Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η συνεργασία είναι επιβεβλημένη…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Με όρεξη ξεκίνησαν τη νέα χρονιά, οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και άλλοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης και είναι δικαιολογημένη αυτή η όρεξη, μιας και ο καθένας που μπαίνει στην διαδικασία των δημοτικών εκλογών, εκλέγεται και λαμβάνει μία θέση στην ιεραρχία της αυτοδιοίκησης, θέλει να συνδέσει το όνομά του, με την προσφορά σε κάποιον τομέα και αυτή η σύνδεση αν αποτελέσει, ίσως και αφετηρία για κάτι άλλο, που μπορεί ο καθένας να σκέφτεται.
Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι κάθε τέσσερα χρόνια, τέτοιες ημέρες στα δημαρχεία όλη της χώρας, ο ίδιος ενθουσιασμός κυριαρχεί, για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και την θέση της όρεξης και του ενθουσιασμού, να έχει καταλάβει η απαισιοδοξία, η απογοήτευση και φυσικά, τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα, των πρώτων ημερών, να είναι, στην κατάληξη, λόγια για το πώς δεν έγινε τίποτα και φυσικά, για το ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Από τώρα λοιπόν, πρέπει να απαντηθεί απ’ όλους τους αιρετούς του νομού μας, το ερώτημα, πως ο ενθουσιασμός και η όρεξη για δουλειά θα παραμείνουν σε πρώτο πλάνο και δεν θα έχουμε σε λίγο καιρό να παρατηρούμε φαινόμενα απογοήτευσης, τα οποία είναι και η γενεσιουργός αιτία των εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ανάμεσα στα μέλη της μιας ή της άλλη δημοτικής ομάδας.
Εξ ίσου σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και να καταχωρηθεί στην συνείδηση όσων θέλουν να λειτουργήσουν μακριά απ’ την μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά με κυρίαρχο τον στόχο της προσφοράς. Η καταγραφή στόχων και απολογισμών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε όσα έχουν υπολογιστεί ότι θα γίνουν, όταν βρίσκονται τακτοποιημένα, τότε δεν παραμονεύει ούτε ο κίνδυνος της απογοήτευσης, ούτε ο κίνδυνος της παραίτησης απ’ την διαδικασία της προσφορά.
Και φυσικά σ’ αυτή την διαδικασία, η οποία εν τοις πράγμασι ταυτίζεται με την αναζήτηση της προσφοράς, καθοριστικό ρόλο πρέπει να έχουν οι επικεφαλής των δημοτικών ομάδων, οι οποίοι δεν πρέπει να πλειοδοτούν σε έργα που θα γίνουν, αλλά να
βλέπουν την πραγματικότητα και με βάση αυτή, να προκύπτουν και οι όποιες εξαγγελίες τους.
Πιο απλά. Είναι προτιμότερο να εξαγγείλεις λιγότερα και να κάνεις πράξη περισσότερα, παρά να πεις πολλά, να εξαγγείλεις τα πάντα και στην συνέχεια να μην μπορείς να κάνεις τίποτα και να αντιμετωπίζεις την οργή του κάθε πολίτη, όπως πρόσφατα στην Άρτα, την είδαμε να εκδηλώνεται.
Κοντολογίς. Όσο εμφανής, είναι σ’ αυτή την φάση η όρεξη για δουλειά και ο ενθουσιασμός, τόσο απλά, μπορεί να περάσουμε στην απέναντι όχθη, που είναι η απογοήτευση και η παραίτηση. Και τότε το πρόβλημα, δεν θα το έχει ο κάθε επικεφαλής δημοτικής ομάδας, ο κάθε δήμαρχος ή αντιδήμαρχος, αλλά η κάθε πόλη, που έχει προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: