Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ο νόστος νίκησε το χρόνο

ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Πανηγυρική μουσική βραδιά με το Λάκη Χαλκιά και βράβευση της υπεραιωνόβιας Ελληνοαμερικανίδας κ. Βασιλικής Παπαχρήστου-Σκουτέλα για το βιβλίο της «Το υφάδι της μνήμης»

Τι κι αν περάσανε τα χρόνια κι αν αλλάξαν οι καιροί η κυρα-Βασιλική έμεινε πιστή στο όνειρο που ζούσε εδώ και 79 χρόνια στην εσπερία, εκεί στη μακρινή Αμερική.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έβγαλε ούτε στιγμή απ΄το μυαλό της την Ελλάδα, την Κωστηλάτα και τα Θεοδώριανα, γενέθλιο τόπο της. Τόπο ασίγαστου νόστου και ανείπωτης έλξης. Έλξης πρωτόγνωρης που την έφερε κοντά του στα 102 χρόνια της!
Χρόνια ισχυρής και ακατάβλητης μνήμης και απέραντης αγάπης για τη γενέθλια γη που την κρατούσαν ζωντανή, με μόνο όνειρο την επιστροφή. Χρόνια ατέλειωτα, κατά τα οποία έγνεθε και έπλεκε το υφάδι της νοσταλγίας και το έκανε ένα υπέροχο βιβλίο, αφιερωμένο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων της πανέμορφης Τζουμερκιώτικης κοινότητας.
Και η κυρα-Βασιλική ήταν μόλις 23 χρόνων όταν άρχισε να το πλέκει. Τότε που μαζί μα τον άντρα της, τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ΄30 (1931) έφυγαν αναζητώντας καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με λίγα ρούχα στις αποσκευές τους, λιγότερα χρήματα, αλλά με πολλές ελπίδες και όνειρα για την επόμενη ζωή τους. Φτάνοντας στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών ρίζωσαν και πρόκοψαν στο Χάρισμπεργκ της Πενσυλβάνιας.
Η καλύτερη ζωή ήρθε μετά από εργατικότητα, αγώνες και πίστη στα ιδεώδη και την πατρίδα. Τη νυν και την πρώην. Το όνειρο όμως της επιστροφής όλο και απομακρυνόταν από την κυρα-Vassiliki Scotes (Βασιλική Σκουτέλα-Παπαχρήστου). Όχι όμως και οι μνήμες, που παρέμειναν ολοζώντανες στο καθάριο, έως τώρα, μυαλό της. Έτσι αποφάσισε να τις καταγράψει με τη βοήθεια του γιού της, Thomas J. Scotes (Θανάση Σκουτέλα). Και το αποτέλεσμα, εκπληκτικό, ήταν η έκδοση του βιβλίου της «A weft of memory» (Το υφάδι της μνήμης). Ενός βιβλίου με δημοτικά τραγούδια που έμειναν άσβεστα στη μνήμη της από τα μικράτα της, όταν ζούσε εκεί ψηλά στην Κωστηλάτα και τα πανέμορφα Θεοδώριανα.
Τραγούδια του τόπου της που μιλούσαν για την ξενιτιά, τον χωρισμό, την προσδοκία, τις ελπίδες, το νόστο. Τραγούδια που μελοποίησε ο καταξιωμένος Ηπειρώτης δημιουργός και ερμηνευτής Λάκης Χαλκιάς, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε ψηφιακή μορφή, μέρος των οποίων απέδωσε, με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο, στη μεγάλη εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της κυρα-Βασιλικής Σκουτέλα-Παπαχρήστου στην κατάμεστη πλατεία του χωριού της, Θεοδώριανα.
Και ήταν μια εκδήλωση-όνειρο, σε ένα υπέροχο τοπίο, μια καταπληκτική βραδιά που τα είχε όλα: αγκαλιές, φιλιά, συγκίνηση, δάκρυα, λόγους, βράβευση της πρωταγωνίστριας της ημέρας, τηλεόραση, φωτογραφίες, μουσική και βεβαίως πολλά τραγούδια της δημοτικής μας μούσας. Εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν τα τραγούδια της τιμώμενης, μελοποιημένα και αποδομένα από τον χαρισματικό και ξεχωριστό εκπρόσωπο του ηπειρώτικου δημοτικού τραγουδιού, και όχι μόνο, Λάκη Χαλκιά. Ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, μουσικούς και ερμηνευτές, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, κρατώντας επί ώρες με τη μουσική και τα τραγούδια τους συντροφιά όχι μόνο στους Θεοδωριανίτες που κατέκλεισαν την κεντρική πλατεία του χωριού της, αλλά και των άλλων προσελθόντων από διπλανά χωριά, κωμοπόλεις και βεβαίως τουριστών.
Συγχαρητήρια σε όλους για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν, αλλά πρωτίστως στη κυρα-Βασιλική και για τις υπέροχες αναμνήσεις που μας επανέφερε στη μίζερη ζωή μας, αλλά και για το θάρρος της να πραγματοποιήσει το μεγάλο ταξίδι του γυρισμού στην «Ιθάκη» της, αψηφώντας τους κινδύνους που επεφύλασσε και ευτυχώς υπερνικήθηκαν,τόσο το μακρινό ταξίδι όσο και η ηλικία της.
Συγχαρητήρια και στο γιό της, ακοίμητο και αεικίνητο προστάτη και συμπαραστάτη της, καθώς και τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, που προσκάλεσε μάνα και γιό στο προεδρικό μέγαρο και τους τίμησε ως επιφανείς πατριδολάτρεις. Συγχαρητήρια και στο προεδρείο της κοινότητας Θεοδωριάνων που διοργάνωσε την υπέροχη βραδιά και βράβευσε την αξιέπαινη συμπατριώτισσά τους και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υπέροχη βραδιά. Μιας βραδιάς που τιμά όλους μας και που θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα. Όπως γρήγορα θέλουμε να δούμε και το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για την κυρα-Βασιλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: