Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η κυρία Λίνα Μενδώνη

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Ότι θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι φήμες, συκοφαντίες ή πληροφορίες από άλλους. Είναι πράγματα που έζησα προσωπικά και με έκαναν να καταλάβω, από την καλή και από την ανάποδη, τι σημαίνει εξουσία, τοπική και κεντρική. Τα βάλαμε με την εξουσία, σε τόσο “βαθύ” επίπεδο, που ορισμένοι δεν μπορούν να μας το συγχωρήσουν με τίποτα αυτό! Αποφάσεις που παίρνονται νύχτα χωρίς φεγγάρι, συναλλαγές τουλάχιστον “περίεργες”, άνθρωποι που δρουν στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, βρέθηκαν στο δρόμο μας.
Πιστεύοντας ότι κάναμε το σωστό για την ιστορία της Άρτας, βάλαμε τα στήθη μας μπροστά, ώστε να αποτρέψουμε την “επαίσχυντη” παραχώρηση του ιστορικού κέντρου της πόλης σε ιδιώτη- εργολάβο για 25 χρόνια με το “γελοίο” ποσόν των 30.000 ευρώ το χρόνο (!!!) Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (6/9/10) δεν είναι γνωστό αν θα γίνει η εργολαβία στα ψαροπλιά στις 13/9/10. Εμείς όλο το καλοκαίρι τρέχαμε και δεν φτάναμε, ώστε να αποτρέψουμε την δημοπρασία, παρόλα τα προσκόμματα που μας έβαζε συνεχώς η τοπική και κεντρική εξουσία. Διαβάζω στα διάφορα Αρτινά blogs δημοψηφίσματα για το τι θέλει ο κόσμος να γίνουν τα ψαροπλιά.
Ωραίες πρωτοβουλίες με την προυπόθεση, ότι δεν θα παραχωρηθούν τα κτήρια της ψαραγοράς με την πλατεία τους σε εργολάβο για 25 χρόνια στις 13/9/10.
Όταν τον Ιούνιο η αρχιτεκτονική- ιστορική μελέτη Ζιώβα πήρε θετική εισήγηση για χαρακτηρισμό διατηρητέου μνημείου, κάποιοι στην περιφερειακή οδό της Άρτας, έβγαλαν αφρούς και πήραν αμέσως τηλέφωνο τον περιβόητο Πανταζή για να αλλάξει την εισήγηση. Αυτός, αφού εκδιώχθη κλωτσηδόν, για 4 μήνες από την υπηρεσία του, λόγω κακοδιοίκησης, υπάκουσε και παρακράτησε την μελέτη- Ζιώβα, η οποία είχε διαβιβαστικό 22/6/10 και δεν έχει φτάσει στην Αθήνα ακόμα(!!!) Ο αριθμός πρωτοκόλου της μελέτης ήταν 16/25.
Τι έκανε λοιπόν ο Πανταζής; Σε συννενόηση με την γ.γ. Υπ. Πολ. κυρία Μενδώνη και με την περιφερειακή οδό της Άρτας, άλλαξε την εισήγηση και έστειλε άλλη, τον Δεκαπενταύγουστο που δεν λειτουργεί τίποτε με αριθμό πρωτοκόλου 2004. Έτσι εξηγείται γιατί μετέθεσε ο Δήμαρχος την εργολαβία για τις 13/9/10, ακριβώς 2 μήνες πριν τις 14/11/10, ώστε να μπορεί να την υπογράψει, αφού ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε υπογραφή 2 μήνες πριν τις εκλογές. Την Παρασκευή 20/8/10 δεχόμαστε ένα τηλέφωνο, ότι η κυρία Μενδώνη ενδιαφέρεται και πιέζει να μπει το θέμα το θέμα της ψαραγοράς της Άρτας στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις 26/8/10.
Παράλληλα η συνέντευξη τύπου για τα ψαροπλιά που δώσαμε στον Art- tv κόβεται (!!!) με “άνωθεν” παρεμβάσεις. Τότε καταλαβαίνουμε ότι έχουν βάλει “λυτούς και δεμένους” για να κάνουν την εργολαβία τους. Η κυρία Μενδώνη πιέζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και για τις 2/9/10. Μέχρι το μεσημέρι το θέμα ήταν στο internet στην ημερήσια διάταξη. Βέβαια από την Ερμού 17 δεν είχαν πάρει καμία εισήγηση και κανέναν φάκελο, με δικές μας προσπάθειες κυρίως. Την Παρασκευή 3/9/10, πήρα ο ίδιος τηλέφωνο την Προϊσταμένη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων στις 1:25 στο τηλ. 2103233495 και διαμαρτυρήθηκα γιατί παραμένει αναρτημένο το θέμα της ψαραγοράς της Άρτας στο internet.
Αυτή ανερυθρίαστα μου είπε, ότι ενδιαφέρεται έντονα η κυρία Μενδώνη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, παρότι εκκρεμούν θέματα από τα περασμένα Χριστούγεννα(!!!)
Καταλάβατε τώρα τι γίνεται; Το τρίγωνο Δημαρχείο- Πανταζής- Μενδώνη, παλεύει “λυσσαλέα” να κάνει την εργολαβία παραχώρησης του ιστορικού κέντρου της Άρτας. Η Μενδώνη διαφημίζεται στην πόλη, ως “φίλη” του Δημάρχου κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Να τους χαίρεται ο Γιώργος Παπανδρέου αυτούς τους “αδιάφθορους” γενικούς γραμματείς που έβαλε στα Υπουργεία. Είναι σίγουρο, ότι θα τον “τρέχουν” κι αυτόν μια ώρα αρχύτερα.



ΥΓ1 Μόλις πριν 10 μέρες η “Ελυθεροτυπία” “έκραζε” την Μενδώνη για αποχαρακτηρισμό διατηρητέου της Θεσσαλονίκης.
ΥΓ2 Αφού το 2003 Δήμαρχος- Μενδώνη υπέγραψαν την περιβόητη προγραμματική σύμβαση για το Ξενία γιατί δεν την εφαρμόζουν; Πάλι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”; Πάλι ατελείωτη καροϊδία των “υπηκόων”; Ευτυχώς τους κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι Αρτινοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: