Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ΤΩΡΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Μία εβδομάδα μετά το εκτενές ρεπορτάζ της «Γ» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ την παραμονή των οικονομικών μεταναστών στην περιοχή μας και την αγωνία τους, εκφράζουν μόνο οι απλοί πολίτες. Από παράγοντες και όσους ήταν αποδέκτες των μηνυμάτων του ρεπορτάζ, καμία αντίδραση, ούτε κάποια πληροφορία για πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος, έστω και στο «και πέντε» όπως χαρακτηριστικά σημειώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.
Παράγοντας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, με τον οποίο συνομιλήσαμε επ’ αρκετόν, μας επεσήμανε τους μεγάλους κινδύνους που καθημερινά προκύπτουν, για να καταλήξει στην εκτίμηση, ότι η Αστυνομία από μόνη της ότι κι αν κάνει, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δεν έχει δίπλα της την κοινωνία, αν δεν έχει τους παράγοντες του τόπου, να αναλάβουν μια συνολική προσπάθεια, για το όλο θέμα.
Θα αναμέναμε κάποιες πρωτοβουλίες και απ’ την νέα δημοτική αρχή κι ας μην ανέλαβε ακόμη, θα λέγαμε ότι θα έπρεπε να τις είχε προετοιμάσει, το προηγούμενο διάστημα, μιας και για την ευρύτερη περιοχή αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, η πρόκληση για να δείξει στην πράξη την ευαισθησία της.
Θα αναμέναμε κάποιες πρωτοβουλίες από πολίτες, οι οποίοι έδειξαν στο παρελθόν πως θέλουν να ασχοληθούν με το όλο θέμα, αλλά απ’ ότι φάνηκε μόνο επιφανειακά. Με κάποιες… ρουκέτες περί των δικαιωμάτων των μεταναστών και άλλα τέτοια τετριμμένα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
Πάμε λοιπόν για νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος συνολικά, μιας και η κατάσταση έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και απαιτεί την κινητοποίηση των πάντων.
Δεν είναι το θέμα των οικονομικών μεταναστών απ’ αυτά που παίρνουν αναβολή ή απ’ αυτά που δίνεται η λεγόμενη «πίστωση χρόνου», μιας και δεν υπάρχει αύριο, αφού όλοι συμφωνούν ότι το εν λόγω θέμα, θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί «χθες».
Γι’ αυτό λοιπόν προκύπτει η αναγκαιότητα και της νέας έκκλησης προς την δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει για το επόμενο διάστημα, ένα τόσο σοβαρό θέμα, μιας και αυτή την αναβλητικότητα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής πληρώνουμε τώρα.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, είναι αυτονόητο, πως η νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να έχει δίπλα της όλους τους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι πρέπει να ξεφύγουν απ’ τις τυπικότητες της φιλανθρωπίας ή και του οίκτου και να αναζητήσουν την πολιτική και κοινωνική διάσταση του πράγματος, για να φτάσουν σε προτάσεις ουσίας και να φανεί ότι τα πολλά προβλήματα, που όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Διαφορετικά, ας περιμένουμε μαζί με την δημοτική αρχή, τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: