Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ


Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην καθιερωμένη βόλτα στην οδό Σκουφά, συνάντησα φίλο καταστηματάρχη, που έχει τις ατάκες του, για να μου πει την καλύτερη ότι τον ενημέρωσα ότι ο φίλος του βουλευτής κυκλοφορεί στην Αγορά της πόλης…

-Με μουστάκι ή περούκα, με ρώτησε για να με αφήσει άναυδο. Και φυσικά με τον απλό αυτό τρόπο, περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές, που έρχονται στην εκλογική τους περιφέρεια χρονιάρες μέρες. Ποιος τους έχει την όρεξη, λένε οι περισσότεροι, να τους ακούει και αν τύχει και καμιά σοβαρή συζήτηση, ν’ ακούει ένα κάρο μακακίες… Δυστυχώς εκεί φτάσαμε… Οι εκπρόσωποί μας, να έχουν τον φόβο των πολιτών και να τους περιγράφουν κάποιοι, πως πρέπει να κυκλοφορούν ή με μουστάκι ή με περούκα.

*****

Σα ν’ άρχισαν τα όργανα στον συνδυασμό του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, μιας και πολλές απ’ τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί, με φόντο την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των νομών της Ηπείρου, δεν έγιναν πράξη και την «μερίδα του λέοντος» σ’ ότι αφορά τα αξιώματα που ο ίδιος έπρεπε να κατανείμει, τα πήραν όλα οι γιαννιώτες. Τζάμπα κι εμείς ελπίσαμε ότι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα είναι αρτινός ισοβαρής του περιφερειάρχη. Τζάμπα πιστέψαμε και άλλες υποσχέσεις, τις οποίες είδαμε να μην γίνονται πράξη.

Όμως υπάρχει και μία θετική εξέλιξη. Μέλος της οικονομικής επιτροπής, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του νέου θεσμού, είναι ο εξ Άρτης Βασίλης Ψαθάς, ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε, είναι και στενός φίλος του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Καλή επιτυχία Βασίλη.

*****

Ουδόλως άγγιξαν τη ΝΔ Άρτας τα περί «ντιντήδων», «κομψευόμενων» και άλλων κατηγοριών στελεχών της ΝΔ, που ανέφερε στο τελευταίο άρθρο του, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης. Κι αυτό γιατί, όπως μου εξήγησε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη ΝΔ, για να υπάρχουν κατηγορίες στελεχών, θα πρέπει να υπάρχουν στελέχη και για να μην ξεχνιόμαστε στη ΝΔ Άρτας, στελέχη δεν υπάρχουν. Ξέμεινε, τελών υπό αναστολή μέχρι τη Νομαρχιακή Συνέλευση, ο πρόεδρος του κόμματος Στάθης Νάνος, ο οποίος δεν κάνει και τίποτα. Βρίσκεται έτσι, για να θεωρούν κάποιοι στην Αθήνα, ότι και στην Άρτα το κόμμα εκπροσωπείται.

Η Νομαρχιακή Συνέλευση βεβαίως ακολουθεί και θα έχει το ενδιαφέρον της. Γιατί θ’ ακούσουμε καημούς, πόνους και άλλα ψυχεδελικά, που ακολουθούν τις μεγάλες ήττες. Αγωνιώ, να δω πως θα υποδεχτούν τα μέλη του κόμματος, τον μεγάλο ηττημένο των δημοτικών εκλογών. Γιατί γι’ αυτούς που τον στήριξαν, όλα τα γνωρίζουμε. Κρατούν απόσταση ασφαλείας, μιας και πλέον γνωρίζουν ποιος οδήγησε την παράταξή τους στην ήττα.

*****

Δεν προέκυψαν ούτε εντάσεις, ούτε αντιπαραθέσεις, στην κατανομή των αξιωμάτων, στην δημοτική ομάδα του δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη. Ο ίδιος ο δήμαρχος το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει συζητήσεις με όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και κατέληξε στο συγκεκριμένο σχήμα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι συνεργάτες του και όλοι να προσφέρουν στο μεγάλο στοίχημα του ίδιου και της πόλης. Ν’ αλλάξουν όλα. Γιατί είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν, άσχετα αν οι ημέρες των τελετών παράδοσης και παραλαβής των Δήμων, έδωσαν αφορμή και για υπερβολές σε σχόλια και δηλώσεις.

Περίπου σαν τον «ογκόλιθο» της πολιτικής ζωής της περιοχής μας, παρουσίασε ο νυν δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, τον απερχόμενο Πάνο Οικονομίδη, σε ανάλογη τελετή. Και αφού αδερφέ Γιάννη ο απερχόμενος Πάνος είναι έτσι όπως τον περιέγραψες, τότε τι… φαγώθηκες ένα χρόνο τώρα, να γίνεις δήμαρχος. Όχι γιατί καλές είναι οι αβρότητες, αλλά να μην ξεφεύγουμε κιόλας και γεμίσουμε τύψεις, για το πώς έφυγε απ’ το Δήμο, ο κορυφαίος της πολιτικής ζωής του τόπου μας…

*****

Με την ευκαιρία πάρτε και κανένα περιοδικό «celebrity». Θα αποζημιωθείτε… Η Όλγα Φαρμάκη, που κάποτε ήταν σπουδάστρια στην Άρτα, ποζάρει σε αποκαλυπτικές φωτογραφίες λανσάροντας τα νέα γυναικεία εσώρουχα γνωστής εταιρείας. Κι αυτό γιατί όλα χρειάζονται.

*****

Πάλι τα ίδια, δηλώσεις επί δηλώσεων οι εκπρόσωποί μας και άντε να τους παρακολουθήσεις. Δηλώσεις στο Γεφύρι της Άρτας, μετά τον αγιασμό των υδάτων… Δηλώσεις από την Γέφυρα Τζαρή, όπου η τελετή για τον αγιασμό των υδάτων, γίνεται με καθυστέρηση, για να προλάβουν οι εκπρόσωποί μας… Δηλώσεις και από την Κορωνησία, για να πιάσουν και το κομμάτι της πεδιάδας.

Τόσες και τόσες δηλώσεις, όλο και κάτι θα μείνει, μπορεί να ισχυριστεί κανένας. Όλες στο ίδιο μοτίβο. Στην Άρτα, για την κρίση που θα τη… νικήσουμε! Στην Γέφυρα Τζαρή, αυταρέσκεια για τον αγώνα που έγινε και δεν έγινε το φράγμα Αγίου Νικολάου… δεν βαρέθηκαν τόσα χρόνια τα ίδια, τόση ανάγκη για επιβεβαίωση πιά… Στην Κορωνησία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Άντε και τα λένε… Μένει τίποτα για τον πολίτη, είναι το απλοϊκό ερώτημα. Και η απάντηση σαφέστατη: Τίποτα απολύτως. Απλά είναι καλή η δημοσιότητα και επιλέγεται, συνήθως, απ’ όσους δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο και να μιλήσει αυτό, αντί γι’ αυτούς, αλλά τι να κάνουμε, είμαστε πάντες υποχρεωμένοι να τους ακούμε, αλλά έχουμε πάντα το δικαίωμα να τους σχολιάζουμε…

Παρασυρμένος απ’ την τελετή του Αγιασμού των υδάτων και την κατάδυση του τιμίου σταυρού, ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, έκανε την δική του δήλωση: «Θα κάνουμε βουτιά στο μέλλον», είπε με έμφαση κι εμείς τον παρακαλούμε όταν αποφασίσει να μας ειδοποιήσει να είμαστε εκεί, να καταγράψουμε το γεγονός!

*****

Δεν είναι και το καλύτερο, εκεί που ακούς στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, τα νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, γιατί αυτό επέλεξες, να σου μπαίνει σφήνα ο Παλιοκώστας, ο Αδάμας, ο Ηρακλής και οι άλλοι σχολιαστές του ΡΑΔΙΟ ΑΡΤΑ. Μας είπαν πολλοί αναγνώστες να κάνουμε μια έκκληση στον ιδιοκτήτη του σταθμού, να μην παρεμποδίζει τους άλλους σταθμούς, μιας και υπάρχουν συμπολίτες μας, που ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ακούνε ΚΑΙ άλλους σταθμούς, αφού είναι επιλογή τους. Ελπίζουμε η έκκληση αυτή, να ληφθεί όπως έχει και χωρίς καμία παρερμηνεία, γιατί, το διαπιστώσαμε κι εμείς. Είναι πολύ εκνευριστικό να ακούς κάτι που σε ενδιαφέρει και χωρίς να το θέλεις, να μπαίνει… σφήνα άλλος σταθμός. Εν προκειμένω οι παρεμβολές γίνονται σε κρατικό σταθμό, που όσοι το διοικούν, θα πρέπει σε κάποια στιγμή, να λάβουν τα μέτρα τους.

*****

Σε άλλη σελίδα σχολίων της «Γ» καταγράφουμε είδηση από την Πάτρα, όπου ο νέος δήμαρχος Γιάννης Δημαράς και οι εννιά αντιδήμαρχοι, τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους, ακολούθησαν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, για να διαπιστώσουν, πως γίνει η καθαριότητα στην πόλη και να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Μια έξυπνη και καλή κίνηση, που δίνει σ’ όλους τους αρμόδιους να διαπιστώσουν, ιδίοις όμασι, τα προβλήματα που υπάρχουν και να εισηγηθούν τις καλύτερες λύσεις. Ας την έχουν υπ’ όψιν τους και οι δικοί μας αιρετοί, μήπως και αξιοποιήσουν την ιδέα.

*****

Γραφεία στην οδό Μακρυγιάννη, θα έχει τις επόμενες ημέρες η οργάνωση Άρτας του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ». Το κόμμα οργανώνεται και στην Άρτα και εντός των ημερών θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών, που θα αποτελούν την προσωρινή επιτροπή του κόμματος. Για να δούμε, θα έχουμε και εκπλήξεις.

*****

Και μια γυναίκα πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Ο λόγος για την κα Δώρα Παπαϊωάννου – Ιατρού, που εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, του νέου διευρυμένου Δήμου Ζηρού. Η πρόταση έγινε από τον δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση και έγινε αποδεκτή απ’ τον συνδυασμό του. Χρειάζεται και η παρουσία γυναικών στην θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και κανένας δεν είπε πως η θέση αυτή είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: