Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

«Κτύπησε τελικά ο δολοφόνος» της ντομάτας σε Πρέβεζα και Άρτα

Το εισαγόμενο έντομο «Τuta Αbsoluta», «θερίζει» στην κυριολεξία τις καλλιέργειες κηπευτικών και στο Νομό Πρέβεζας, προβληματίζοντας τους παραγωγούς οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Το έντομο - σκουλήκι, που τρώει φύλλα και βλαστούς φυτών, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά μικρές και μεγάλες καλλιέργειες, μεταφέρθηκε και αναπαράχθηκε στην Ελλάδα, μέσω των εισαγόμενων κηπευτικών από τρίτες χώρες.
Οι αγρότες εκφράζουν την εντονότατη ανησυχία τους προς όλους για το συγκεκριμένο έντομο, το οποίο εδώ και λίγους μήνες έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις κηπευτικές και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής και ζητούν από τους αρμόδιους να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών για τυχόν αποζημιώσεις και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του εντόμου.
Το επικίνδυνο έντομο «Τuta Αbsoluta», όπως όλα δείχνουν βρήκε πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής στα θερμοκήπια αλλά και στις υπαίθριες καλλιέργειες, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών έχει πληγεί το 60% της παραγωγής. Η εξάπλωσή του είναι ταχύτατη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο εντομοκτόνο, που να το καταπολεμά. Έτσι οι αγρότες περιορίζονται σε δηλώσεις απώλειες εισοδήματος, για να πάρουν μια μικρή έστω αποζημίωση απ' τον ΕΛΓΑ, και αυτό μόνο για τους αγρότες τις υπαίθριας καλλιέργειας που μπορούν να αποζημιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: