Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Με ανοιχτές πόρτες και πρόγραμμα οκταετίας


Το όνομα του συνδυασμού και την διακήρυξη παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Γέφυρα στο μέλλον

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο «Μέλαθρον» στον ευρύτερο χώρο του ιστορικού γεφυριού ο δημοτικός συνδυασμός «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», παρουσίασε το όνομα, το λογότυπο και την διακήρυξή του.
Την παρουσίαση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής Γιάννης Παπαλέξης και ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», δικηγόρος Γιάννης Καϊντάσης, ενώ στον χώρο παραβρέθηκαν φίλοι και μέλη του συνδυασμού, αλλά το παρόν έδωσε μεταξύ των άλλων ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τάτσης και ο γραμματέας Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Αρταίων Βασίλης Γέμος. Στην παρουσίαση ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού Γιάννης Καϊντάσης ανέφερε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση, δεν θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις ονομάτων υποψηφίων συμβούλων, καθώς η απόφαση του συνδυασμού και του ιδίου ήταν για λόγους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων του συνδυασμού, να υπάρξει επόμενη ανακοίνωση με 50 περίπου ονόματα που θα ανακοινωθούν στον ίδιο χρόνο. Υπογράμμισε δε ότι ήδη λειτουργεί ιστοσελίδα στην διεύθυνση www.gefyrastomellon.gr, όπου μπορούν όλοι να την επισκεφθούν για να ενημερωθούν για τον συνδυασμό. Στην συνέχεια ο κ. Παπαλέξης αφού πήρε τον λόγο και πριν την παρουσίαση του ονόματος του συνδυασμού και του προγράμματος σημείωσε ότι στα μέσα της άλλης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ,ενώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα υπάρξει δεύτερη και τελευταία ανακοίνωση ονομάτων, κυρίως των τοπικών συμβούλων, έτσι ώστε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού να έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από την τελική προθεσμία κατάθεσης.

Η σημασία του ονόματος

Για το όνομα «Γέφυρα στο Μέλλον» ο κ. Παπαλέξης αποκάλυψε ότι προέκυψε από έναν διαγωνισμό ιδεών μεταξύ συνεργατών και φίλων και τελικά «νονά του είναι η Κατερίνα Μάγγου, η οποία θα είναι και υποψήφια με το συνδυασμό» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε σχετικά με το νόημα και τους λόγους για τους οποίους υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο όνομα: «Η Γέφυρα στο μέλλον είναι το όνομα του συνδυασμού μας. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία... Η Άρτα χαρακτηρίζεται από το γεφύρι των μαστόρων και των μαθητάδων της... Στον άγριο τόπο μας, όπου τα ποτάμια και οι χείμαρροι χωρίζουν τα χωριά μας, από τα βουνά μέχρι τον κάμπο, άξιοι μάστορες τιθάσευσαν το τοπίο και ένωσαν τα μέρη μας φτιάχνοντας γεφύρια. Γέφυρες, από υλικά του τόπου μας... Γερά και δυνατά! Πέτρα, χώμα, νερό... Γέφυρες που ενώνουν ανθρώπους, πολιτικές και οικονομίες. Κάνουν μια μεγάλη αυτοδιοίκηση. Που ανοίγουν δρόμους σε ιδέες και προοπτικές. Μέχρι σήμερα πολλά ήταν τα ποτάμια που κάποιοι είχαν επιλέξει να μας χωρίζουν. Πρέπει να κάνουμε μια γέφυρα, όλα αυτά να τα ενώσουμε. Να γίνουμε ένα, να γίνουμε καλύτεροι. Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά του τόπου μας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, θέλουμε να είμαστε η γέφυρα που θα οδηγήσει το νέο Δήμο Άρτας σε ένα καλύτερο μέλλον Για τους πολίτες, Για τα χωριά μας, Για τον Δήμο μας, Για όλο το Νομό και την Ήπειρο»

Ψηφιακός Δήμος
και Ιστοσελίδα

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της ιστοσελίδας του συνδυασμού www.gefyrastomellon.gr . Ο κ. Παπαλέξης, αναφερόμενος στην ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι αποτελεί εξαιρετική δουλειά της μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Βάσως Αμπελογιάννη, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Άρτας και θα είναι υποψήφια με τον συνδυασμό και του συζύγου της Σπύρου Λύκα τους οποίους και ευχαρίστησε δημοσίως.
Ως προς τη λειτουργία της σελίδας, ο κ. Παπαλέξης επεσήμανε ότι αποτελεί έναν χώρο στον οποίο θα τίθενται όλες οι προτάσεις για τη συγκρότηση του προγράμματος του συνδυασμού σε διαβούλευση, ενώ αντίστοιχα με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει και αύριο συνδυασμός, λέγοντας: «Ψηφιακός Δήμος σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε νέα λογική στη λειτουργία του Δήμου. Δεν είμαστε παντογνώστες και η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να λειτουργεί με τον κανόνα αποφασίζω και διατάζω. Ανοιχτές πόρτες για όλους Όλες οι αποφάσεις θα τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από τον συνδυασμό και το Δημοτικό Συμβούλιο θα έρχεται να επιβεβαιώνει και να ψηφίζει αυτό που θέλει η κοινωνία. Όλοι θα μπορούν να έχουν άποψη για ότι θα αφορά τις αποφάσεις για το μέλλον του νέου Δήμου. Όλοι χωρίς κανέναν αποκλεισμό», είπε ο ίδιος ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Καϊντάσης, πρόσθεσε ότι «Οι πόρτες του γραφείου του κ. Παπαλέξη είναι πάντα ανοιχτές για όλους, ανεξάρτητα που κατοικούν και σε ποιο κομματικό χώρο ανήκουν. Από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί και το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στην πλατεία Κιλκίς, ενώ σήμερα ως τέτοιο λειτουργεί το επαγγελματικό γραφείο του κ. Παπαλέξη που βρίσκεται επί της Γ. Μάτσου πάνω από το Κτηματολόγιο».

Πρώτα θα
φτιάξουμε το Δήμο…

Κλείνοντας την παρουσίαση ο Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε ότι σε επόμενη παρουσίαση θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα του συνδυασμού το οποίο διαμορφώνεται σε βάθος χρόνου οκταετίας, με δεδομένο ότι η πρώτη θητεία των Καλλικράτειων Δημοτικών Συμβουλίων θα είναι 3,5 χρόνια, οπότε και θα γίνουν οι πρώτες εκλογές που θα συμπίπτουν στο εξής με τις Εθνικές και οι επόμενες θητείες θα είναι πενταετίας, ενώ η πρώτη θητεία θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερο προβλήματα οργανωτικά και διοικητικά, καθώς όπως σημείωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τον Δήμο».


Η διακήρυξη θέσεων


Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε στα γενικά σημεία της διακήρυξης, αναφέροντας:
Παρουσιάζουμε σήμερα την διακήρυξη θέσεων του Συνδυασμού «Γέφυρα στο Μέλλον». Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε την ομάδα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων μας… Στην διακήρυξη αναφερόμαστε στο μωσαϊκό των τοπικών κοινωνιών, που δημιουργήθηκε με το νόμο Καλλικράτη, το οποίο αποκτά ενότητα μέσα από την συστράτευση, την σύμπνοια και την συνεργασία. «Είναι το σήμερα η εποχή που πέφτουν οι διαφορές και οι ανταγωνισμοί που μέχρι σήμερα μας χώριζαν και καλούμαστε όλοι να ενωθούμε, με πνεύμα ευθύνης για τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται. Ο νόμος Καλλικράτης είναι μια τομή στην δημόσια διοίκηση!» Έχω αναφερθεί και στους λόγους για τους οποίους αποφάσισα να είμαι επικεφαλής υποψήφιου δημοτικού συνδυασμού. Από καιρό είχα διαμορφώσει την πεποίθηση ότι οι ισχυροί Δήμοι, είναι μια ιδανική δυνατότητα για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μας, όπου μέσα από μια διευρυμένη αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να αναδειχθούν υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις, προσωπικότητες και ευκαιρίες για συνεργασία με ανταπόκριση. Με το μήνυμα «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης να κλείσει οριστικά και ένα κεφάλαιο μικροανταγωνισμών, που είχαν αναπτυχθεί σε επίπεδο των εν ισχύ μοντέλων αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μόνο τεχνητοί ήταν και εξυπηρετούσαν κυρίως μικροπολιτικά συμφέροντα.Η αλλαγή που έρχεται όμως δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, αντιθέτως η πρώτη θητεία θα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση μιας πραγματικότητας που ορίζεται ως μεταβατική κατάσταση της δημιουργίας των νέων δεδομένων για την λειτουργία του Δήμου μας. Ζητήματα οργανωτικά και λειτουργικά θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα…Τα προβλήματα αυτά «δεν θα μονοπωλήσουν την δουλειά μας» «ο Δήμος Αρταίων, του Αράχθου, του πλούσιου κάμπου, του επιβλητικού Αμβρακικού κόλπου και του Ξηροβουνίου είναι κάτι που αξίζει να δώσει κανείς τον καλύτερο εαυτό του». Η περιοχή προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και επιδίωξη μας, δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση έργων και υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και η υλοποίηση νέων στόχων με προοπτική την ουσιαστική ανάπτυξη όλης της περιοχής μας σε όλους τους τομείς. Επισημαίνουμε και την ανάγκη ο νέος Δήμος Αρταίων να λειτουργήσει σε επίπεδο συνεργασίας με τους υπόλοιπους Καλλικράτειους Δήμους. «Πρέπει να τελειώσει η εποχή όπου η Άρτα έπνιγε τους γύρω της. Ο Καλλικράτης είναι τέλος εποχής για πολλές συμπεριφορές και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους» «είναι η αρχή μιας νέας πραγματικότητας, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί με αρχές και ηθικές αξίες, που να εκφράζουν τον ηπειρωτικό λαό και την περιοχή μας». Με τις αξίες αυτές πορεύονται και τα πρόσωπα του συνδυασμού μας «δημότες από όλους τους πολιτικούς χώρους, όλοι πρόσωπα με διάθεση για προσφορά, που αναδεικνύονται από την ίδια την κοινωνία στην οποία συμμετέχουν». Τέλος απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους αρτινούς να συμμετέχουν ως συνεργάτες στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε, θεωρώντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τον τόπο να αναδείξει δυναμική και πρόσωπα δημιουργικά και χρήσιμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: