Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Δεν έχουν δικαίωμα να αδιαφορούν για το ιστορικό Γεφύρι


Παρέμβαση του Κώστα Γκέτση στην συνάντηση του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών, αφιερωμένη στο Γεφύρι της Άρτας

«Δεν έχουν δικαίωμα οι τοπικοί παράγοντες, να συνεχίζουν να αδιαφορούν για την εικόνα που δημιουργήθηκε δίπλα στο ιστορικό γεφύρι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αφήσουν να μετατραπεί σε «γκέτο» οικονομικών μεταναστών. Όπως επίσης είναι υποχρέωσή τους να ασχοληθούν και με το μεγάλο θέμα της εποχής, τους εξαθλιωμένους οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους δεν μπορεί να βλέπουν στην εξαθλίωση και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν».
Τα παραπάνω επεσήμανε στην σύντομη παρέμβαση που έκανε στην συνάντηση με θέμα «Το Γεφύρι της Άρτας και 4 πετρογέφυρα», που έγινε στο περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, ο διευθυντής της «Γ» Κώστας Γκέτσης. Εκλήθη απ’ το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, που με την συνάντηση αυτή γιόρτασε τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, να παρουσιάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω απ’ το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και τα όσα ανέλυσε και παρουσίασε έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, στο ακροατήριο, που σε συζητήσεις που έγιναν στην συνέχεια, αναρωτήθηκαν αν είναι δυνατόν, στην Άρτα, να υπάρχει τόση αδιαφορία για το νομαδικό αυτό μνημείο.
«Δυστυχώς σήμερα το γεφύρι της Άρτας, τείνει να μετατραπεί σε «γκέτο» μεταναστών, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και ζουν εκεί, γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε.
Όταν ο καιρός είναι καλός δεκάδες οικονομικοί μετανάστες, στέκονται στην είσοδο του μνημείου και διαμορφώνουν μια εικόνα που αποτρέπει τον επισκέπτη να το περπατήσει, ενώ η αυξανόμενη παραβατικότητα, των ήσυχων κατά τους πρώτους μήνες παραμονής του στην Άρτα, οικονομικών μεταναστών, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε εκδρομές σχολείων από διάφορα μέρη της πατρίδας μας», είπε ο διευθυντής της «Γ», για να δώσει στην συνέχεια την εικόνα που επικρατούσε και επικρατεί, επισημαίνοντας: «Και η εικόνα κάτω απ’ το γεφύρι. Άλλοι να τρώνε και να αφήνουν τα σκουπίδια, στο ίδιο σημείο. Άλλοι να πλένονται με τα νερά του Αράχθου, ενώ τώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, τίθεται και θέμα ζωής, για πολλούς εξ αυτών. Μόλις προχθές είχαμε ένα περιστατικό, όπου οικονομικός μετανάστης πήγε να πλυθεί και τον παρέσυραν τα ορμητικά νερά του Αράχθου, για να βρεθεί στην συνέχεια πεντακόσια μέτρα πιο κάτω, ευτυχώς ζωντανός».
Γνωστά τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν απ’ τον διευθυντή της «Γ» έχουν κατά καιρούς αναλυθεί στην εφημερίδα μας, θα πρέπει όμως να παρατεθούν κάποια εξ αυτών, με την ελπίδα, ότι κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν και κάποια πρωτοβουλία θα αναληφθεί.

Η άθλια εικόνα

Μιλώντας για την κατάσταση των χώρων δίπλα στο ιστορικό γεφύρι ο Κ. Γκέτσης επεσήμανε: «Οι χώροι γύρω απ’ το ιστορικό γεφύρι, που είχαν διαμορφωθεί άλλοι σαν χώροι στάθμευσης οχημάτων επισκεπτών ή και λεωφορείων και άλλοι σαν πλατείες και πάρκα, σήμερα είναι κατειλημμένοι από πρόχειρες παράγκες που έχουν στήσει οι οικονομικοί μετανάστες. Σ’ αυτές τις πρόχειρες παράγκες με τον πλαστικό και το νάιλον, οι οικονομικοί μετανάστες κάνουν τα πάντα. Τρώνε, κοιμούνται κάνουν την ανάγκη τους και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία της Άρτας πρώτα, η οποία και για το φαινόμενο αυτό μένει απαθής, αλλά και για το ίδιο το μνημείο.
Σήμερα οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην Άρτα, υπερβαίνουν τις 3.500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας. Σ αυτούς πρέπει να προστεθούν και 1000 περίπου Βούλγαροι που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες και ο κύριος όγκος τους ζει γύρω απ’ το ιστορικό γεφύρι, με την λειτουργία που σας προανέφερα.
Δυό χρόνια πριν που οι οικονομικοί μετανάστες στην Άρτα, ήταν οι μισοί απ’ όσους είναι σήμερα, αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής, τοποθέτησε στο δένδρο δίπλα στο Γεφύρι πινακίδα στην οποία έγραφε πως οι επισκέπτες πρέπει να προσέχουν που πατούν γιατί στο μνημείο που επισκέπτονται «αφοδεύουν» αφγανοί και πακιστανοί».
Συνεχίζοντας παρέθεσε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και συνολικότερα στην Άρτα, για να επισημάνει: «Το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών στην Άρτα συνολικά και ειδικά στον περιβάλλοντα το ιστορικό γεφύρι χώρο, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και επιβάλλεται οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να θεωρούν πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Καταλήγοντας για να μην κουράσω. Δεκάδες άνθρωποι, όλοι εσείς που είστε εδώ, με τόση ευαισθησία ασχολείστε με την προβολή της ιστορίας και της αξίας του μοναδικού μνημείου το οποίο είναι δώρο στην Άρτα και τους κατοίκους της κι εμείς εκεί κάτω, να μην μπορούμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Κραυγή αγωνίας εκφράζω σήμερα, με την ελπίδα ότι και απ’ όλη την Ελλάδα, θα φτάσουν τα μηνύματα στην Άρτα. Ότι δεν έχουν δικαίωμα οι τοπικοί παράγοντες, να συνεχίζουν να αδιαφορούν για την εικόνα που δημιουργήθηκε δίπλα στο ιστορικό γεφύρι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αφήσουν να μετατραπεί σε «γκέτο» οικονομικών μεταναστών. Όπως επίσης είναι υποχρέωσή τους να ασχοληθούν και με το μεγάλο θέμα της εποχής, τους εξαθλιωμένους οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους δεν μπορεί να βλέπουν στην εξαθλίωση και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: