Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τριάντα χρόνια επιθυμεί να προσφέρει, αλλά…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Θέλει να προσφέρει στην Άρτα, αλλά… Ο λόγος για τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Διονύση Μπαλωμένο, που τον συναντήσαμε στην συνάντηση του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, όπου εξέφρασε, όπως παρουσιάζεται και στο ρεπορτάζ της διπλανής σελίδας, την ανησυχία του για την συμπεριφορά του ιστορικού γεφυριού της Άρτας και τους κινδύνους, που μπορεί να προκύψουν.
Τον γνωρίσαμε το 1982, νεαρό τότε καθηγητή, προσκεκλημένο του Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, για την έρευνα μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΜΠ σχετικά με τα προβλήματα της ιστορικής Γέφυρας της Πλάκας. Ασχολήθηκε επιστημονικά και παρέδωσε στους τοπικούς παράγοντες σημαντικά στοιχεία προς αξιοποίηση, τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ και από κανέναν.
Ένα χρόνο μετά, όταν αποκαλύφτηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, τον συναντούμε ξανά στην Άρτα και αρχίζει μια προσπάθεια μετρήσεων, που θα έδειχναν αν στο μέλλον, υπάρξει πρόβλημα και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά για το μοναδικό μνημείο.
Όμως έμελε αυτή η προσπάθεια, που στην ουσία αποτελούσε την «ασπίδα προστασίας» του μοναδικού μνημείου να τελειώσει εκεί και σήμερα να μην υπάρχει τίποτα απ’ όσα στοιχεία είχαν τοποθετηθεί για τις συγκεκριμένες μετρήσεις.
Τώρα είκοσι εφτά χρόνια αργότερα με θλίψη ο ίδιος διαπιστώνει, ότι τοπ μοναδικό μνημείο σ’ ότι αφορά την συμπεριφορά του, εγκαταλείφτηκε στην τύχη του. Με την ομιλία που έκανε στην ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ το περασμένο Σάββατο, έστειλε ένα μήνυμα προς όλους τους παράγοντες της Άρτας. Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ή για να μην προκύψουν στο μέλλον. Δεν ζητάει αμοιβές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανένας. Ζητάει απλά την συνεργασία των τοπικών παραγόντων, ώστε να υπάρξει μια συνεχής και συνεπής προσπάθεια, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι υποχρέωση όλων των αρτινών, παραγόντων και πολιτών.
Και μέχρι σήμερα, δεν βρήκε ευήκοον ους, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να αρχίσει μια ουσιαστική προσπάθεια και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το μοναδικό μνημείο να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Θα βρεθεί κανένας να ευαισθητοποιηθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: