Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πολλές κενές θέσεις στα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου


Παρά το γεγονός ότι εισήχθησαν στα τμήματα των ΤΕΙ υποψήφιοι με 0,9 – Ανάμεσα στα πρώτα με αρνητικό ρεκόρ το τμήμα Ζωικής Παραγωγής Άρτας

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως «ο θρίαμβος της λευκής κόλας», μερικά τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, δεν προτιμήθηκαν ούτε και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Στην λίστα των 27 τμημάτων των ΤΕΙ της περιφέρειας, που δεν μπόρεσαν να καλύψουν τον αριθμό των σπουδαστών που έπρεπε να πάρουν, είναι τρία του ΤΕΙ Ηπείρου. Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Άρτας που δεν καλύφτηκαν 132 θέσεις σπουδαστών, το τμήμα Αλιείας Ηγουμενίτσας που δεν καλύφτηκαν 114 θέσεις, το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Πρέβεζας που δεν καλύφτηκαν 135 θέσεις και το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας που δεν καλύφτηκαν 144 θέσεις σπουδαστών. Αυτή η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων οδηγεί στο ουσιαστικό συμπέρασμα του ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στις σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου, αφού το σχήμα που παρουσιάζει σήμερα δεν έλκει τους υποψήφιους σπουδαστές, πολλοί εκ των οποίων προτίμησαν να μην εισαχθούν σε κανένα τμήμα, παρά να έρθουν στα τμήματα αυτά. Η πρόταση για συγχωνεύσεις των τμημάτων, ειδικά των γεωπονικών, που είχε γίνει απ’ το πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα, το καλοκαίρι του 2005 και είχε καταψηφιστεί απ’ την Γενική Συνέλευση του ιδρύματος, προβάλλει τώρα ως η μοναδική, μιας και σ’ όλα τα ΤΕΙ της περιφέρειας οι συγχωνεύσεις των τμημάτων, είναι το θέμα συζήτησης, όπως επίσης και η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου, αλλά ακόμη και η κατάργηση των τμημάτων, που ούτε και υπό τις συνθήκες που έγιναν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον αριθμό των σπουδαστών. Να σημειώσουμε ότι φέτος το ΤΕΙ Ηπείρου, δαπάνησε και σημαντικά κονδύλια για την προβολή των τμημάτων, με καταχωρήσεις στον τύπο, σπότ στην τηλεόραση, έκδοση διαφημιστικού υλικού, αλλά και αυτό δεν έφερε αποτέλεσμα, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει περισσότερο και να αρχίσει από τώρα η συζήτηση. Σ’ αυτή την συζήτηση καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για την χωροταξική κατανομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόταση την οποία και η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, τρία χρόνια τώρα κάνει και ξανακάνει.

Έρχονται σπουδαστές


Φυσικά υπό τις νέες συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις, οι σπουδαστές που θα έρθουν φέτος στην Άρτα θα είναι περισσότεροι και θα αποτελέσουν ένα κίνητρο τόνωσης της τοπικής οικονομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αυτό που όλοι περίμεναν και είχε καλλιεργηθεί η άποψη ότι θα γίνει.
Με τις παρούσες συνθήκες το ΤΕΙ Ηπείρου, μπορεί να παρουσιάζει πλασματική εικόνα σε σχέση με τον αριθμό των σπουδαστών που θα βρίσκονται στην Άρτα και τις άλλες πόλεις. Πρόβλημα που είχε ανακύψει ως έντονο την περίοδο 2001 -02, όταν φαινόταν στα χαρτιά ότι υπήρχαν κάποιες χιλιάδες σπουδαστές και στην ουσία όλοι όσοι κινούνταν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, κατά λίγο ξεπερνούσαν τους 1000. Γιατί μπορεί να έρθουν οι σπουδαστές, αν εγγραφούν στα διάφορα, κυρίως γεωπονικά, τμήματα και από κει και μετά να βρίσκονται στην Άρτα ή την Πρέβεζα, κάποιες φορές το χρόνο και χωρίς να σηματοδοτεί η παρουσία τους κάτι ιδιαίτερο για τις τοπικές οικονομίες.

Να θυμηθούν τι έκαναν για τα νέα τμήματα

Το γεγονός ότι κάποια τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου δεν κατάφεραν να πείσουν και υπό αυτές τις συνθήκες και να καλύψουν όλες τις θέσεις των σπουδαστών, πρέπει να επαναφέρει στην μνήμη των τοπικών παραγόντων, το τι έγινε και χάθηκαν τα τρία νέα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία με το «έτσι θέλω» έκοψε η κα Διαμαντοπούλου και ουδείς αντέδρασε.
Όπως είναι γνωστό τα δυό εκ των τριών τμημάτων θα είχαν έδρα την Άρτα και ήταν το ιατρικών οργάνων και το Ηλεκτρονικής, όπως επίσης και το Οπτομετρίας, που θα είχε έδρα την Ηγουμενίτσα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν υπογραφεί και τα προεδρικά διατάγματα και έμενε να περιληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα έκοψε απ’ αυτό η κα Διαμαντοπούλου και στέρησε απ’ την Άρτα, να έχει ίσως τα καλύτερα τμήματα απ’ όλα τα ΤΕΙ της ελληνικής περιφέρειας. Ζητούσαμε τότε, μέσα απ’ τις στήλες της «Γ», να γίνουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι επισκεπτόμενοι την αρμόδια υπουργό, εισέπραξαν ως απάντηση ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ και επέστρεψαν άπρακτοι, για να επιστρέψουν στην Άρτα και να προσπαθούν με ασυναρτησίες στο λόγο τους, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Βεβαίως η «Γ» κατέθεσε και άλλη πρόταση, για να επανέλθει στην επικαιρότητα τα θέμα των νέων τμημάτων, αλλά και αυτή ελάχιστα απασχόλησε τους τοπικούς παράγοντες. Τώρα ας περιμένουμε την συζήτηση για την χωροταξική κατανομή, για να δούμε αν θα υπάρξει ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: