμενος, γιατί οι τότε αντίπαλοί του θεωρούσαν ότι αντιπολίτευση, είναι η φασαρία. Γνωστά τα όσα είχαν γίνει στους παλαιότερους, θα τα μάθουν με τον καιρό και οι νεότεροι.
Στην άλλη άκρη οι θητείες του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη. Με πολύ καλή διάθεση η αντιπολίτευση, το απέδειξε άλλωστε, δεν αξιοποιήθηκε καθόλου. Κι αυτό γιατί δεν έγινε τίποτα απολύτως, οπότε δεν χρειαζόταν να έχει λόγο και η αντιπολίτευση.
Να προβλέψουμε τώρα, τι θα γίνει με την παρούσα δημοτική αρχή; Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η αίσθησή μας, είναι ότι με την σύνθεση που έχει το νέο δημοτικό συμβούλιο, προβλέπουμε να είναι ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, σε διαρκή αγωνία για να λύσει προβλήματα και απ’ την άλλη πλευρά, αντί να βρίσκει συμπαράσταση, θα βρίσκει κριτική, γιατί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα υπάρχει μόνο ως φόντο το μέλλον του τόπου και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και η πολιτική κατάσταση στον τόπο μας, όπου κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να φαίνονται ζωηροί, άρα να έχουν μέλλον σ’ αυτόν τον τόπο μας, μιας και ο επικεφαλής, ας πούμε, της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί κορυφαίος θεσμικός παράγων, αλλά συμπληρωματικός του ρόλου του βουλευτή, ας το πούμε κι αυτό.
Κοινότυπη η αγωνία. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να αναζητήσουμε το καλύτερο απ’ τη νέα δημοτική αρχή; Αρχικά θα λέγαμε όχι. Όμως υπάρχει και η διάθεση και ο «τσαμπουκάς» του νέου δημάρχου, χαρακτηριστικά στα οποία ελπίζουμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: