Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ν. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εργαλείο ανάπτυξης ο θεσμός της νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης


Καθηγητής στο ΤΕΙ Ηπείρου, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ο Νίκος Πετρόπουλος, που είναι ένα εκ των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, που διεκδικεί το χρίσμα για την θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη, μιλάει σήμερα στην «Γ» και καταθέτει τους προβληματισμούς του. Θεωρεί πως πρέπει να προκύψει νέα κουλτούρα στην τοπική πολιτική σκηνή και σ’ αυτή θα είναι βασικοί συντελεστές νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα εργαστούν σκληρά και θα λειτουργήσουν, μακριά απ’ τις τακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν την περιοχή μας, σε ρόλο «φτωχού συγγενή». Πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ, έχει καταφέρει με πρωτοποριακές διαδικασίες να ανταμείβει τους άξιους και για το λόγο αυτό είναι αισιόδοξος, ότι τελικά αυτός θα οριστεί ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχαμε με τον καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου και υποψήφιο για την θέση του αντιπεριφερειάρχη Νίκο Πετρόπουλο, το κείμενο της οποίας ακολουθεί.


-Πως προέκυψε η ιδέα να μπείτε στις διαδικασίες αξιολόγησης του ΠΑΣΟΚ, για να είστε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχη;
-Ξεκινάει να λειτουργεί ένας νέος θεσμός, ο οποίος ευελπιστούμε να έχει καταλυτική παρουσία στην διαδικασία ανάπτυξης και προόδου της περιφέρειάς μας και συνολικά της ελληνικής επριφέρειας. Και ως νέα πρόκληση, που για μένα είναι γοητευτική, θεώρησα ότι θα μπορούσα να προσφέρω με την εμπειρία που διαθέτω απ’ την μέχρι σήμερα παρουσία μου στα κοινά και στους χώρους δουλειάς, όπου κινούμαι. Η υποψηφιότητά μου αυτή, δεν κρύβει κάποια αντιπαλότητα ή υπονόμευση, οποιουδήποτε στελέχους του πολιτικού χώρου που ανήκω, με τους οποίους διατηρούσα, διατηρώ και θα διατηρήσω τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.

-Εκτιμάτε ότι η υποψηφιότητά σας έχει προοπτική και είστε αισιόδοξος, ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει εσάς, ως υποψήφιο;
-Αν δεν ήμουν αισιόδοξος και δεν πίστευα ότι έχει προοπτική, δεν θα κατέθετα καν την υποψηφιότητά μου. Η αισιοδοξία μου αυτή προκύπτει και από την παρότρυνση γνωστών και φίλων, που γνωρίζοντας τον χαρακτήρα μου και την προσωπικότητά μου με παρότρυναν να ασχοληθώ, έτσι ώστε να μπορέσω κι εγώ να προσφέρω απ’ την μεριά μου, τόσο στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της περιοχής μας, όσο και στην καθιέρωση μιας νέας κουλτούρας, τόσο τεχνοκρατικής όσο και πολιτικής που θα χρειαστεί για την υποστήριξη του νέου θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις σημερινές συγκυρίες, ίσως είναι πρωτόγνωρες. Για το λόγο αυτό χρειάζονται στελέχη απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους τα οποία εκτός από ένα ιδεολογικό υπόβαθρο θα πρέπει να διαθέτουν γνώσεις ικανότητα και θέληση για να μπορούν να συνεισφέρουν έτσι τα μέγιστα για την περιοχή της Ηπείρου, μέσα σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που καλούμαστε, ούτως ή άλλως να ανταποκριθούμε.

-Η επικοινωνία σας με τους πολίτες, αυτό το διάστημα, πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση. Τι μηνύματα λαμβάνετε;
-Αν και η επιλογή των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών γίνεται από την θεσμοθετημένη διαδικασία του κόμματός μου, τα μηνύματα που λαμβάνω από τους πολίτες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι πολίτες παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθούν το οτιδήποτε γύρω από το νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της εκλογικής διαδικασίας, είτε αυτής που είναι σε εξέλιξη, είτε αυτής που θα ακολουθήσει. Δεν θέλω να παραλείψω να αναφερθώ και στον τρόπο που εκφράζονται οι πολίτες μέσω της τεχνολογίας, που τους παρέχεται στις μέρες μας και για μένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη που δείχνουν και είναι σίγουρο ότι με όλες μου τις δυνάμεις θα την αξιοποιήσω.

-Πως φαντάζεστε την λειτουργία του θεσμού της αιρετής περιφέρειας;
-Σαν ένα εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή μας, το οποίο θα μπορεί να παρακάμψει αγκυλώσεις του παρελθόντος, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες προοπτικές για την πολυπόθητη ανάπτυξη της Ηπείρου. Ιδιαίτερα όσον αφορά την δική μας περιφερειακή ενότητα, δηλαδή το νομό Άρτας ευελπιστώ οι εκπρόσωποι που τελικά θα επιλεγούν να φροντίσουν να μην παραμένει ουραγός ή ο «φτωχός συγγενής» άλλων περιφερειακών ενοτήτων. Θα πρέπει έτσι να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας σε συλλογικό επίπεδο για να πετυχαίνουμε πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα, μακριά από μικροσκοπιμότητες και μικροαντιδικίες. Ιδιαίτερα ελπίζω, μέσα από αυτή την διαδικασία, να αναδειχτούν νέα πρόσωπα, τα οποία δεν θα αγγίζει η απαξίωση που παρατηρείται σήμερα σ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, δημιουργώντας έτσι ένα αισιόδοξο κλίμα για την κοινωνία μας και ταυτόχρονα με την δουλειά και το έργο τους, να φέρουν θετικά αποτελέσματα σ’ όλους τους τομείς. Ελπίζω όλα τα στοιχεία και όλες οι διαδικασίες του νέου θεσμού, να κινούνται μέσα σ’ ένα απόλυτα δημοκρατικό και διαφανές περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το μοναδικό εγγυητή, για την επίτευξη υψηλών στόχων και της ικανοποίησης των προσδοκιών των πολιτών.
-Είστε νέος επιστήμονας και δεν προέρχεστε απ’ τα λεγόμενα πολιτικά τζάκια. Αυτό μήπως είναι εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου σας; -Το αντίθετο. Το θεωρώ πλεονέκτημα, αν πραγματικά οι πολίτες επιζητούν αλλαγή κάποιων κατεστημένων νοοτροπιών, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε την επιθυμία τους να την κάνουν πράξη. Θα πρέπει να βοηθηθεί ο οποιοσδήποτε νέος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά και να φέρει κάτι νέο, που το έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως σας είπα και πριν. Αυτό δεν αφορά μόνο το δικό μου πρόσωπο, αλλά οποιονδήποτε προσπαθεί ειλικρινά, να προσφέρει μέσα απ’ τις γνώσεις του, το χρόνο του και τον κόπο του, για το κοινό καλό.
-Πως σχολιάζεις την διαδικασία που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή των υποψηφίων;
-Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πρωτοπόρο σε καινούργιες ιδέες και διαδικασίες. Σαν μια τέτοια ενέργεια θεωρώ και την διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, άρα κατά την γνώμη μου είναι και θετική και δημοκρατική. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διατηρήσει και να αναβαθμίσει την αξιοπιστία του, τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Έτσι θα επιλέξει το πρόσωπο εκείνο που θα μπορέσει να ηγηθεί μιας νικηφόρας εκλογικής διαδικασίας, αλλά και μετά από αυτή να πετύχει τους υψηλότερους στόχους, για την πρόοδο της περιοχής μας, σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ σίγουρο ότι θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν μία υποψηφιότητα, είτε από την πορεία του καθενός στο χώρο του, είτε από τα μηνύματα που με τον έναν τον άλλον τρόπο εκπέμπει η τοπική κοινωνία.

-Πότε θεωρείτε ότι θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον υποψήφιο;
-Κατά την δική μου εκτίμηση, οι υποψηφιότητες θα έπρεπε να είχαν ήδη ανακοινωθεί. Ευελπιστώ να γίνει το ταχύτερο δυνατό, για να μπορέσει έτσι να υπάρξει μία άνεση χρόνου, για την συγκρότηση των συνδυασμών. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να αναπτυχθεί όλη η δυναμική του κινήματος σε τοπικό επίπεδο και να έρθει έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι καθυστερήσεις, ίσως ευνοούν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές απ’ τις οποίες πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να απεμπλακούμε.

-Η άποψή σας για τον υποψήφιο περιφερειάρχη…
-Ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα πρέπει να έχει την ικανότητα της σύνθεσης των πλεονεκτημάτων όλων των περιοχών της Ηπείρου και της άμβλυνσης των οποιονδήποτε αντιπαλοτήτων, τοπικιστικών νοοτροπιών και κάθε άλλου παράγοντα, ο οποίος δρα ανασταλτικά για την ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της Ηπείρου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο Νίκος Πετρόπουλος; Ψάχνω να βρω στοιχεία στο internet και δεν βλέπω πουθενά ούτε βιογραφικό ούτε παλαιότερα δημοσιεύματα. Καλύτερα να μας πει συγκεκριμένα για το έργο του στην κοινωνία, στο ΤΕΙ κλπ, παρά γενικότητες που θα μπορούσε να τις ολόιδιες πει ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι το σχόλιό μου "ποιος είναι ο κ. Πετρόπουλος και που μπορεί να βρει κάποιος το βιογραφικό του" δεν εγκρίθηκε από το "συγγραφέα του ιστολογίου" παρά το ότι η βάση του είναι πραγματική και ουσιαστική, δημιουργεί υποψίες σχετικά με τη διάθεση του "συγγραφέα του ιστολογίου" για αντικειμενική πληροφόρηση. Δεν μου μένει παρά να μεταφέρω το ερώτημά μου σε άλλους δικτυακούς τόπους.

Λυπάμαι για την αναστάτωση που σας προκάλεσα!