Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Το «ταξίδι» της Αιρετής Περιφέρειας ξεκινά σήμερα κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες

Έγινε η ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο συμπαραστάτες και συναγωνιστές στον αγώνα της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος

Ορκίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Η ορκωμοσία έγινε στο διοικητήριο της Ν.Α. Ιωαννίνων στο οποίο θα λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2011 η Περιφέρεια Ηπείρου. Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, νυν και νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Ευάγγελος Αργύρης, Κων/νος Κωτσαντής, Ιωάννης Παπαδημητρίου, Νικόλαος Ζήκος.
Στην ομιλία του ο Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα θα είναι η οργάνωση της περιφέρειας και σταθερή επιδίωξή του θα είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με πόρους και αρμοδιότητες ώστε να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των καιρών.

Eνιαία δύναμη

Ο κ. Καχριμάνης στην ομιλία του είπε: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους μας. Η Ήπειρος, γυρίζει σελίδα. Κάνει μια νέα αρχή. Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας. Άρτα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Ιωάννινα, γινόμαστε μια ενότητα, συγκροτούμε μια ενιαία δύναμη διεκδίκησης και αγώνα για την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία. Ιδιαίτερα, θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες της Ηπείρου, για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Για μας οι εκλογές έχουν τελειώσει στις 14 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο συμπαραστάτες και συναγωνιστές στον αγώνα της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Το δηλώσαμε, το έχουμε αποδείξει, το εφαρμόζουμε, ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε Περιφερειακή Αρχή όλων των Ηπειρωτών. Περιφερειακή αρχή, με ισχυρή φωνή, που προσβλέπει και θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τα κόμματα, τους φορείς.
Η οποία όμως, θα είναι απέναντι σε όποιον επιχειρεί να αδικήσει την Περιφέρεια, τους πολίτες μας, να υπονομεύσει το νέο θεσμό. Από την στάση μας, θα κριθούμε άλλωστε όλοι μας. Η διαφάνεια σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα, θα είναι απαράβατη αρχή μας, στηρίζοντας και εφαρμόζοντας έμπρακτα την πρωθυπουργική εξαγγελία για «μία στάση» στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και εν γένει στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές, μέχρι και σήμερα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες οργάνωσης της νέας Περιφέρειας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, χρονοβόρο και πολύπλοκο, καθώς ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται και συνεχώς ανακύπτουν νέα ζητήματα.

Ενδυνάμωση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

Η οργάνωση της Περιφέρειας, είναι άμεση προτεραιότητα για όλους μας, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις έναντι των πολιτών και της περιοχής μας. Υπάρχουν βέβαια, υπηρεσίες και αρμοδιότητες οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο β΄ εξάμηνο του 2011.
Αυτό ασφαλώς δημιουργεί προβλήματα στον τομέα της οργάνωσης και ιδίως της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, τους υπόλοιπους πόρους του οποίου είμαστε να εκμεταλλευτούμε για την στοχευμένη ανάπτυξη της Ηπείρου. Το τέλος του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η αρχή της υλοποίησης του νέου, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς συνοδεύεται από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Ηπείρου και τα οποία αναλώνουν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Από το βήμα αυτό θεωρώ καθήκον μου, να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς την Πολιτεία και προς όλους όσοι το μπορούν, να παρέμβουν για να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, με τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών και των πληγέντων.
Στη διάρκεια της θητείας, σταθερή επιδίωξή μας, και πιστεύω όλων μας, θα είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με πόρους και αρμοδιότητες, ώστε να ανταποκριθεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, στις απαιτήσεις των καιρών. Το «ταξίδι» της Αιρετής Περιφέρειας ξεκινά σήμερα κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Διαβεβαιώνουμε όμως όλους σας, τον κάθε πολίτη, ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να το κάνουμε όσο πιο γίνεται ομαλό και στον τερματισμό του να έχει θετικό πρόσημο για την Ήπειρο. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία, Χρόνια Πολλά σε όλους».

Κ. ΠΑΠΠΑΣ: Θα αναδείξουμε βιώσιμες τοπικές λύσεις

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το διακύβευμα της περιφέρειας Ηπείρου είναι να αναδείξουμε βιώσιμες τοπικές λύσεις, που θα ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων» και υποσχέθηκε ότι ως πρώτος αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, οι πράξεις και οι ενέργειές του «θα έχουν πάντα ως γνώμονα το κοινό συμφέρον και θα διέπονται από διαφάνεια χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, με καθαρό πρόσωπο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σχέδιο και όρεξη για πολλή δουλειά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: