Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στη Περιφέρεια 9 σύμβουλοι από Πρέβεζα και 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι

Στον ορισμό του αριθμού των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου και της εφαρμογής του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με τις δύο νέες υπουργικές αποφάσεις σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου οι σύμβουλοι φτάνουν τους 51, εκ των οποίων 9 θα προέλθουν από το νομό Πρέβεζας , οι 24 θα προέρχονται από το νομό Ιωαννίνων, οι 11 από την Άρτα και οι 7 από τη Θεσπρωτία.
Όσον αφορά τους δημοτικούς συμβούλους, συνολικά και στους τρεις διευρυμένους δήμους της Πρέβεζας ο αριθμός τους ανέρχεται σε 81, αφού το κάθε ένα από τα δημοτικά συμβούλια θα απαρτίζεται από 27 δημοτικούς συμβούλους. Η κατανομή έχει γίνει με βάση τον πληθυσμό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που συνενώνονται. Έτσι ο νέος διευρυμένος δήμος Πρέβεζας, ο μεγαλύτερος στο νομό, θα αριθμεί 29.918 κατοίκους και θα έχει 27 δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι κατανέμονται 4 από το Δήμο Ζαλόγγου, 5 από το Δήμο Λούρο και 18 από το Δήμο Πρέβεζας. Στο νέο δήμο Ζηρού θα συμμετέχουν 2 δημοτικοί σύμβουλοι από το Δήμο Ανωγείου, 9 από το δήμο Θεσπρωτικού, 2 από την Κοινότητα κρανιάς και 14 από το Δήμο Φιλιππιάδας. Τέλος στο νέο δήμο Πάργας θα εκλεγούν 8 δημοτικοί σύμβουλοι από το Δήμο Πάργας και 19 από το Δήμο Φαναρίου.
Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ένας σταυρός σε ενότητες από τις οποίες εκλέγονται μέχρι 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, δύο σταυροί σε ενότητες όπου εκλέγονται 4 μέχρι 7 σύμβουλοι, τρεις σταυροί σε ενότητες με 8 μέχρι 12 συμβούλους και έως τέσσερις σταυροί σε περιφερειακές ενότητες στις οποίες εκλέγονται 12 περιφερειακοί σύμβουλοι και άνω. Ωστόσο τόσο ο υποψήφιος περιφερειάρχης όσο και οι αντιπεριφερειάρχες, τα ονόματα των οποίων θα είναι γνωστά εκ των προτέρων δεν θα χρειάζονται σταυρό για την εκλογή τους. Έτσι, για παράδειγμα στην Περιφέρεια Ηπείρου, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη σημερινή Νομαρχία Πρέβεζας, θα ψηφίσουν για την εκλογή 9 περιφερειακών συμβούλων από το σύνολο των 51 μελών του συμβουλίου και θα μπορούν να βάλουν έως τρεις σταυρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: