Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Ούτε για δείγμα υλικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων


Ο... κόμπος έφθασε στο χτένι για πολλούς ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφού τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου δεν υπάρχουν υλικά ούτε για δείγμα, με αποτέλεσμα αρκετές προγραμματισμένες επεμβάσεις να μην γίνονται!
Χθες, με τη δικαιολογία, ότι δεν είχαν δοθεί από το Υπουργείο νέες τιμές για αγορά υλικών, δεν έγιναν χειρουργεία σε κάποιες κλινικές, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, αλλά και συγγενείς τους, να ζητούν άμεσες εξηγήσεις από την Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.
ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Το πρόβλημα με την απουσία υλικών δεν είναι καινούργιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.Εδώ και καιρό, τόσο το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως γάζες, εργαλεία κτλ, ενώ πολλές είναι οι κλινικές που υπολειτουργούν.
Και όλα αυτά έρχονται μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου στα Γιάννινα, που έκανε λόγο για λουκέτο σε κάποια Νοσοκομεία της Ηπείρου και συγχώνευσή τους με άλλα!Η Κυβέρνηση βαφτίζει… «επανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας» το πιθανό «λουκέτο» σε Νοσοκομεία, με τη δικαιολογία της εξοικονόμησης πόρων.
Υπενθυμίζεται ότι ως μια χαρακτηριστική περίπτωση «κακής χωροθέτησης μονάδων υγείας», αναφέρεται η Ήπειρος στη σχετική εισήγηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για την οποία τονίζεται ότι «Άρτα, Πρέβεζα, Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα: Τρεις νομοί, τέσσερις πόλεις και ισάριθμα νοσοκομεία. Κάθε πόλη διαθέτει το δικό της, ωστόσο ο όγκος των ασθενών μετακινείται συστηματικά προς τα νοσοκομεία Ιωαννίνων, «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό».

Άρχισε η καταβολή των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία

Διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με το εξέταστρο στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και στα Κέντρα Υγείας, έδωσε, χθες, ο υπουργός υγείας κ. Α. Λοβέρδος, με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε, μεταξύ άλλων, και στους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1-1-2011 αμοιβή πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων.Απ' αυτήν την καταβολή εξαιρούνται μόνο:
1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά. 2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ). 3. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.
Επιπλέον για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής:
-Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.
-Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.
-Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: