Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Συντονισμός των προσπαθειών όλων…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ένα πανό στην Ψαραγορά της Άρτας αναγράφει: «Μας πνίξατε στα μαγαζιά – Φτιάξτε χώρους να παίξουν τα παιδιά – Όχι στο ξεπούλημα των Ψαροπλειών» και είναι ένα μήνυμα το οποίο λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι κινούνται σ’ αυτό το χώρο και αποτελεί αφορμή για συζητήσεις, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν για να σωθεί ο χώρος αυτό, να γίνει μνημείο και ένας χώρος διαφορετικός, ας πούμε η αντίθεση σε σχέση με την παρακείμενη πλατεία, που αποτελεί την… ζούγκλα των τραπεζοκαθισμάτων.

Διαπιστώνουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που από διαφορετικές αφετηρίες κινούνται κατά της απόφαση της δημοτικής αρχής, να παραδώσει σε ιδιωτική εταιρεία την Ψαραγορά και φυσικά το ζητούμενο είναι το πώς θα συντονιστούν όλοι αυτοί που ζητούν την σωτηρία της παλιάς Ψαραγοράς, ώστε οι όποιες κινήσεις γίνονται να είναι πιο αποτελεσματικές και στην τελική ανάλυση να αναγκάσουν την δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση, ώστε τα κτίρια αυτά, με την ιστορία που έχουν, αλλά και την σημασία για την λειτουργία της πόλης, να παραδοθούν στις επόμενες γενιές ως μνημείο.
Η κίνηση του αρτινού αρχιτέκτονα Γιώργου Ζιώβα, έφερε προς στιγμήν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Φαίνεται πως η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχει πειστεί για την ιστορική αξία των συγκεκριμένων κτιρίων και προχωράει τις διαδικασίες που έχουν αναφερθεί και στο προηγούμενο φύλλο της «Γ». Αποτελεσματική η κίνηση, την ακολουθούν και την στηρίζουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι επαινούν τον Γιώργο Ζιώβα, για την κίνηση που έκανε.
Πρέπει όμως άμεσα να κινητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα ενισχύσουν την όλη προσπάθεια.
Και πρωτίστως πρέπει να κινητοποιηθούν οι δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναδείξουν την εξέλιξη και να απαιτήσουν απ’ την δημοτική αρχή να σεβαστεί την απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και να λειτουργήσει από δω και στο εξής με βάση και αυτή την εξέλιξη.
Οι όποιες παρεμβάσεις, πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ. Γιατί δεν υπάρχει χρόνος αναμονής και είναι μοναδική η ευκαιρία να σωθούν αυτά τα κτίρια.
Ας μην περιμένουν λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: