Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Συμφώνησαν σε πιστή αντιγραφή
Ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, αλλά και η Βάσω Σκάρα λάμπρυναν την όλη εκδήλωση και η αλήθεια είναι ότι τελικά έκλεψαν την παράσταση και τις εντυπώσεις.
Με απόλυτη επιτυχία έγινε την Δευτέρα στο χωριό Πηγές της Άρτας, η πρώτη Επιστημονική Ημερίδα για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου. Πλήθος κόσμου καθώς και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα διατράνωσαν, αλλά και κατέθεσαν τις απόψεις τους για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτή την ημερίδα παρουσιάσθηκε και η προμελέτη της ανακατασκευής με όλα τα τεχνικά στοιχεία, την οποία έκαναν ο Κώστας Κωτής, Πολιτικός Μηχανικός και η Αναστασία Διον.Κωτή τοπογράφος Μηχανικός. Παρόντες σ’ αυτή την ημερίδα οι Νομάρχες Καρδίτσας, Άρτας και Ιωαννίνων, βουλευτές της περιοχής, Δήμαρχοι των νομών Καρδίτσας και Άρτας, εκπρόσωποι της εκκλησίας με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Περιστερίου Αττικής κ. κ. Χρυσόστομο και τον Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο, Καθηγητές του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.α. Σ’ ότι αφορά την ανακατασκευή της γέφυρας υποστηρίχθηκαν δύο απόψεις. Η μία άποψη θέλει τη γέφυρα να γίνει με τσιμέντο και να επενδυθεί με πέτρα και η άλλη να γίνει εξ’ αρχής με πέτρα της περιοχής, ως πιστό αντίγραφο του θρυλικού και ιστορικού μονότοξου γεφυριού. Η πρώτη πρόταση χαρακτηρίσθηκε ως άποψη… «τραβεστί» και ούτε καν συζητήθηκε, ενώ η άποψη του πιστού αντιγράφου ήταν εκείνη που τελικά θα προωθηθεί για υλοποίηση, αφού και η υπάρχουσα πλέον προμελέτη έχει όλα τα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Αξιοσημείωτες τοποθετήσεις στη ημερίδα έκαναν, η Κρυσταλλία Μαντζανά, ως Διευθύντρια της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και ο γνωστός καθηγητής από τον Πύργο Ηλείας Σπύρος Μαντάς, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο για τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. Σημειώνουμε ότι αίσθηση προκάλεσε η τεχνική και οικονομική προμελέτη της ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου και της αναστήλωσης της Κούλιας, όπως προαναφέραμε του Πολιτικού Μηχανικού Κώστα Κωστή και της Αναστασίας Διον.Κωτή τοπογράφος Μηχανικός, οι οποίοι ενημέρωσαν την ημερίδα για τα ειδικότερα στοιχεία αυτής της τεχνο-οικονομικής προμελέτης.
Υπάρχει η δυνατότητα της αναστήλωσης
Μάλιστα ειπώθηκε ότι ο χρόνος κατασκευής δεν θα υπερβεί τους 5-6 μήνες, από την στιγμή της έναρξης των εργασιών. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος της ανακατασκευής υπολογίζεται μαζί με τους φόρους στο ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Χρυσοστόμου, του Νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, καθώς και του Καθηγητή κ. Σπύρου Μαντά, γνωστού για το συγγραφικό έργο του σ’ ότι αφορά τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Περιστερίου στάθηκε στο γεγονός ότι η Ήπειρος έδωσε τα πάντα για την ελευθερία της Πατρίδας, αλλά και τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, από το οποίο όπως υπογράμμισε δεν πήρε τίποτε. Αξιοσημείωτη ήταν και η εισήγηση της Κρυσταλλίας Μαντζανά, Διευθύντριας της 19ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Τρικάλων. Παράλληλα οι παρουσίες του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου και της πρώην Διεθνούς αθλήτριας χ/μ Βάσως Σκάρας, λάμπρυναν την όλη ημερίδα, οι οποίοι πάντα με το χαμόγελό τους, δεν προλάβαιναν να υπογράφουν αυτόγραφα με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να κλέψουν την όλη παράσταση, αλλά και τις εντυπώσεις.
Μ. Παπαδημητρίου: «Πρόκριμα για επόμενες μάχες»
Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας, αλλά και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Δικηγόρος της Αθήνας, Μιχάλης Παπαδημητρίου, δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόλυτη επιτυχία που είχε η ημερίδα της Δευτέρας. Ανάμεσα σε άλλες αναφορές του για το αποτέλεσμα της όλης ημερίδας υπογράμμισε στη «Γ» μεταξύ άλλων ότι: «Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα έδωσε το πρόκριμα για τις επόμενες μάχες που πρέπει να δώσουμε μέχρι να κερδηθεί και η τελευταία μάχη. Θέλω να σημειώσω το γεγονός ότι αποδεικνύεται από επιστήμονες και πολιτικούς μηχανικούς ότι υπάρχει η δυνατότητα της αναστήλωσης. Απομένει τώρα να αγκαλιαστεί η πρόταση και με την πολιτική βούληση να βοηθήσει το κράτος ώστε αυτή η γέφυρα να ξαναστηθεί, τόσο για την ιστορία μας, όσο και για τον πολιτισμό μας. Σήμερα αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση…» ΤΑΜΠΑΚΟΣ: «Πολιτισμική υπόθεση» Ο (δις) Ολυμπιονίκης μας Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος τιμής ένεκεν είναι στην Οργανωτική Επιτροπή και την Δευτέρα ήταν στο Προεδρείο της ημερίδας, μετά το τέλος της εκδήλωσης απάντησε στη «Γ» αν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις κοινωνικού και γενικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ξεκάθαρα απάντησε ότι «… εμείς οι αθλητές και μάλιστα των υψηλών επιδόσεων είμαστε ευαίσθητοι γι αυτά τα θέματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε αντίστοιχες ημερίδες, όμως καμία δεν είναι επαναλαμβανόμενη. Η συγκεκριμένη έχει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το μοναδικό, θα μου επιτραπεί να πω κάτι το μαγικό. Τώρα, με την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, εκτός των άλλων θα σημάνει και μια άλλου είδους, φαντάζομαι, ανάπτυξη της περιοχής, η οποία το έχει τόσο ανάγκη». Στην επόμενη ερώτησή μας για το τι ακριβώς συνέβη σήμερα στις Πηγές, ο Δημοσθένης Ταμπάκος στάθηκε στο γεγονός «…ότι οι άνθρωποι σήμερα και όχι μόνο αυτοί που συγκροτούν τις μικρές κοινωνίες πρέπει να ξαναβρούν τις παραδόσεις τους, τον πολιτισμό τους και γενικά τους όποιους θρύλους τους συντροφεύουν από τα παιδικά τους χρόνια. Και φυσικά στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω ότι δεν αναφέρομαι αποκλειστικά για τη Γέφυρα Κοράκου και ότι αυτή εκφράζει. Πάντως είναι πολύ σημαντική η υπόθεση της ανακατασκευής αυτού του γεφυριού, πέρα από την ιστορική, αρχιτεκτονική αξία της είναι μια κοινωνική πάνω απ’ όλα και πολιτισμική υπόθεση».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου