Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Θα πληρώσουν οι δημότες την επιμονή της δημοτικής αρχής για την Ψαραγορά


Μια ιστορία βγαλμένη απ’ τα παλιά, έρχεται να εξελιχτεί, σε σχέση με την τύχη των κτιρίων της Ψαραγοράς, που η δημοτική αρχή επιμένει να δημοπρατήσει, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισής τους ως μνημείο. Ήδη έχουν δοθεί σε ενδιαφερόμενους τα τεύχη δημοπράτησης και πλέον, με τους χειρισμούς της, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στις 10 Αυγούστου στην διαδικασία δημοπράτησης, με σκοπό να αναδειχτεί η ιδιωτική εταιρεία που θα το εκμεταλλευτεί για τα επόμενα 25 χρόνια. Κι αν η διαδικασία προχωρήσει, με δεδομένη την εξέλιξη της αναγνώρισης ως μνημείο, τότε για την εταιρεία που θα είναι ανάδοχος, θεμελιώνονται δικαιώματα για να εισπράξει τα χρήματα που έδωσε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη, δηλαδή όσα θα υπολογιστούν ότι θα κέρδιζε τα είκοσι πέντε χρόνια που θα εκμεταλλευόταν το ακίνητο. Ανάλογη ιστορία είχε εξελιχτεί με την διαδικασία ενοικίασης του ΞΕΝΙΑ, απ’ τον ΕΟΤ, περί το 1994 και που η δικαστική διαδικασία για τα δικαιώματα του ενοικιαστή κράτησε μια δεκαετία περίπου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτή η σπουδή της δημοτικής αρχής, την στιγμή που γνωρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες της θητείας της, με τις αποφάσεις της βάζει σε περιπέτειες το Δήμο και σε κίνδυνο την περιουσία του. Το σωστό θα ήταν να αναμείνει τις όποιες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και με βάση αυτές να προχωρήσει την διαδικασία παραχώρησης σε ιδιωτική εταιρεία, όπως έχει αποφασίσει πριν από μερικούς μήνες και πάλι υπό το βάρος των αντιδράσεων των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν άλλους είδους αξιοποίηση των συγκεκριμένων κτιρίων.

Ανοιχτή επιστολή


Για το θέμα αυτό κινητοποιήθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους και επικρίνουν τις επιλογές της δημοτικής αρχής σημειώνοντας χαρακτηριστικά, για την απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης: «Περιφρονεί βάναυσα τους φορείς και τους πολίτες και στρέφεται κατά της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της πόλης. Ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους του ιστορικού κέντρου της αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και χαρίζεται κυριολεκτικά άνευ όρων στην ασυδοσία της κερδοσκοπίας». Για την ουσία της υπόθεσης, αλλά και την προοπτική των κτιρίων οι πολίτες στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη επισημαίνουν: «Η πόλη μας έχει ανάγκη από μια νέα κουλτούρα δόμησης και αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων. Η Άρτα έχει ανάγκη από χώρους τέχνης και πολιτισμού (βιβλιοθήκες, αίθουσες καλλιτεχνικής δράσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στέκια νεανικής έκφρασης και κουλτούρας, ερασιτεχνικές μουσικές σκηνές)», αλλά και από μια «ουσιαστική ανάπλαση των ελεύθερων χώρων της, ώστε η Άρτα της κλασικής, της βυζαντινής και της νεότερης ιστορικής κληρονομιάς να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού και να καταστεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τους νέους ανθρώπους που αναζητάνε εναλλακτικές μορφές έκφρασης και δημιουργίας».

Πρόταση

Οι πολίτες υποστηρίζουν πως «στη συνείδηση των πολιτών της Άρτας η Ψαραγορά παραμένει πάντα ένας χώρος λαϊκός, ένας χώρος κοινωνικής ζωής, ένας χώρος που του αξίζει να κηρυχτεί διατηρητέος και να συνιστά μια γέφυρα που ενώνει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πόλης» και καλούν το δήμαρχο Αρταίων κ. Παναγιώτη Οικονομίδη να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και την ανάκληση της σχετικής απόφασης για τη δημοπράτηση του έργου, καλώντας να λάβουν μέρος στη σχετική συζήτηση και οι πολίτες και οι φορείς της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: