Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Καταργείται η παρακράτηση του 3%

Μποναμάς» στους αγρότες από τον ΕΛΓA

Ανάσα για τους αγρότες αποτελεί η κατάργηση της παρακράτησης 3% (για τη φυτική παραγωγή) και 0,5% (για το ζωικό κεφάλαιο) στις αγορές αγροτικών προϊόντων από τους αγρότες του ειδικού κατ’ αποκοπή καθεστώτος Φ.Π.Α. από την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης, καταργείται και η απόδοση του 3% της αξίας των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων που αποδίδουν στην αρμόδια ΔΟΥ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, από την 1η Ιανουαρίου οι συνεταιρισμοί, οι έμποροι και οι λοιποί επιτηδευματίες που αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. οφείλουν να μην παρακρατούν την προβλεπόμενη από το άρθρο 5α του νόμου 1790/88 εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ (3% για τη φυτική παραγωγή και 0,5% για το ζωικό κεφάλαιο) και να αποδίδουν στους παραγωγούς το σύνολο της αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό παραστατικό μεταφοράς ή παράδοσης του αγροτικού προϊόντος έχει εκδοθεί μετά την 1.1.2011.
Οι αγρότες που διαθέτουν άδεια πώλησης των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές από την αρχή του νέου έτους δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ για τη χορήγηση της σχετικής άδειας.
Όλοι οι αγρότες της χώρας, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους μεταχείριση ή τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους, από το έτος 2011 και στο εξής θα καταβάλλουν την εισφορά τους απευθείας στον ΕΛΓΑ, σε λογαριασμό που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος για το σκοπό αυτό. Η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή Φ.Π.Α. η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λ.π.
Τέλος, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας/ εκτροφής έχει ήδη ορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ/Β’/1966/21.12.2010) και θα αρχίσουν να υποβάλλονται σταδιακά εντός των προσεχών ημερών, αρχής γενομένης με τις δηλώσεις που δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με τις δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση που υποβλήθηκαν το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: