Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Καμία μέτρηση απ’ το 1984 για την συμπεριφορά του Γεφυριού της Άρτας


Ανησυχία για την συμπεριφορά του μνημείου εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΜΠ Διονύσης Μπαλοδήμος

Έντονη αγωνία για την τύχη του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας, αλλά και την απορία του για την αδιαφορία των τοπικών παραγόντων, εξέφρασε μιλώντας στην συνάντηση για το Γεφύρι της Άρτας ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Διονύσης Μπαλοδήμος, αναπτύσσοντας την εισήγησή του με θέμα «έλεγχος συμπεριφοράς στο χρόνο της παλαιάς γέφυρας Άρτας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών Σπύρου Μαντά. «Θα θέλαμε να είναι εδώ και οι εκπρόσωποι της Άρτας, για να συζητήσουμε το θέμα του ιστορικού γεφυριού, είπε χαρακτηριστικά, εμφανώς απογοητευμένος απ’ την αδιαφορία των παραγόντων της περιοχής, που έλαβαν πρόσκληση να πάρουν μέρος στην συνάντηση και δεν ανταποκρίθηκαν.
Ωστόσο εκείνο που πρέπει να μεταφερθεί προς πάσα κατεύθυνση, είναι η έντονη αγωνία του καθηγητή Διονύση Μπαλοδήμου, για την συμπεριφορά του γεφυριού, αγωνία που είναι βάσιμη, μιας και όπως χαρακτηριστικά είπε, ο τελευταίος έλεγχος συμπεριφοράς του γεφυριού, έγινε πριν είκοσι έξι χρόνια και με μηχανήματα, τα οποία δεν είχαν την ακρίβεια αυτών που υπάρχουν σήμερα.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο είχαν γίνει οι μετρήσεις και επεσήμανε πως παρατηρήθηκε μετακίνηση κάποιων χιλιοστών, ή οποία όμως για εκείνη την εποχή δεν ήταν ανησυχητική. Από τότε έχουν γίνει και απ’ την δική του πλευρά, αλλά και απ’ το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, πολλές παρεμβάσεις, ώστε να προκύψει η δυνατότητα να γίνει εκ νέου έλεγχος στην συμπεριφορά του Γεφυριού, αλλά καμία απ’ αυτές δεν έφερα αποτέλεσμα κι έτσι όλα αυτά τα είκοσι έξι χρόνια, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα και να διασφαλίσει τίποτα, για την συμπεριφορά του μνημείου.
Στην εισήγησή του ο κ. Μπαλοδήμος τόνισε ότι για τις συγκεκριμένες μετρήσεις, σήμερα υπάρχουν πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά μηχανήματα, τα οποία είναι φτηνά. Εξήγησε δηλαδή, ότι για να γίνει ο έλεγχος της συμπεριφοράς του μνημείου, που αυτός κρίνει αναγκαίο, δεν θα απαιτηθούν σημαντικά κονδύλια, καταλήγοντας ότι στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον και η ευαισθησία για το μνημείο είναι το σημαντικότερο όλων.
Δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, που όταν πριν τρία χρόνια περίπου βρέθηκε στο χώρο του ιστορικού γεφυριού και είδε ότι τα στοιχεία που είχαν τοποθετηθεί για την καταγραφή της συμπεριφοράς του γεφυριού ήταν κατεστραμμένα και πολλά απ’ αυτά δεν υπήρχαν καν. Μια υπόθεση, που μπορούσε να είναι απλή και σήμερα τα στοιχεία αυτά να υπάρχουν.
Γενικά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Διονύσης Μπαλωμένος, με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, έστειλε ένα μήνυμα προς όλη την Άρτα. Ότι το μοναδικό μνημείο, το Γεφύρι της Άρτας, για να υπάρχει στο χρόνο, απαιτεί ευαισθησία. Και καθημερινή προσοχή. Ας το λάβουν αυτό το μήνυμα, οι παράγοντες του τόπου και ας πράξουν ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: