Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ακαρπία σε ακτινίδια, ελιές και εσπεριδοειδή

Στο θέμα της ακαρπίας επανέρχεται με δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Κομποτίου Ευστάθιος Γιαννούλης ο οποίος τονίζει την άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των συνδημοτών του αγροτών μέσω νέου προγράμματος ΠΣΕΑ καθώς και της άμεσης καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του Α’ Τριμήνου 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται, η φετινή παραγωγή ακτινιδίων είναι μειωμένη κατά 70%, των εσπεριδοειδών κατά 80%-90% και των ελαιών κατά 50% -60% στο Νομό Άρτας. Η ανακοίνωση του κ. Γιαννούλη αναφέρει: «Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή των δυναμικών καλλιεργειών της περιοχής μας, ήτοι εσπεριδοειδών, ελαιών και ακτινιδίων σημείωσαν σημαντική μείωση.
Ειδικότερα ο ήπιος φετινός χειμώνας προκάλεσε την άκαιρη άνθηση των εσπεριδοειδών μέσα στο χειμώνα με αποτέλεσμα την μειωμένη έως παντελή έλλειψη της κανονικής ανθοφορίας των την άνοιξη. Επίσης οι δυνατοί άνεμοι που επικράτησαν την άνοιξη (τέλη Μαΐου) επέδρασαν προσθετικά στην ήδη μειωμένη παραγωγή (ακαρπία) των ελαιοκαλλιεργειών και ακτινιδιοκαλλιεργειών με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια της σοδειάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν. Α. Άρτας και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ) η φετινή παραγωγή ακτινιδίων είναι μειωμένη κατά 70%, των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια) κατά 80%-90% και των ελαιών κατά 50% -60% στο Νομό Άρτας.
Είναι ολοφάνερο πως το αγροτικό εισόδημα των συνδημοτών μας έχει μειωθεί αρκετά αφενός μεν από την ακαρπία των καλλιεργειών της περιοχής μας, αφετέρου δε από την σημαντική καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους του προγράμματος ΠΣΕΑ Α’ Τριμήνου 2008 της οικονομικής ενίσχυσης και της συμπληρωματικής της (για την απώλεια παραγωγής και την ανασύσταση των εσπεριδοκαλλιεργειών). Για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των συνδημοτών μας αγροτών μέσω νέου προγράμματος ΠΣΕΑ καθώς και η άμεση καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του Α’ Τριμήνου 2008».

Δεν υπάρχουν σχόλια: