Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων

Με σταθερά και προσεκτικά βήματα και ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Γ.Γ.Π.Η. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προχωρούν οι διαδικασίες χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Ήπειρο, όπως τονίζεται σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το απόγευμα της Τετάρτης 1/9/10 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση για το τεύχος της μελέτης, κατέθεσαν τις δικές τους παρατηρήσεις-συμπεράσματα τις οποίες θα αποστείλουν στον ανάδοχο μελετητή για να τις συμπεριλάβει στο πρώτο παραδοτέο της μελέτης που σύμφωνα με τη σύμβαση αφορά την «Ανάλυση και εξέταση των διαθέσιμων τεχνολογιών επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) για την Περιφέρεια Ηπείρου». Να σημειωθεί ότι δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής είχε πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, συνάντηση στο ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας και με τη συμμετοχή ομάδας καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον πρύτανη Τρ. Αλμπάνη, όπου οι μελετητές παρουσίασαν τη σχετική μελέτη και ακολούθησε διάλογος τα συμπεράσματα του οποίου υπήρξαν πολύ σημαντικά.
Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα εκείνης της συνάντησης και έχοντας ως γνώμονα μια λύση η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά αποδεκτή και φιλική προς το περιβάλλον κατά τη συνεδρίαση της την Τετάρτη, αποφάσισε τα εξής:
•Να επεξεργαστεί ένα όγδοο σενάριο το οποίο θα βασίζεται σε ένα μικτό σύστημα αερόβιας επεξεργασίας για τα σύμμεικτα απορρίμματα και αναερόβιας χώνευσης για τα οργανικά προδιαλεγμένα.
•Να υπάρχει στη μελέτη πιο σαφής και αναλυτική αιτιολόγηση της βαθμολογίας σε κάθε κριτήριο αξιολόγησης των διαφόρων σεναρίων επεξεργασίας των απορριμμάτων.
•Να υπάρξει μια αποτύπωση του προγραμματισμού των περιβαλλοντικών υποδομών που σχεδιάζουν οι όμορες Περιφέρειες ώστε να εξετασθεί αν στα επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξει συντονισμός κάποιων δράσεων και ενεργειών, όπως π.χ. κοινή ενεργειακή αξιοποίηση του RDF
•Να αποτυπωθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία όσον αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων διαλογής του οργανικού στην πηγή και να τεκμηριωθεί με βάση αυτά τα στοιχεία η δυνατότητα επίτευξης των στόχων που προβλέπονται στην παρούσα μελέτη για την Ήπειρο.
«Από όλα τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα, η μεθοδικότητα και η αξιοπιστία των διαδικασιών που ακολουθούνται έως τώρα και εκφράστηκε η πεποίθηση πως το κλίμα ομοφωνίας και συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις έως τώρα συνεδριάσεις να συνεχιστεί προκειμένου να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων» τονίζει το δελτίο τύπου της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: