Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Συγκροτείται και στην Άρτα η «Δημοκρατική Αριστερά»
Πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ, η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Άρτα, του νέου πολιτικού φορέα που φέρει τον τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά». Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με συνέντευξη τύπου και ακολούθησε ανοιχτή σύσκεψη πολιτών που θ' αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα για τη συγκρότηση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη στην Άρτα.
Με θεμελιώδεις αρχές τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική και την οικολογική εγρήγορση, ]η «Δημοκρατική Αριστερά» συγκροτείται και τοπικά ενώ θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριό της γύρω στο Φλεβάρη. Την εισήγηση έκανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γεράσιμος Γεωργάτος ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φορέα αλλά και στα επόμενα βήματα για την προώθησή του. Τοπικά το κόμμα εκπροσώπησαν στο πάνελ, ο Μιχάλης Κατής και ο Άγγελος Μητσαράς.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργάτος, τη «Δημοκρατική Αριστερά» συγκροτούν άνθρωποι οποίοι προέρχονται είτε από το Συνασπισμό, στη λεγόμενη Ανανεωτική πτέρυγα, είτε ήταν ανένταχτοι ή που είχαν αποστασιοποιηθεί και δεν ήθελαν να συμμετέχουν πλέον στην πολιτική ζωή. «Βλέπουμε δηλ. έναν κόσμο ο οποίος αγκαλιάζει το νέο εγχείρημα και θέλει να δώσει μια νέα ώθηση, να δείξει κάτι διαφορετικό στην πολιτική ζωή του τόπου» είπε ο κ. Γεωργάτος. Υπογράμμισε ότι η «Δημοκρατική Αριστερά» έρχεται να καλύψει «ένα σοβαρό κενό που υπάρχει στα αριστερά του πολιτικού φάσματος» για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους της αποχώρησης από το ΣΥΝ.
"Φύγαμε από το ΣΥΝ γιατί όλη αυτή η ιστορία που είχε γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον ασύμβατη με τις ιδέες μας και τις αντιλήψεις μας. Παρακολουθήσαμε εκεί πέρα μία διελκυστίνδα κι έναν ανταγωνισμό μεταξύ συνιστωσών, αέναες συγκρούσεις μεταξύ του κ. Αλαβάνου και του κ. Τσίπρα οι οποίες συνεχίζονται και τώρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά παρά σε διενέξεις προσώπων που πολύ λίγη σχέση έχουν με τα προβλήματα του λαού και του τόπου.
Διαπιστώσαμε επίσης – κι αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στο εγχείρημά μας – ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό. Από τη μία πλευρά η σοσιαλδημοκρατία και στην Ευρώπη αλλά και εδώ το ΠΑΣΟΚ σαφώς έχει μεταλλαχθεί και έχει μετακινηθεί σε συντηρητικότερες θέσεις. Από την Αριστερά υπάρχει το ΚΚΕ το οποίο βρίσκεται στον συνηθισμένο απομονωτισμό του και ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παραπαίουν σε αντιθέσεις μεταξύ ηγετικών προσώπων.
Υπάρχει λοιπόν ένα σοβαρό κενό στα αριστερά του πολιτικού φάσματος κι αυτό το κενό θέλουμε εμείς να το καλύψουμε ως δημοκρατική αριστερά, για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και αυτή η δυνατότητα φαίνεται ότι υπάρχει. Υπάρχει μία διάθεση αλλαγής του πολιτικού τοπίου κι αυτό το παρατηρούμε να γίνεται και στην κεντροδεξιά και νομίζουμε ότι θα συμβεί και στην κεντροαριστερά". "Προγραμματικές συγκλίσεις, φερέγγυα πρόσωπα" είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις συνεργασίες της "Δημοκρατικής Αριστεράς" στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
"Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η στρατηγική σύγκλιση με τους Οικολόγους Πράσινους και όπου αυτό είναι εφικτό το πραγματοποιούμε" είπε ο κ. Γεωργάτος. "Η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά" τόνισε όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα σύμπλευσης με το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζοντας: "Είναι πλέον καιρός να υπερβούμε τα πρόσωπα. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεχθεί στοιχεία σοβαρά του προγράμματός μας μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις. Εάν δεν δεχθεί προφανώς, θα είμαστε σε πορεία απόκλισης”.
Δεν υπάρχει δογματισμός σε αυτά. Όλα εξαρτώνται απ’ το πρόγραμμα, τις αρχές και το τι υλοποιούμε. Με τα σημερινά δεδομένα στο κεντρικό τουλάχιστον επίπεδο η πολιτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική με την οποία διαφωνήσαμε και φύγαμε. Αν αυτή η πολιτική δεν αλλάξει δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις κεντρικά πολιτικά. Σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο προφανώς μπορούν να υπάρξουν συμφωνίες σύμφωνα με το πρόγραμμα και με τα φερέγγυα πρόσωπα. Έχουμε υποστηρίξει σε διάφορες περιοχές ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να προέρχονται κι απ’ το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να προέρχονται απ’ τους Οικολόγους. Ή ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος αξιόλογος άνθρωπος και συμφωνηθεί κάτι το οποίο δεν θα ‘ναι μόνο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, μπορεί να είναι και άνθρωπος απ’ το χώρο των παλιών μας συντρόφων, του ΣΥΝ».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου