Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΒΙΟΠΑ: Αναγκαίο για ανάπτυξη και απασχόληση

Χρόνια μετράει στην Άρτα η υπόθεση δημιουργίας και λειτουργίας ΒΙΟΠΑ στη περιοχή. Στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου παρόντεςο Καχριμάνης, Παπαλέξης, Γιαννούλης, Παπάζογλου και οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Παππάς Τατιάνα Καλιογιάννη

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στην Άρτα που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο έντονης κρίσης που διανύουμε αναφέρθηκαν όλοι οι φορείς που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες από το Επιμελητήριο Άρτας με θέμα τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στην Άρτα, ανταποκρινόμενο σε πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων σχετικά με την διενέργεια έρευνας για την απογραφή των προτεινόμενων περιοχών με σκοπό την δημιουργία νέων ΒΕΠΕ.
Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου και παραβρέθηκαν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με τους αντιπεριφερειάρχες Άρτας Κώστα Παππά και Ιωαννίνων Τατιάνα Καλιογιάννη και νεοεκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νυν Δήμαρχος Κομποτίου και νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί και αύριο» Χρήστος Παπάζογλου, φορείς και εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων.

ΜΠΑΛΤΑΣ: Η Άρτα πονάει, πονάει πολύ

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) σε θέματα Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, Μανώλης Μπαλτάς – Πολιτικός Μηχανικός, η εμπειρία και η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική στην δημιουργία πολλών ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΑ ανά την Επικράτεια προσφάτως.
«Οι δείκτες από τη μελέτη που κάναμε εν’ όψει αυτής της επίσκεψης δείχνουν ότι η Άρτα πονάει, πονάει πολύ και χρειάζεται να συγκεντρώσει την προσοχή της σε νέες δημιουργικές προσπάθειες» τόνισε ο κ. Μπαλτάς ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σα χώρα είμαστε λίγο περίεργοι, έχουμε ξεχάσει ότι το να συγκεντρώσουμε τις οχλούσες εγκαταστάσεις σε μία οργανωμένη και περιβαλλοντικά ρυθμισμένη περιοχή είναι πολύ πιο καλό από το να τις έχουμε μέσα στις πόλεις, δίπλα στα παιδιά, δίπλα στα σχολειά, δίπλα στα καφέ, δίπλα στη βόλτα μας, δίπλα στα νοσοκομεία μας, δίπλα στη ζωή μας.
Ανεχόμαστε δηλαδή αυτό που σιγά-σιγά μας σκοτώνει και αρνούμαστε να δημιουργήσουμε τις σύγχρονες προϋποθέσεις για να προστατεύσουμε και τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον. Αυτή ήταν μια στρέβλωση που ήταν και κοινωνική και θεσμική στρέβλωση γιατί αν κοιτάξετε προς τα πίσω θα δείτε 400 χωροθετημένα ΒΙΟΠΑ στην Ελλάδα από πλευράς χρήσεων γης και ελάχιστα να έχουν γίνει ΒΙΟΠΑ ή ΒΙΠΑ.
Άρα υπήρξαν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες νομίζω ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση, ευρύτερα είχαμε μια στρέβλωση ως προς το πώς θα το κατανοούμε τώρα όμως αυτό έχει λήξει και νομίζω ότι και η σημερινή μας συνάντηση θα αναδείξει τα θετικά στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας».

ΚΟΙΛΙΑΣ: Θα δημιουργήσει ανάπτυξη

Έργο πνοής για την περιοχή χαρακτήρισε το ΒΙΟΠΑ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ηλία Κοίλιας τονίζοντας ότι η προσπάθεια της διοίκησης συνεχίζεται και ότι σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Άρτα η δημιουργία βιομηχανικής περιοχής είναι το στοιχείο που θα μπορέσει συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Ο κ. Κοίλιας σε δηλώσεις του τόνισε: «Απόψε έχουμε μία συνάντηση για να ενημερώσουμε τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη της Ηπείρου, τους Δημάρχους τους νέους της περιοχής μας και είναι κοντά μας ο τεχνικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Μανόλης Μπαλτάς. Φροντίσαμε να είναι μέσα στα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ απ’ το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο το οποίο τελικά θα ενταχθεί και το οποίο θα δώσει μια ιδιαίτερη πνοή στην περιοχή μας».

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Είμαστε όλο αυτιά

Ο νέος Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανάπτυξη του τόπου. Ξέρουμε μέχρι σήμερα ότι οι αγκυλώσεις είναι τεράστιες στο ελληνικό κράτος διαχρονικά στην κατασκευή ΒΙΟΠΑ. Θ’ ακούσουμε τις απόψεις που θα ‘ναι χρήσιμο καθόσον αύριο έρχεται κι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης στα Γιάννενα και θα ‘χουμε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια για το πώς θα προωθηθεί και το ΕΣΠΑ αλλά και γενικότερα οι αναπτυξιακές προσπάθειες στην Ήπειρο. Είμαστε όλο αυτιά για να είμαστε έτοιμοι και χρήσιμοι για το αύριο της Ηπείρου».

ΠΑΠΠΑΣ: Να γίνει η χωροθέτηση

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς δήλωσε: «Το θέμα των ΒΙΠΕ είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει με το ξεκίνημα της θητείας μας στην αιρετή περιφέρεια. Η περιοχή είναι απ’ τους μοναδικούς νομούς οι οποίοι στερούνται των βιομηχανικών πάρκων και των βιοτεχνικών πάρκων.
Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα κι από το νέο νόμο ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι προ επεξεργασίας και για ψήφιση ο οποίος απ’ ότι μαθαίνω θα δίνει τη δυνατότητα σε ανώνυμες εταιρίες στις οποίες θα συμμετέχουν και ιδιώτες και νομικά πρόσωπα του δημοσίου και η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και όλοι να μπορέσει να δημιουργηθεί η προϋπόθεση εκείνη για την δημιουργία των ΒΙ.ΠΑ. απαραίτητο όμως είναι να γίνει η χωροθέτηση των ΒΙΠΑ και των ΒΙΠΕ.
Απ’ ότι ξέρω έχει προκηρύξει μία μελέτη η Περιφέρεια για τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας καθώς επίσης και χωροθέτησης των χώρων αυτών η οποία είναι στο στάδιο του ορισμού αναδόχου. Μέσα απ’ αυτή τη μελέτη θα χωροθετηθούν και θα προβλεφθούν κάποιες θέσεις πάντα σε συνεργασία με όσα προβλέπονται στα Γ.Π.Σ. και στα ΣΧΟΑΑΠ.
Εδώ στην περιοχή μας απ’ ότι ξέρω το ΓΠΣ προβλέπει θέση για ΒΙΟΠΑ μετά τη Λιμίνη το οποίο όμως πιστεύω ότι είναι μικρό. Πρέπει όλοι μας να εργαστούμε για την εξεύρεση αυτών των χώρων, τη σωστή χωροθέτηση για να δώσουμε την ανάπτυξη που πρέπει στο νομό μας».

ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Πρέπει να το προχωρήσουμε

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε: «Σε περίοδο έντονης κρίσης όπου η επιχειρηματικότητα είναι το ζητούμενο, όπου οι νέες θέσεις εργασίας είναι κάτι που λείπει από την Άρτα το βιοτεχνικό πάρκο είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προχωρήσουμε. Είναι μια προσπάθεια η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται στην Άρτα ενώ μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει στο τέλος της.
Εμείς οφείλουμε και πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε το ζήτημα το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη. Τώρα το πού και πώς κανείς δεν ξέρει, σήμερα θα ενημερωθώ, θα είμαι ο υπεύθυνος γιατί μάλλον μέσα στην περιοχή του Δήμου Αρταίων πιθανόν να γίνει, δεν ξέρω πού, θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.
Θέλω όμως να πω και να καθησυχάσω τον κόσμο καθότι το βιοτεχνικό πάρκο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χωροθέτηση όπου θα μπουν όλες αυτές οι μικρές μονάδες όχι οχλούσες γιατί οχλούσες μονάδες πολύ μεγάλες δεν έχουμε στην Άρτα.
Αυτές λοιπόν οι βιοτεχνίες που είναι σπαρμένες μέσα στον κάμπο, μέσα στην περιοχή, μέσα στην πόλη δίπλα στα σπίτια μας θα τις μαζέψουμε όλες μαζί σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να τις ελέγξουμε περιβαλλοντολογικά, όπου θα μπορούμε να τους βάλουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας έτσι ώστε και οι επιχειρηματίες να μην έχουν μεγάλο κόστος αλλά κι εμείς να προστατεύσουμε την περιοχή μας και τον τόπο μας. Είναι κάτι το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη και για το μέλλον της περιοχής μας».


ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Απαραίτητο εργαλείο ο ΒΙΠΑ

Ο Δήμαρχος Κομποτίου και πλέον Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στ. Γιαννούλης τόνισε: «Δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι συναντήσεις που κάναμε για τη δημιουργία του ΒΙ.ΠΑ το οποίο θεωρώ απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη στην περιοχή μας. Δυστυχώς όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν μπορέσαμε και έχουμε ευθύνη όλοι μας να βρούμε μια περιοχή όπου θα χωροθετηθεί αυτό το βιομηχανικό πάρκο.
Εμείς ως Δήμος Κομποτίου κάναμε τις δικές μας προτάσεις, δεν έγιναν αποδεκτές εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει επιλεχθεί η περιοχή που είχαμε προτείνει εμείς, επιλέχθηκαν κάποιες άλλες, προέκυψαν κάποιες δυσκολίες, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες.
Θεωρώ ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί και να μας προβληματίσει γιατί χωρίς ένα ΒΙ.ΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και βλέπουμε καθημερινά τι γίνεται στο κάμπο μας όπου είναι διασπαρμένες όλες οι μικροεπιχειρήσεις που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στις περιοχές που είναι εγκατεστημένες.
Επιβάλλεται λοιπόν η δημιουργία ενός ΒΙΠΑ στην περιοχή μας το οποίο θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας που φορά τις θέσεις εργασίας αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: