Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Δήμος Αρταίων: Οι δέκα προτεραιότητες


Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Ο νέος Δήμος Αρταίων που προέκυψε με τον “Καλλικράτη” πρέπει να έχει κάποιες προτεραιότητες. Ας δούμε ποιες:

Κάστρο- Ξενία
Το ωραιότερο μέρος της Άρτας και το πιο γαλήνιο, είναι το Κάστρο. Για 17 χρόνια παραμένει κλειστό, ενώ οι πρώην υπέροχοι κήποι, έγιναν ζούγκλα. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή, μαζί με τη φίλη της, την κυρία Μενδώνη, έβαλαν την ταφόπλακα που είχε αρχίσει από την προ- προηγούμενη. Η Αρτινή κοινωνία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έδειξε πλήρη αδιαφορία. Να ήταν μόνο αυτό… Όσον αφορά το Ξενία, ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Το Ξενία είναι ξενοδοχείο και ως τέτοιο μόνο μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Και μόνο ότι είναι έργο του διαπρεπούς αρχιτέκτονα κ. Διονύση Ζήβα στη γραμμή Κωνσταντινίδη αξίζει να διατηρηθεί.

Ιστορικό κέντρο
Ποιο είναι επιτέλους το ιστορικό κέντρο της Άρτας; Ο καθένας χτίζει, ότι θέλει, όπου θέλει. Ιστορικά κτήρια γκρεμίζονται και στη θέση τους χτίζονται άχαρες πολυκατοικίες. Συναγωγές, κυνηγετικά περίπτερα, υδραγωγεία, γκρεμίστηκαν και τα μόνα κτήρια που μένουν είναι οι πολυκατοικίες του ΄70. Απαιτείται κήρυξη ιστορικού κέντρου, μήπως σωθεί κάτι επιτέλους.

Πλατεία Σκουφά
Δίπλα στην Παρηγορίτισσα και στα πέτρινα σχολεία η πλατεία Σκουφά, έργο και αυτή του κ. Διονύση Ζήβα το 1961, κινδύνεψε από καταστροφή με τις απίστευτες ιδέες περί πάρκινγκ. Το μόνο που χρειάζεται αυτή η πλατεία είναι ο καθαρισμός της από τα σκουπίδια και η αναβίωση των υπέροχων κήπων με τις τριανταφυλλιές.

Κορωνησία
Το λιμάνι πια της Άρτας χρειάζεται μια ήπια ανάπλαση, ώστε να αναδειχτεί η ομορφιά του νησιού. Η Κορωνησία είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Άρτα να ανέβει τουριστικά.

Ψαροπλιά
Μετά τον τεράστιο αγώνα που κάναμε για να μην γίνουν τα Ψαροπλιά εμπορικό κέντρο, που θα εκμεταλευόταν ιδιώτης για 25 χρόνια, περνάμε στο θέμα της χρήσης και της ανάπλασης. Ένας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα έδινε πολλές ιδέες σε όλους μας.

Κεντρική πλατεία
Αυτός ο διάδρομος ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα που κατ’ ευφημισμόν καλείται πλατεία Εθνικής Αντίστασης πρέπει επιτέλους να πάρει τέλος. Τελευταία προστέθηκαν παραπετάσματα, γυάλινα χωρίσματα και πλαστικές γλάστρες. Αυτοί που τα επέτρεψαν αυτά έχουν τεράστιες ευθύνες!

Αρχοντικό Παπακώστα
Το ωραιότερο διατηρητέο κτήριο της Άρτας καταρρέει αβοήθητο στην γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Για το Υπουργείο Πολιτισμού τα δύο ωραιότερα κτήρια της Άρτας είναι το αρχοντικό Θάνου που γκρεμίστηκε και το αρχοντικό Παπακώστα που γκρεμίζεται. Είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό; Ο κύριος Πανταζής, προιστάμενος Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, δεν έστειλε 6000 ευρώ για τον κόκκινο τσίγκο, που θα έμπαινε στη σκεπή. Ο ρόλος του κ. Πανταζή διερευνάται ήδη… Άλλωστε και στα Ψαροπλιά έδρασε ανάλογα!

Τουριστικό Περίπτερο
Το μοναδικό αυθαίρετο από τα 2.000.000 που έχει η Ελλάδα το οποίο έκλεισε(!!!) Το μπαλκόνι της Άρτας, το κλείσαμε μόνοι μας, είναι γνωστά πράγματα αυτά. Ανοίξτε επιτέλους…

Δημοτική Πινακοθήκη
Το ότι άνοιξε δεν λέει τίποτε. Απαιτείται εκλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή και οργανόγραμμα λειτουργίας.

Γεφύρι- Παραποτάμια διαδρομή
Το σύμβολο της Άρτας είναι το γεφύρι. Ας αναδείξουμε την ομορφιά του. Όσον αφορά την παραποτάμια διαδρομή, ένας περίπατος από το ΚΤΕΛ εώς τη γέφυρα δίπλα στο ποτάμι θα είναι μοναδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: