Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ρωσική πρωτοπορία στην Αμφιλοχία

Μια επιλογή από το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Psarokokalo» του περασμένου Φεβρουαρίου στην Αθήνα, θα φιλοξενηθεί στον κήπο του Ιδρύματος Μάργαρη στην Αμφιλοχία στις 16, 17, 23 και 24 Ιουλίου. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να περιηγηθούν στην έκθεση «Πειράματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στον κινηματογράφο» του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη που θα λειτουργεί στους εσωτερικούς χώρους του ιδρύματος από τις 16-25/7.
Το εικαστικό μέρος της διοργάνωσης στο Ίδρυμα Μάργαρη παρουσιάζει τους πειραματισμούς των δημιουργών της Ρωσικής Πρωτοπορίας με την κινούμενη εικόνα μέσα από ταινίες της δεκαετίας του ’20. Η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μαρία Τσαντσάνογλου υπογραμμίζει ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, το ενδιαφέρον αυτό συνεχίζεται με τις θεωρίες του Καζιμίρ Μαλέβιτς για τον κινηματογράφο, την κινηματογραφική δραστηριότητα του Αλεξάντρ Ρότσενκο και της Βαρβάρα Στεπάνοβα, που κυμάνθηκε από το γραφιστικό σχεδιασμό κινηματογραφικών περιοδικών στο σχεδιασμό κοστουμιών και σκηνικών και στο σχεδιασμό τίτλων αρχής και τέλους, το σχεδιασμό από την Αλεξάντρα Έξτερ των κοστουμιών και των σκηνικών για μια από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, της Αελίτας του Ιακώβ Προταζάνοφ κλ.π.»
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo διοργανώνεται κάθε Φεβρουάριο στην Αθήνα με στόχο την προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής με έμφαση στη μικρού μήκους ταινία νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (μυθοπλασίας, κινούμενο σχέδιο, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες). Οι περισσότερες ταινίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Σάντανς, Κλερμόντ Φεράντ κ.α) και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μάργαρη, Αμφιλοχία.
Ημερομηνίες προβολών ταινιών μικρού μήκους: 16-17/7 και 23-24/7.
Διάρκεια έκθεσης «Πειράματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στον Κινηματογράφο» (16-25/7).

Δεν υπάρχουν σχόλια: