Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Το διάβασα σε κάποιο blog και το αναπαράγω ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχόλιο: «Άλλοι σκύβουν με καμάρι κι άλλοι σκύβουν από τα βάρη». Καθόλου μακριά απ’ την πραγματικότητα και ίσως δίνει το στίγμα των αναζητήσεων των πολιτών. Όχι αυτών που τώρα κυριαρχούν, αλλά αυτών που θα ακολουθήσουν.

*****

Ήταν δήμαρχοι χωρίς να εκλεγούν. Και όταν προσπάθησαν να εκλεγούν δεν τα κατάφεραν. Δυό είναι στο νομό μας και πρέπει να καταγραφεί το αρνητικό ρεκόρ. Μιλάμε για τον Μιχάλη Γκούζια στο Δήμο Τετραφυλλίας, που αντικατέστησε τον αείμνηστο Θανάση Γρέβια, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του και ήταν υποψήφιος στο νέο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τον Γιάννη Κόκλα στο Δήμο Αράχθου , που αντικατέστησε τον Κώστα Παπασιώζο που έγινε βουλευτής και ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο νέο Δήμο Ν. Σκουφά.

Πήγαν στις εκλογές με τον αέρα της νίκης, έκαναν δηλώσεις για το πώς θα κερδίσουν τις εκλογές, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε. Τα ρεκόρ, έστω και αρνητικά, όμως πρέπει να καταγράφονται.

*****

Μην ανησυχείτε…. Δεν υπάρχει περίπτωση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άρτας, να κάνουν επιλογές σαν κι αυτή του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου. Τα πράγματα είναι απλά. Οι άνθρωποι υπηρετούν την κομματική νομιμότητα και δεν δείχνουν πρόθυμοι να μπουν σε πολιτικές περιπέτειες. Όχι μόνο νομοσχέδια σαν κι αυτό του εργασιακού μεσαίωνα, όπως χαρακτηρίστηκε, είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν, αλλά και πολύ χειρότερα. Οπότε ας μην ανησυχεί κανένας.

*****

Είχαν που είχαν τα χάλια τους, όλες τις προηγούμενες ημέρες οι καταστηματάρχες που έβλεπαν να μην μπαίνει άνθρωπος στο μαγαζί τους και αν έμπαινες δεν ψώνιζε τίποτα, έπρεπε να παρακολουθούν και τα… καμάρια της ελληνικής τηλεόρασης, που σ’ όλα τα δελτία ειδήσεων είχαν να δείχνουν κάποιους που δεν θα ψώνιζαν, γιατί όπως έλεγαν έπρεπε να περιοριστούν μόνο στα απαραίτητα. Σιγά το νέο, θα έπρεπε να τους πει κάποιος, αλλά τι να κάνουμε. Στην οικονομική κρίση βρήκαν πεδίον λαμπρό, για να κάνουν τηλεθέαση, οι φωστήρες της τηλεόρασης, οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δείχνουν να κάνουν καλά την δουλειά τους και να παίρνουν άξια τον μισθό τους. Φυσικά την λέξη ΝΤΡΟΠΗ δεν την γνωρίζουν και νομίζουν ότι κάτι κάνουν, με το να παίζουν με τις αντοχές των πολιτών.

*****

Καταπληκτική η ομοιότητα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνατίου, με τον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεο. Πολλοί ήταν αυτοί που καθώς έμπαιναν στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ, όπου θα γινόταν η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, θεωρούσαν ότι εκεί βρισκόταν ο Μητροπολίτης Άρτας και έσπευδαν να τον χαιρετήσουν, αλλά φθάνοντας εκεί διαπίστωναν ότι άλλος ήταν ο Μητροπολίτης που θα έκανε την ορκωμοσία.

Για να λέμε την αλήθεια, περίπου κι εμείς την… πατήσαμε στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, καθώς σπεύσαμε να χαιρετήσουμε τον προσκεκλημένο Μητροπολίτη, θεωρώντας ότι είναι ο δικός μας Μητροπολίτης. Είπαμε όμως η ομοιότητα είναι καταπληκτική και ίσως η επιλογή του κ.κ. Ιγνατίου, να ζητήσει απ’ τον συγκεκριμένο, εκ των εφτά παρισταμένων για την ονομαστική του εορτή, να κάνει την ορκωμοσία, να είχε και την σημειολογική της προσέγγιση.

*****

Είδα στην τηλεόραση τον βουλευτή μας, τον Δημήτρη Τσιρώνη, να χτυπιέται για τα δίκαια της κυβέρνησης, που φέρνει για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011, σημειώνοντας ότι με αυτόν θα σωθεί η Ελλάδα. Και τι δεν είπε ο άνθρωπος. «Θα πρέπει εδώ από τη Βουλή των Ελλήνων να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας, προοπτικής και ελπίδας προς τον ελληνικό λαό, προς όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα που δηλώνει πως είδε τον προϋπολογισμό ο αρτινός βουλευτής.

Σε ποιόν θα στείλεις μήνυμα αισιοδοξίας κύριε βουλευτά; Σ’ αυτόν που δε έχει να φάει ή να αγοράσει ένα παιχνιδάκι για το παιδάκι του; Σ’ αυτούς τους αρτινούς που ξαφνικά έγιναν… πλούσιοι, με τις δικές σας παρεμβάσεις στην κυβέρνηση; Σε ποιους;

Για βγες, κύριε βουλευτά, τώρα που θα έρθεις για τις γιορτές στην Άρτα, μια βόλτα στην αγορά και ρώτησε πόσοι έλαβαν το μήνυμα αισιοδοξίας, που και από (τοπικής) τηλεοράσεως έστειλες, αναπαράγοντας την ομιλία σου στην Βουλή. Κι αν βρεις αποδέκτη του μηνύματος αισιοδοξίας, τότε ΑΞΙΖΕΙΣ, πρέπει να γίνεις ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Άλλωστε είσαι ο παλιότερος Παπανδρεϊκός, μετά την διαγραφή του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

*****

Απολογισμοί επί απολογισμών και ο ένας να προσπαθεί να δείξει τον άλλον ως υπεύθυνο για την ήττα των εκλογών. Αυτή είναι η εικόνα της τοπικής ΝΔ που σε εποχή κρίσης (και τοπικά) θα περίμενε κανένας να δει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να είναι πρωτοπόρο σε αγώνες για τον τόπο, για τον κόσμο που πεινάει και δεν έχει τι να κάνει.

Δεν γνωρίζει ο μέγας αποτυχών, που καμώνεται πως τα ξέρει όλα, ότι «τα στερνά κρίνουν τα πρώτα» και ότι η ανοχή που του έδειξαν οι αρτινοί, ήταν γιατί δεν υπήρχε άλλος, να μπει υποψήφιος νομάρχης, αφού αυτός που σήμερα είναι ο στόχος του, δείλιασε και είπε όχι όταν εκείνος έλαβε τον κομματικό διορισμό. Εκείνος έκανε κακές παρέες τότε και το πλήρωσε με υποθήκη το πολιτικό του μέλλον.

Ο μέγας αποτυχών, το πληρώνει με την απαξία, που σήμερα εισπράττει απ’ τους πολίτες και όλους όσους έτυχε να βρεθούν δίπλα του, το διάστημα της παντοκρατορίας του. Αν φυσικά θελήσει να το καταλάβει και κάποτε βάλει στο λεξιλόγιό του, την λέξη ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.

*****

Δεν τους αντέχω τους κακοήθεις, που λένε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος, δεν ασκεί πολιτική και δεν κάνει αντιπολίτευση. Ο άνθρωπος μίλησε για τον προϋπολογισμό και είπε σημαντικά πράγματα. Διαβάστε: «Θα μείνετε στην ιστορία ως η Ελληνική κυβέρνηση που μετά από 56 χρόνια από την κατοχή παρέδωσε εθνική κυριαρχία σε ξένα κέντρα!», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Είναι αποκλειστικά, ένας προϋπολογισμός ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση στους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ θα αποτελειώσει και τις τελευταίες «ζωντανές» επιχειρήσεις της χώρας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Κι εσείς μου λέτε ότι ο άνθρωπος δεν κάνει αντιπολίτευση. Βέβαια, αν δεν μιλούσε για τον προϋπολογισμό και τύχαινε να μιλήσει για τον Γιώργο Στύλιο και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, τότε θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η πολιτική του αποκάλυψη!

*****

Η πληροφορία μας είναι πέρα για πέρα ακριβής. «Τα έχει πάρει», αναφέρει ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας, μετά τον «βομβαρδισμό» της πλατείας, επί τη ευκαιρία της αφίξεως στην πόλη μας, την γνωστής αοιδού ΤΑΜΤΑΣ. Κι αυτό γιατί οι ενοχλημένοι πολίτες, δεν έκαναν την καταγγελία τους στο «100», όπως συνηθίζεται… Πολλοί εξ αυτών αναζήτησαν τον αριθμό του κινητού του διευθυντή και του κατήγγειλαν τα γενόμενα.

Το σίγουρο είναι πλέον, πως και ο ίδιος δεν θα αισθάνεται άνετα, με το «πάρτι της παρανομίας» και θα κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, μετά τα Χριστούγεννα. Για να δούμε.


Στο στόχαστρο κάποιων ανώνυμων «αρθρογράφων» των blogs μπήκε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, που εκτός των άλλων είναι και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει ως εξής: «Ματαιοπονούν, όσοι πιστεύουν ότι υποβολιμαία δημοσιεύματα μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αφού είναι γνωστό ότι η πολιτική, κομματική και αυτοδιοικητική μου συνέπεια και διαδρομή δεν το επιτρέπουν. Γι’ αυτό σε αυτούς τους «μισθοφόρους» που έχουν αναλάβει εργολαβικά να λασπολογούν σε βάρος μου θα τους συνιστούσα… ψυχραιμία!!» Βεβαίως τα όσα είπε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα όσους προσπάθησαν να τν συκοφαντήσουν, αφού ανώνυμοι ήταν, ανώνυμοι παραμένουν και αυτή η ανωνυμία τους δίνει το… δικαίωμα να λοιδορούν τον καθένα και να νομίζουν ότι έτσι βοηθούν στην ποιότητα του δημόσιου διαλόγου.

Η πόλη θα καθαρίσει

«Πρώτη δουλειά στις 2 του μηνός που αναλαμβάνουμε θα είναι η καθαριότητα της πόλης. Η πόλη θα καθαρίσει. Αυτό σας το υπόσχομαι». Το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία που έκανε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ίδιου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αν μη τι άλλο είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τους πολίτες, οι οποίοι ασφυκτιούν κινούμενοι ανάμεσα σωρούς σκουπιδιών και σε δρόμους και πλατείες που κυριολεκτικά βρωμάνε.
Το είχαμε επισημάνει πολλές φορές μέχρι τώρα, το επισημαίνουμε και τα δύο τελευταία χρόνια. Η πόλη δεν είναι βρώμικη ΒΡΩΜΑΕΙ. Ο απερχόμενος δήμαρχος και οι συνεργάτες του, οι τόσοι αρμόδιοι για την καθαριότητα, ούτε που ασχολήθηκαν με το θέμα. Και η εικόνα καθημερινά γίνεται χειρότερη.
Ο Γιάννης Παπαλέξης, δείχνει πως έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών και με βάση αυτό θα κινηθεί. Και με βάση και την τελευταία δέσμευσή του, θα κριθεί.
Εν αναμονή λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: