Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Θετική ανταπόκριση για μείωση μισθωμάτων

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Άρτα, στην πρόσκληση-πρόταση για μείωση των μισθωμάτων των δημοσίων κτιρίων. Στην Άρτα υπάρχουν κάπου 34 μισθώσεις του Δημοσίου αφού νοικιάζει κτίρια: η ΕΛ.ΑΣ για τους Αστυνομικούς Σταθμούς, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Στατιστική Υπηρεσία, Υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Υπουργείου Οικονομικών, Ειρηνοδικεία, Τελωνείο, ασφαλιστικοί φορείς κ.ά. για τα οποία δαπανώνται τεράστια ποσά το χρόνο.
Από τις 34 περίπου μισθώσεις κτιρίων από δημόσιες υπηρεσίες στην Άρτα, στις 30 έγινε δεκτό το αίτημα από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δέχτηκαν να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση με το Δημόσιο μειώνοντας το ύψος του ενοικίου για φέτος ή παγώνοντας το για τα επόμενα τρία χρόνια. Ως γνωστόν με επιστολή του στις κτηματικές υπηρεσίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20% τα ενοίκια των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών τονίζοντας ότι «σχεδόν όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια των κτιρίων του δημοσίου τομέα, προβλέπουν τιμές δυσανάλογες με αυτές της αγοράς».
Για αυτό το λόγο ζητείται η μείωση των δαπανών κατά 20% μέσα στο 2010 ενώ οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να προβλέπουν τις ίδιες τιμές για τουλάχιστον τρία χρόνια χωρίς ανατιμήσεις. Η παραπάνω κίνηση επιβάλλεται για την πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επίσης η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, ελλείψει διοικητηρίου, μισθώνει κτίρια για τη στέγαση των Υπηρεσιών της. Στην περίπτωση της Νομαρχίας έγινε δεκτό το αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων, κυρίως, κτιρίων όπου στεγάζονται Υπηρεσίες όπως η Δ/νση Πολεοδομίας, η Δ/νση Γεωργίας κλπ. και το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι ιδιοκτήτες που είτε αρνούνται να προβούν σε μείωση των ενοικίων είτε απέφυγαν να δώσουν απάντηση.
Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων έθεσε υπό τη μορφή ερώτησης στο τελευταίο Ν.Σ. Άρτας ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Τσιανάκας με αφορμή όπως είπε, έγγραφο που έχει έρθει απ’ το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης για να γίνει διαπραγμάτευση των μισθίων των οικημάτων που έχει μισθωμένα η Ν.Α. Άρτας. Ο κ. Τσιανάκας ζήτησε να πληροφορηθεί τι ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η προσπάθεια γίνεται και άλλοι ιδιοκτήτες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για μείωση του ενοικίου, άλλοι όχι, είπε ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου τονίζοντας: «είναι θέμα το οποίο αφορά την ευαισθησία του πολίτη, του ιδιοκτήτη ο οποίος πιστεύω ότι κι αυτός θέλει να βοηθήσει μια προσπάθεια εθνική για εξοικονόμηση πόρων. Δεν ανταποκρίθηκαν όλοι. Υπάρχει ένας αριθμός ιδιοκτητών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, έγινε μείωση και παλεύουμε τους άλλους. Δεν είναι ένα πράγμα το οποίο του επιβάλλεται με το έτσι θέλω.
Είναι στη διακριτική του βούληση (του ιδιοκτήτη) να πει θέλω ή δεν θέλω. Άρα λοιπόν εμείς δεν θ’ αναλάβουμε το ρόλο του διαιτητού μεταξύ υποχρεώσεων και θέσεων κι απόψεων που εκφράζει μια πολιτική κυβερνητική μ’ έναν ιδιοκτήτη που έχεις κάνει συμφωνητικό. Προσπαθούμε να εναρμονίσουμε την πολιτική μας στα πλαίσια της προσπάθειας για να υπάρχει μείωση των δαπανών των ενοικίων». Ενημέρωση για το θέμα έκανε ο προϊστάμενος ΔΟΥ Ν.Α. Άρτας Κων/νος Τσεκούρας ο οποίος τόνισε ότι, αν και δεν έχει ακριβή στοιχεία, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δέχτηκαν τη μείωση ή πάγωμα των ενοικίων, κυρίως των μεγαλύτερων κτιρίων που νοικιάζει η Νομαρχία για τη στέγαση των διαφόρων υπηρεσιών της. "Πιστεύω ότι ήμασταν από τις πρώτες Νομαρχίες που ασχοληθήκαμε αφού όταν έπεσε στην αντίληψή μας το έγγραφο εμείς κάναμε τις ενέργειες. Η Δ/νση Πολεοδομίας, η Δ/νση Τεχνικών, η Δ/νση Γεωργίας, το κεντρικό κατάστημα δέχτηκαν. Κάποια άλλα δεν δέχτηκαν. Κάποιοι δεν απάντησαν καθόλου. Μας αγνόησαν" είπε ο κ. Τσεκούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: