Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

«Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες»

Ευκαιρία για μια βόλτα στο γειτονικό Αγρίνιο

Φιλοξενεί και παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σήμερα και αύτιο στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου φιλοξενεί και παρουσιάζει σήμερα και αύριο 7 και 8 Ιανουαρίου 2011,στις 9.15 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου το έργο «Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες» μια σπονδυλωτή παράσταση, βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και σε στίχους από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.
Οι παραλογές είναι αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, που συγγενεύουν με τα ακριτικά. Περιγράφουν συνήθως κοινωνικά περιστατικά με έντονη δραματικότητα, συμπύκνωση της δράσης, γρήγορο ρυθμό και άλματα στην περιγραφή. Οι παραλογές ονομάζονται αλλιώς επύλλια και απαντώνται σ' όλους τους λαούς με το όνομα μπαλάντες.
Κοινό θέμα των 4 παραλογών της παράστασης, είναι ένα έγκλημα που γίνεται μέσα σε μια οικογένεια που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να λειτουργεί φυσιολογικά. Ως αφορμή για την επιλογή τους, στάθηκε η γνωριμία του θιάσου με έναν άνθρωπο που δεν περνούσε από το μυαλό μας πως μπορεί να είχε καταδικαστεί σε ισόβια, έχοντας σκοτώσει έναν συγγενή του.
Τα κενά όσον αφορά στα κίνητρα και τις συνθήκες που οδήγησαν αυτόν τον άνθρωπο σε κάτι τόσο ακραίο, μας θύμισαν τα αναπάντητα μεταφυσικά ερωτήματα του Τάσου Λειβαδίτη. Έχουν χρησιμοποιηθεί στίχοι από τα έργα Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα, Νυχτερινός επισκέπτης, Σκοτεινή πράξη, Ο διάβολος με το κηροπήγιο, Βιολί για μονόχειρα, Ανακάλυψη, Βιολέτες για μια εποχή.
Η ιδέα της σκηνοθεσίας προέκυψε από το συνδυασμό της αφηγηματικής παράδοσης των δημοτικών τραγουδιών και ενός είδους λαϊκών θεαμάτων της μεταγενέστερης αρχαιότητας και των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπου ένα ή δύο πρόσωπα (υποκριτές) παρίσταναν αποσπάσματα παλαιότερων έργων και τραγωδιών. Από τους πέντε ηθοποιούς, οι δύο αφηγούνται την ιστορία της κάθε παραλογής και οι τρεις άλλοι είναι τα δραματικά πρόσωπα των ιστοριών. Μόλις οι καταστάσεις φτάσουν σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει και να εξηγήσουν παράδοξες συμπεριφορές και πράξεις, μιλάνε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Οι ‘Παραλογές’ είναι Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 και της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, και παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στους χώρους της Πειραιώς 260
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Video: Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου
Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Κατερίνα Καμπίτη, Χρήστος Αγγελόπουλος

ΕΓΡΑΨΑΝ:

•Έχουμε να δούμε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τη ‘Νύχτα του τράγου’.
Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα

•Μη τη χάσετε με τίποτε. Συγκινήθηκα βαθιά. Το Ελληνικό Φεστιβάλ που ενέταξε την παράσταση αυτή στο πρόγραμμά του, πρέπει να είναι υπερήφανο.
Γιώργος Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ

•Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά αυτά τα δύο είδη που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο αταίριαστα.
Λουίζα Αρκουμανέα ΤΟ ΒΗΜΑ

•Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον.
Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

•Άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ. Το νέο αίμα!
Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ

•Παραλογές με Λειβαδίτη για θεατές που τα έχουν δει όλα.
Όλγα Σελλά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

•Ο τρόπος που συνέδεσε τις παραλογές με τη σύγχρονη ποίηση ήταν ευφυής. Μια εφευρετική , ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη παράσταση.
ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Δεν υπάρχουν σχόλια: