Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Δήμος από θάλασσα μέχρι αλπική ζώνη…

Του ΝΙΚΟΥ  ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Άρχισε και επίσημα η αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο. Ένα δίμηνο όπου οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα προσπαθήσουν να μας πείσουν… για το καλό μας. Το ζητούμενο είναι οι υποψήφιοι τι είδους προγράμματα έχουν; Γιατί κακά τα ψέματα, αυτές οι πρώτες με το νέο καθεστώς εκλογές, δεν είναι όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Ως παράδειγμα θα αναφερθούμε στον Δήμο Αρταίων. Λίγο-πολύ οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πριν τον «Καλλικράτη», είχαν κατά νου τι ήθελαν να κάνουν, γνώριζαν τα γενικά προβλήματα γιατί τα ζούσαν και ειδικότερα είχαν ξεκαθαρίσει τις όποιες προτεραιότητες. Το ερώτημα τώρα είναι ότι ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος γνωρίζει τα προβλήματα του διευρυμένου Δήμου που ξεκινάει από τον Αμβρακικό και φθάνει (Γέφυρα Πλάκας) στα Τζουμέρκα;
Ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος γνωρίζει οικονομικά τι θα αντιμετωπίσει; Ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει; Θα αυξήσει ή θα μειώσει τα έσοδα; Θα γίνουν επαίτες προς την κυβέρνηση, ή θα βάλουν καινούργιους δημοτικούς φόρους; Στο ίδιο παράδειγμα: Δημοσιεύθηκε ότι ο σημερινός Δήμος Αρταίων είναι χρεωμένος 1.717.893 ευρώ. Οι Δήμοι που συνενώθηκαν, Αμβρακικού, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου και Φιλοθέης δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ. Να ένα καλό ερώτημα.
Το χρέος αυτό -μικρό είναι αλήθεια σε σχέση με άλλους Δήμους της Χώρας- θα «φορτωθεί» αύριο και στους νέους δημότες; Ή νέος Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πει ότι «είμαι καινούργια οντότητα και δεν αναγνωρίζω το χρέος»; Η κεντρική κυβέρνηση μιλάει για περικοπές δαπανών. Ο νέος Δήμαρχος Αρταίων που θα προκύψει από τις εκλογές πώς θα αντιμετωπίσει οικονομικά αυτό το εύρος του Δήμου που ξεκινά από τη θάλασσα και φτάνει μέχρι την αλπική ζώνη; Και μάλιστα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς;
Είναι βασικά ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό του κάθε καλοπροαίρετου δημότη, αλλά ταυτόχρονα και πολίτη αυτής της περιφέρειας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό κέλυφος. Ότι όλα είναι μια φούσκα και ότι η όλη ιστορία θα εμφανίσει το ξεγύμνωμα. Μάλιστα για να αιτιολογήσουν αυτή την άποψη υποστηρίζουν το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι στις περιφέρειες, όχι γιατί φοβούνταν την «είσπραξη» της δυσαρέσκειας των πολιτών, αλλά γιατί η όλη ιστορία από νομικής πλευράς είναι μετέωρη…
Στη Γερμανία ως παράδειγμα η οποία έχει παράδοση στην τοπική και περιφερειακή Διοίκηση. Τα πάντα λειτουργούν μέσα από αυτές τις αυτοδιοικητικές οντότητες και μόνο τα θέματα εθνικής πολιτικής και άμυνας είναι στα τραπέζια των συζητήσεων της κεντρικής Διοίκησης. Οι Ομόσπονδες περιφέρειες-κρατίδια είναι αυτόνομες και ισχυρές.
Βέβαια, σ’ αυτό το οργανωμένο κράτος υπάρχει παράδοση στις τοπικές δημοκρατίες, η οποία στηρίζεται στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι ασκούν τα δικαιώματά τους με τοπικά δημοψηφίσματα και πολλούς άλλους τρόπους, απόλυτα δεσμευτικούς για τα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά όργανα.
Στην Ελλάδα το πείραμα της αποκεντρωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης τώρα ξεκινάει. Κι απ’ ότι φαίνεται το νομικό περίγραμμα είναι θολό, είναι μάλλον ασαφές και σίγουρα στα πρώτα βήματα θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, τα οποία ευχόμαστε να μην αποτελέσουν δυναμίτη στα θεμέλια της αναγκαίας αυτής περιφερειακής Δημοκρατίας. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την εποχή της συγκρότησής της «αναγνωρίζει καλύτερα τις ισχυρές περιφέρειες, παρά τα ισχυρά έθνη κράτη».


kontogiorgosn@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: