Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τι κρύβουν τα μεγάλα λόγια του νομάρχη


Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και τι μπορεί να σκεφτεί κανένας φέρνοντας στο νου του το παρελθόν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση του νομάρχη Άρτας και υποψηφίου δημάρχου Αρταίων Γιώργου Παπαβασιλείου, για τον συνδυασμό του, με τον οποίο επιχειρεί να είναι «κοντά στον δημότη», αλλά και για το πώς βλέπει το νέο Δήμο και πως προσδιορίζει την στάση του σ’ αυτόν. Η ανακοίνωση του νομάρχη Γ. Παπαβασιλείου, έγινε στο σπίτι (λάθος στο ξενοδοχείο) που διαμένει, το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ και εξ αρχής αυτό μπορεί να συμβολίζει πολλά πράγματα, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω τις καλές του προθέσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σε κάθε συζήτηση κλείνουν με την διαπίστωση ότι «ο πρώτος δημότης της πόλης δεν μπορεί να μένει σε ξενοδοχείο», ή «αν θα μείνει στην Άρτα, όταν δεν θα εκλεγεί δήμαρχος». Αυτά είναι που συζητούν οι πολίτες, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ αυτή την φάση έχουν τα όσα περιέχονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε και θα αποτελέσουν τον μπούσουλα της προεκλογικής του καμπάνιας.

Αλαζονεία


«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τοποθετείται ο άνθρωπος, ο δημότης, η ποιοτική βελτίωση του επιπέδου ζωής του. Απομένει να το υιοθετήσετε, να το στηρίξετε, να του δώσετε διάσταση, δύναμη και συμμετοχή», είπε. Και πως τα τέσσερα χρόνια, που φιλοξενείται σ’ αυτή την πόλη, έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τον πολίτη. Με την αλαζονεία που ήταν το χαρακτηριστικό της πορείας του, ή μήπως με την θεώρηση ότι αυτός γνωρίζει τα πάντα. Η απάντηση για το πώς εννοεί την αναγνώριση του ανθρώπου, μπορεί να δοθεί με το αν κανένας θυμηθεί πως συνεργάστηκε μ’ αυτούς που τον διόρισαν (στην ουσία) ως νομάρχη, όπου διορισμός είναι η απόφαση στήριξή τους απ’ το τότε κυβερνητικό κόμμα. Και αυτοί που δέχτηκαν την απόφαση να είναι υποψήφιος, άρα να εκλεγεί νομάρχης και αυτοί που προσέτρεξαν πρώτοι στο ψηφοδέλτιό του, είναι τώρα οι φανατικοί αντίπαλοί του, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να μην μεταφέρει την ίδια λογική της υπερφίαλης διοίκησης και στο Δήμο Αρταίων, που στις νέες συνθήκες, έχει ανάγκη από την παρουσία ενός σοβαρού ανθρώπου. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του που είναι ο άνθρωπος είναι μια προεκλογική φανφάρα, την οποία, δυστυχώς για το νομάρχη, δεν μπορεί να υιοθετήσει κανένας.

Ποιες ριζοσπαστικές αντιλήψεις;


«Είναι η ώρα να υιοθετήσουμε τολμηρές και ριζοσπαστικές αντιλήψεις, που δεν θα διστάζουν να έρθουν σε ρήξη με κατεστημένες λογικές και πρακτικές, που θα ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά της τοπικής μας κοινωνίας στέλνοντας μήνυμα ενότητας και πανστρατιάς σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Με κεντρικό μας σύνθημα και όνομα του συνδυασμού μας «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ», σηματοδοτούμε τη νέα αντίληψη που θα πρυτανεύσει στη διαχείριση των υποθέσεων του νέου Δήμου Αρταίων».
Το παραπάνω απόσπασμα της ανακοίνωσης του δημαρχονομάρχη, μπορεί να αποτελεί και την αποθέωση της υποκρισίας… -Στην τετραετή πορεία του ως νομάρχης ποια ριζοσπαστική και τολμηρή αντίληψη ανέδειξε; Αυτή της περιοδείας στα χωριά, με τα τραπέζια και τα τσιμπούσια και την κουστωδία των συνεργατών – υπηρεσιακών παραγόντων, όπου στο τραπέζι όλα τα προβλήματα λυνόταν και η παρουσία του, ήταν ανάλογη με αυτή που ο διορισμένος νομάρχης (όπως ήταν αυτός απ’ την κυβέρνηση Μητσοτάκη) τις παλιές καλές εποχές. Και ο κοσμάκης έπρεπε να ακούει… Ή θαρρεί ο υποψήφιος του Σαμαρά, ότι οι λεονταρισμοί και ο υψηλός τόνος της φωνής, όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα, ενώπιον του πολίτη, είναι τολμηρή και ριζοσπαστική πολιτική. Ευτυχώς που οι πολίτες έχουν τη νοημοσύνη να αντιληφθούν, την υποκρισία και επί πλέον έχουν την υπομονή να περιμένουν την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη να απαντήσουν. Τόσα και τόσα έχουν γραφεί, για τις περίεργες τακτικές προσωποκεντρικής πολιτικής, η οποία επιχειρείται τώρα να βαπτιστεί ως τολμηρή και ριζοσπαστική, γιατί όλοι οι πολίτες πιστεύουν ότι αν είχε υιοθετηθεί απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μια ριζοσπαστική πολιτική, πολλά πράγματα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα.

Ο ξεχασμένος
δημότης

«Με κεντρικό μας σύνθημα και όνομα του συνδυασμού μας «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ», σηματοδοτούμε τη νέα αντίληψη που θα πρυτανεύσει στη διαχείριση των υποθέσεων του νέου Δήμου Αρταίων. Ο ξεχασμένος δημότης του χθες αναβαθμίζεται, γίνεται ισότιμος συνομιλητής , πρωταγωνιστής και επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Δημιουργούμε με τους πολίτες την πλατιά κοινωνική συμμαχία που συμμετέχει, διεκδικεί και διαμορφώνει μαζί μας την τελική πρόταση. Μία πρόταση που θέλει τον νέο Δήμο Αρταίων κοντά στον Δημότη, κοντά στην καθημερινότητά του, στη χαρά και στη λύπη, κοντά στα προβλήματά του και τις ανησυχίες του. Έναν Δήμο που θα αγκαλιάσει και θα αφομοιώσει αρμονικά το σύνολο των δημοτών στη νέα πραγματικότητα, παρέχοντας σε όλους ίσες ευκαιρίες, πέρα από τοπικισμούς και συμφέροντα» ανέφερε στην τοποθέτησή του».
Νέα ανακάλυψη του επιτελείου της Νομαρχίας,των ανθρώπων δηλαδή που είναι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία της Νομαρχίας και, πλέον, σκέφτονται το πώς τα εκλεγεί δήμαρχος, ο νομάρχης. Ο ξεχασμένος δημότης, που σαν όρος είναι άκρως υποτιμητικός, μιας και ο δημότης σήμερα είναι προβληματισμένος ενεργός και με πρόταση, την οποία δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με τον κ. Παπαβασιλείου, για να του δώσει επιχειρήματα και να φανεί αυτός ως ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει τα πάντα και με μαγικό τρόπο απ’ την ημέρα που θα επανεκλεγεί, να αλλάξει την εικόνα της πόλης και την λειτουργία των δημοτών. -Γιατί τέσσερα χρόνια τώρα, ο πολίτης του νομού Άρτας δεν αναβαθμίστηκε, δεν έγινε ισότιμος συνομιλητής του και οι αντιρρήσεις για την παρουσία του νομάρχη στο νομό κάθε μέρα αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου;

Επίλογος


Όσα κι αν περιέχονται στην ανακοίνωση του συνδυασμού του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, είναι σε ευθεία αντίθεση με την μέχρι τώρα πρακτική του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η αλαζονεία ήταν το χαρακτηριστικό του. Τον πολίτη τον ήθελε υποτακτικό και χειροκροτητή, των επιλογών του, που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σε ευθεία αντίθεση με την κοινή θέληση. Και όλα αυτά τα αρνητικά, επιχειρεί με εντελώς άκομψο τρόπο, να τα παρουσιάσει ως τα νέα που φέρνει για το Δήμο Άρτας. Ας επιμείνει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια αντίληψη περί των πραγμάτων και στα τέλη Νοεμβρίου, απαλλαγμένος από κάθε ευθύνη θα έχει την ευκαιρία να κάνει τον απολογισμό του. Τότε θα θυμηθεί και όσους, με επιμονή, του παρουσίαζαν τα λάθη, με την ελπίδα, ότι μπορούν να διορθωθούν, όχι για το δικό του καλό, αλλά για το καλό του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: