Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Πολλά τα προβλήματα με τον τουρισμό…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Πρέβεζας, απ’ την μειωμένη κίνηση στον τουρισμό και όπως είναι λογικό τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, θα φανούν με τον καιρό.

Σ’ όλο το νομό Πρέβεζας και ειδικά στην παραθαλάσσια περιοχή, μόνο η Πάργα, δείχνει να κρατάει, μιας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασχολούμενων με το θέμα, για το μήνα Αύγουστο αναμένεται κίνηση, ανάλογη της περυσινής. Καθοριστικό ρόλο σ΄ αυτή την κατεύθυνση παίζει η ολοκλήρωση της Εγνατίας, μιας και ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών προέρχεται απ’ την Βόρεια Ελλάδα, όπως επίσης και τουρίστες που προέρχονται από Βαλκανικές χώρες, όπως Βουλγαρία και Ρουμανία. Σημαντικό ρόλο επίσης έχει παίξει και η προσαρμογή των επιχειρηματιών του τουρισμού, στις νέες συνθήκες, μιας και διαμορφώνουν τις τιμές, σε χαμηλά επίπεδα, αλλά βελτιώνουν και το προϊόν τους, με διάφορες επί πλέον προσφορές.
Στον υπόλοιπο νομό, τα πράγματα είναι απογοητευτικά και αυτό ως γεγονός είναι που ανησυχεί τους πάντες. Οι επιχειρήσεις τουρισμού εκεί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και όπως λένε δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν.
Η αιτία της κατάστασης που περιγράφουμε, είναι γνωστή και αφορά στην οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας τώρα φαίνονται αι φυσικά της διαπίστωσης αυτής, ακολουθεί το τι πρέπει να γίνει.
Απάντηση στο ερώτημα αυτό δύσκολα μπορεί να δώσει κανένας, μιας και αφορά την συνολική πορεία της χώρας μας και το πώς αυτή θα βγει από την κρίση.
Πέρα όμως απ’ την γενική διαπίστωση αυτή, θα πρέπει να δουν το θέμα με άλλο μάτι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Οι χαμηλές τιμές, μπορεί να είναι η απάντηση, μιας και ΜΟΝΟ με αυτές μπορεί κανένας σήμερα, να προσελκύσει πελάτες, την στιγμή, που ο καθένας, με τον δικό του τρόπο βιώνει την κρίση και δεν έχει την διάθεση να ξοδέψει, ακόμα και για τα αυτονόητα.
Η απάντηση λοιπόν σ’ αυτή την φάση, είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα. Αν αυτή καθυστερήσει, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: