Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Δεν δείχνουν την ευαισθησία που θα έπρεπε

Προγραμματίζουν, χωρίς να σκέφτονται την πόλη τους, τα παζάρια και οι έμποροι αντιστέκονται…

Μείζον το θέμα της διοργάνωσης των παζαριών στην Άρτα και την Φιλιππιάδα, καθώς η οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο όλους τους εμπόρους, οι οποίοι θεωρούν πως η διοργάνωση δυό παζαριών, θα αποτελέσει την χαριστική βολή γι’ αυτούς.
Από καιρό είχαν γίνει οι προτάσεις να δουν οι Δήμοι το θέμα της οικονομικής κρίσης σε συνάρτηση με την διοργάνωση των παζαριών και φυσικά καμία απάντηση δεν έλαβαν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας που έλεγε ότι δεν μπορούν να συναντήσουν το δήμαρχο Αρταίων Πάνο Οικονομίδη, για να συζητήσουν το όλο θέμα και να δουν την τύχη της πρότασής τους. Και τι να συζητήσουν, αφού στο Δήμο Αρταίων είναι δεδομένη η απόφαση να γίνει η εμποροπανήγυρη του Σεπτεμβρίου, την οποία περιμένουν πως και πως, για να… ρεφάρουν σε έξοδα που έχουν γίνει απ’ την δημοτική επιχείρηση, η οποία έχει και την ευθύνη της εμποροπανήγυρης.
Το ίδιο και στην Φιλιππιάδα, που έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, με τον επιχειρηματία που θα αναλάβει την διοργάνωση και θα καταθέσει στα ταμεία του Δήμου, ένα σημαντικό ποσό, το οποίο όπως λένε θα καλύψει μέρος των εξόδων που έχουν γίνει απ’ τον Δήμο.
Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε λόγο για την αναγκαιότητα εσόδων που έχουν οι Δήμοι και το ότι πρέπει να καλύψουν κάποια έξοδα που έχουν γίνει, αλλά η επιμονή μας αφορά την λεγόμενη κοινωνική ευαισθησία, η οποία πρωτίστως πρέπει να είναι χαρακτηριστικό των δημάρχων, που ειρήσθω εν παρόδω, θα ζητήσουν και την ψήφο των εμπόρων, για να βρεθούν πάλι στην καρέκλα που κατέχουν σήμερα.
Όμως τα πράγματα είναι απλά. Μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι, για να διατηρηθεί το έθιμο των παζαριών, με την κλασσική του μορφή και σ’ αυτά καθοριστικό ρόλο να παίζουν οι έμποροι της κάθε πόλης, με την διοργάνωση πρωτοποριακών εκδηλώσεων, περιέχοντας σ’ αυτές και τις μεγάλες προσφορές που μπορούν να γίνουν για να έχουν την δυνατότητα και οι φτωχοί άνθρωποι που περιμένουν το παζάρι να κάνουν τα ψώνια τους για όλη την χρονιά.
Άλλωστε το έθιμο των παζαριών προ πολλού έχει εκφυλιστεί και είναι πεδίο οικονομικής ανάδειξης δέκα επιχειρηματιών, που τα ελέγχουν σ’ όλη την Ελλάδα και συνήθως έχουν άριστες σχέσεις με τον εκάστοτε δήμαρχο κάθε πόλης.
Οι έμποροι και της Άρτας και της Φιλιππιάδας, με τους οποίους έτυχε να συζητήσουμε και την ύστατη στιγμή απευθύνουν έκκληση προς τους δημάρχους να δουν το συγκεκριμένο αίτημα, με ευαισθησία, την οποία όμως εμείς δεν μπορούμε να διακρίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: