Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ψαροπλιά των πολιτών και όχι των ιδιωτών

Την ηχηρή τους απάντηση στα σχέδια της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει τα Ψαροπλιά και την πλατεία τους στα ιδιωτικά συμφέροντα έδωσαν οι πολίτες της Άρτας την περασμένη Παρασκευή. Εκατοντάδες ήταν οι Αρτινοί πολίτες που έλαβαν μέρος στην ανοιχτή συζήτηση την οποία οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Άρτας για την Ψαραγορά την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη το βράδυ στην ομώνυμη πλατεία. Η εκδήλωση της Παρασκευής είναι η δυναμική συνέχεια της δράσης των πολιτών που ξεκίνησαν από τον προηγούμενο Απρίλη τη μάχη τους και έφεραν στο φως το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στα γραφεία και τις υπηρεσίες του κράτους για την παράδοση μιας κεντρικής και ιστορικής πλατείας στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας ενέκρινε τον περασμένο Απρίλη μελέτη με την οποία δημοπρατείται η παραχώρηση της Ψαραγοράς και της πλατείας της σε ιδιώτες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ανάδοχος θα ανεγείρει έναν επιπλέον όροφο πάνω στα ήδη υπάρχοντα παραδοσιακά καταστήματα και θα διαμορφώσει ένα χώρο 1060 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με τα συμφέροντά του, καθώς του παρέχεται το δικαίωμα εκμετάλλευσής του για 25 χρόνια, καταβάλλοντας στο δήμο το ευτελές ποσό των 30.000 Ευρώ το χρόνο. Την αντίθεσή της στη μελέτη και στα σχέδια του δημάρχου εξέφρασε η παράταξη της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ η παράταξη του Γιώργου Κοτσαρίδα αποχώρησε από τη συνεδρίαση, διατυπώνοντας την άρνησή της να λάβει μέρος στη συζήτηση ενός σοβαρού θέματος χωρίς περιθώρια χρόνου για τη μελέτη του φακέλου και τη διαμόρφωση σοβαρής και υπεύθυνης γνώμης.
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των πολιτών. Η οποία εκφράστηκε με δημοσιεύματα στον τύπο, με συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις, με προσφυγή στην περιφέρεια Ηπείρου για ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο Αρταίων και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με συγκέντρωση υπογραφών, με παρεμβάσεις στις υπηρεσίες κλπ. Ο Αρτινός μηχανικός και πολεοδόμος Γιώργος Ζιώβας συνέταξε μελέτη καταθέτοντας την πρόταση να κηρυχθούν τα Ψαροπλιά και η πλατεία νεότερο διατηρητέο μνημείο, πρόταση που υιοθετήθηκε και διαβιβάστηκε από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και τεχνικών Έργων Ηπείρου προς τη Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το σημείο αυτό και ύστερα ξεκίνησε ένα νοσηρό παρασκήνιο από τους ενδιαφερόμενους παράγοντες, με κύριο στόχο να απορριφθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η πρόταση, να αποχαρακτηριστεί ο χώρος και να διεξαχθεί κανονικά η δημοπρασία, η οποία αναβλήθηκε δύο φορές ίσαμε τώρα.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία έγιναν στο σύνολό τους γνωστά στη συγκέντρωση της Παρασκευής από τα μέλη της επιτροπής Αλέξανδρο Κολοβό και Στάθη Μπαρτζώκα, αποκάλυψαν πλήρως τις προθέσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής και ενίσχυσαν το μέτωπο των πολιτών για τη σωτηρία και την ανάδειξη της Ψαραγοράς.
Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν από τα Γιάννενα η Άλεξ Μπέγκα και ο Κώστας Λούκας, οι οποίοι μετέχουν στο κίνημα για τη σωτηρία των δημόσιων και δημοτικών χώρων της πόλης τους και αγωνίστηκαν μαζί με άλλους πολίτες των Ιωαννίνων εναντίον της κατεδάφισης του Ξενία και της παραχώρησής του σε ιδιώτες.
Τόσο η Άλεξ Μπέγκα και ο Κώστας Λούκας, όσο και οι άλλοι ομιλητές επισήμαναν την απαρχή μιας μόνιμης δικτύωσης των κινημάτων αντίστασης της Ηπείρου στο μοντέλο διαχείρισης των πόλεων. Συγκεκριμένα, η Άλεξ Μπέγκα, Αρχιτέκτων και μέλος της ΕΑΠ Ιωαννίνων, επισήμανε ότι η περίπτωση της παραχώρηση της Ψαραγοράς και του περιβάλλοντος χώρου της σε ιδιώτη και η μετατροπή της, εν συνεχεία, σε «πολυτελές» εμπορικό σύμπλεγμα με επιπλέον όροφο και ιδιωτική εκμετάλλευση της πλατείας ενέχει τριών ειδών ενστάσεις: ένσταση στην ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου χώρου, ένσταση στην επέμβαση σε προϋπάρχον κτίριο που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη μορφολογία του, ένσταση στην αλλοίωση της πολεοδομικής φυσιογνωμίας από τον τραυματισμό του συγκεκριμένου χώρου της πόλης, όπου συναρθρώνονται κοινωνική και λαϊκή δραστηριότητα, ιστορική μνήμη, ψυχαγωγία, πολιτισμός, τουρισμός, στοιχεία που τον έχουν καταστήσει αληθινό σημείο αναφοράς των πολιτών.
Η αρχή του κακού είναι η – αποτυχημένη στην πράξη – πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι ασκείται προς όφελος της ανάπτυξης. Η πολιτική αυτή πατάει στέρεα στο τεράστιο έλλειμμα μιας ολοκληρωμένης πολεοδομικής προοπτικής για την αναμόρφωση των πόλεων, η οποία θα έχει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Ο Κώστας Λούκας, Γεωτεχνικός, μέλος της ΕΑΠ Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στο ιστορικό σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων χώρων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων χώρων, κυρίως των κεντρικών πλατειών και των δημοτικών επιχειρήσεων «ψυχαγωγίας», ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’80. Οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, όσοι βέβαια έχουν απομείνει, είναι παντού μόνιμα υποβαθμισμένοι, όπως άλλωστε και οι δημοτικές επιχειρήσεις (ψυχαγωγίας), οι οποίες σταδιακά απαξιώνονται με την κακοδιαχείριση και την ένταξή τους στα ρουσφετολογικά παιγνίδια εξουσίας.
Το κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενο μια κυβερνητική πολιτική που μειώνει τις επιχορηγήσεις προς την αυτοδιοίκηση, διεκδικεί τα φιλέτα των πόλεων, δηλαδή τους χώρους που θα του αποδώσουν άμεσα κέρδη. Προς την κατεύθυνση, μάλιστα, αυτή αξιοποιεί τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και αδιαφορεί, φυσικά, για τα ποικίλα προβλήματα που δημιουργούνται με τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικών καταστημάτων που τους ενδιαφέρουν, στο κέντρο των πόλεων.
Το δικό τους παρών έδωσαν στην εκδήλωση οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Παπάζογλου, οι οποίοι δήλωσαν πως βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών και αντιτάσσονται σε κάθε σχέδιο παραχώρησης των Ψαροπλιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Κυρίαρχο στοιχείο όλων των παρεμβάσεων και των τοποθετήσεων ήταν η έντονη διαφωνία με τις επιλογές της δημοτικής αρχής και η πρόταση να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες και να μη χάσει η Ψαραγορά τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Από την πλευρά των νέων ζητήθηκε πιο συγκεκριμένο και πιο δυναμικό πρόγραμμα δράσεων για να παραμείνει ο χώρος της Ψαραγοράς μια εστία αντίστασης στην υπερφόρτωση των πλατειών και των κεντρικών δρόμων με τραπεζοκαθίσματα και κακόγουστους ήχους.
Εκατοντάδες νέοι υπέγραψαν το ψήφισμα των πολιτών για την ανακήρυξη του χώρου σε διατηρητέο νεότερο μνημείο. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας με μεγαλύτερη συμμετοχή νέων, κυρίως, ανθρώπων, στην περίπτωση που απορριφθεί η συγκεκριμένη πρόταση και προχωρήσει η δημοτική αρχή στη δημοπράτηση του έργου. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο, υποστήριξε ο Στάθης Μπαρτζώκας, καλώντας του Αρτινούς πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: