Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

«Τούρκοι και ξεπούλημα νησιών στο Ιόνιο»… Νο 2

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Από τον σημερινό τίτλο απουσιάζει, όχι σκόπιμα, η λέξη «Πετρέλαια…» την οποία είχαμε επιπλέον στον αντίστοιχο τίτλο της προηγούμενης έκδοσης. Σ’ εκείνη την έκδοση που δεν είχε στεγνώσει ακόμα το μελάνι της (Πέμπτη 01.07), υπόγραφα τόσο το αφιέρωμα «Οι Τούρκοι… στη πλάτη της Χώρας», όσο και ένα από τα θέματα της «Γνώμης» που είχε τον τίτλο: «Στο σφυρί ο Βούβαλος;».

Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι… όταν με έκπληξη, αφ’ ενός την ίδια μέρα είδαμε ένα άρθρο από την Κύρα Αδάμ στην «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Μικρά αλλά δύσκολα…», και αφ’ ετέρου το Σαββατοκύριακο (3-4.07) στην αθηναϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα «Αποκαλύψεις», είδαμε το «αποκλειστικό», όπως το παρουσιάζει θέμα με τίτλο: «Στο σφυρί 60 νησιά», το οποίο υπογράφει η Μελίνα Πολατίδου.
Φυσικά κάποιοι από τους αναγνώστες της «ΓΝΩΜΗΣ» εκείνης την ημέρας θα είχαν προσέξει και το αντίστοιχο σχόλιο του υπογράφοντος στην ίδια έκδοση με τον τίτλο «Πετρέλαια, Τούρκοι και ξεπούλημα νησιών στο ΙΟΝΙΟ», το οποίο ξεκινούσε με την αναφορά ότι ήταν «…πολύ περίεργη η προηγούμενη εβδομάδα…».
Έτσι, στη στήλη «Εκτάκτως ερριμμένα», η Κύρα Αδάμ, ξεκινάει το κείμενό της στην «Ε» της ίδιας ημέρας για τους Τούρκους στο Ιόνιο ως εξής: «Όνομα και πράγμα» σήμερα η στήλη, με διάφορα «ερριμμένα από τον χώρο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής μας. Στο Ιόνιο, στις 26 Ιουνίου, ξεκίνησαν σε δύο περιοχές τουρκοαλαβανική αεροναυτική άσκηση και άσκηση έρευνας και διάσωσης….». Στη συνέχεια του κειμένου της η γνωστή δημοσιογράφος αποκαλύπτει πως «…Ο κλαυσίγελως αρχίζει από εδώ και πέρα. Η ελληνική φρεγάτα που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας στο Ιόνιο βρίσκεται εκτός ενεργείας, ενδεχομένως στην Κέρκυρα. Έτσι η παρακολούθηση της τουρκοαλβανικής άσκησης έχει ανατεθεί σε… ξύλινο (κατά το ήμισυ) παλαιό ναρκαλιευτικό σκάφος, το οποίο βεβαίως κινείται με ταχύτητα χελώνας!...
Θυμίζουμε ότι εκείνες τις ημέρες στο Ιόνιο, την αρμάδα (Task Group) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, την συγκροτούσαν 4 φρεγάτες, ένα πετρελαιοφόρο και ένα υποβρύχιο, το πιο σύγχρονο του τουρκικού στόλου… Έτσι καταλαβαίνει κανείς το πόσο σοβαρά λάβαμε υπόψη αυτή την τουρκική αρμάδα που αλώνιζε από Δυρράχιο μέχρι τα νότια της Κρήτης. Θα κλείσουμε αυτό το θέμα, με την τελευταία παράγραφο από το κείμενο της Κύρα Αδάμ: «…Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται «μικρά» και «ατάκτως ερριμμένα», αλλά αυτά όταν συνδεθούν αποτελούν το παζλ μιας εξωτερικής πολιτικής που παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια «αρνητικό ισοζύγιο».
Συνδεθούν; Και να μην θέλεις να τα συνδέσεις, από μόνα τους πολλές φορές συνδέονται. Όπως κάναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας. Ας δούμε λοιπόν τη δεύτερη περίπτωση για τα νησιά που βγαίνουν στο «σφυρί». Γράφαμε λοιπόν στην προηγούμενη έκδοση και αναρωτιόμασταν για τον «Βούβαλο» του Αμβρακικού, όπου δυο μέρες αργότερα, έρχεται το «αποκλειστικό» στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις» και μαζί με όλους τους άλλους και εμάς μας επιβεβαιώνει.
Έτσι και παρά τις διαψεύσεις (καθυστερημένες) του κυβερνητικού εκπροσώπου την Παρασκευή 25.06, η Μελίνα Πολατίδου το Σαββατοκύριακο 3-4.07 στο 4σέλιδο κείμενό της τα 18 νησιά που αναφέραμε εμείς στο θέμα μας, αυτή τα ανεβάζει στα… 60 σε Αιγαίο και Ιόνιο με… ευλογίες του ΔΝΤ που βγαίνουν στο σφυρί. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και πάλι ο «Βούβαλος» του Αμβρακικού!
Υπογραμμίζει στο κείμενό της με το γενικό τίτλο «ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ» ότι «… Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, περίπου 50-60 μικρά και μεγαλύτερα νησάκια σε Ιόνιο και Αιγαίο θα μπορούσαν να αλλάξουν χέρια, αφού ανήκουν σε ιδιώτες, είναι ξεκάθαρα από πολεοδομίες, αρχαιολογίες, δασικές υπηρεσίες, ενώ η οικονομική κρίση τα έχει κάνει πολύ φθηνότερα απ’ ότι στο παρελθόν…»
«…Ανήκουν σε ιδιώτες…», υπογραμμίζει κι’ αυτό το κείμενο της Μελίνας Πολατίδου που έρχεται να επιβεβαιώσει, ή να συμφωνήσει με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το ερώτημά μας και σήμερα είναι για τον «Βούβαλο». Σε ποιόν άραγε ιδιώτη ανήκει; Όπου και να ρωτήσαμε, όπου και να απευθυνθήκαμε κανείς με σιγουριά δεν μας λέει ότι αυτό το νησί του Αμβρακικού ανήκει στον τάδε, ή στον δείνα. Ένα μικρό προς το παρόν προβληματάκι, αλλά που θα πάει θα το… ψάξουμε περισσότερο.
Γιατί τα γράψαμε όλα αυτά; Φυσικά όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά επειδή το τρίπτυχο: Πετρέλαια – Τούρκοι – Νησιά Ιουνίου, έχουν σύνδεση, πάλι κατά την ταπεινή μας γνώμη και σίγουρα αποτελούν το πάζλ μιας «αρνητικής κατάστασης» και στην περιοχή μας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είμαστε μόνο… αιθεροβάμονες !!! Όσο αφορά τον «Βούβαλο», αυτόν ελπίζουμε τουλάχιστον να τον πιάσουμε από τα κέρατα…

kontogiorgosn@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: