Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ στην Άρτα



Στο στόχαστρο σκεπτόμενων στελεχών οι προσωπικοί μηχανισμοί που δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, μετά τις δημοτικές εκλογές, όπου τα στόματα ανοίγουν και αποκαλύπτονται πολλά για το πώς βλέπουν την λειτουργία της οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος κορυφαία στελέχη και «εντολοδόχοι» αυτών.
Η νίκη του Γιάννη Παπαλέξη, όπως ήρθε, ήταν η αφορμή για να αποκαλυφτεί η παθογένεια, όσων επιθυμούν να ελέγχουν το κόμμα, με σκοπό την δική τους προσωπική επιβίωση και πλέον, δεν μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο, αλλά θα κριθούν και οι ασκούντες κριτική, δεν έχουν σκοπό, ούτε να διαλύσουν το κόμμα, ούτε να το τιμαριοποιήσουν, ούτε να το πουλήσουν, όπως γράφει ανώνυμος λιβελογράφος σε blog, που τελευταία έκανε την εμφάνισή του στην Άρτα. Οι ασκούντες κριτική, στελέχη του κόμματος με μακρά και δημιουργική πορεία σ’ αυτό, δεν ανέχονται κάποιους προσωπικούς μηχανισμούς, να τα ισοπεδώνουν όλα και στην συνέχεια να δηλώνουν πως ασκούν πολιτική και αγωνίζονται για το κόμμα.
Περίεργος και χωρίς πολιτικό προσανατολισμό, ο μηχανισμός που έστησε ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, επιθυμεί διά του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρη Τάτση, να ελέγξει τα πάντα, όχι διά της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου, αλλά δια της υποτίμησης όλων των κομματικών παραγόντων, με απώτερο στόχο, να εμφανιστεί η λειψανδρία στην οργάνωση, άρα και η μοναδικότητα του ενός (του ιδίου δηλαδή) και η διαρκής παρουσία του στα κοινά.
Πόσο τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, η διαρκής άρνηση του εν λόγω βουλευτή, όλο το προηγούμενο διάστημα, να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Γιάννης Παπαλέξης, αν και η εκλογική του δυναμική ήταν δεδομένη. Κατακαλόκαιρο έγινε συζήτηση στην Αθήνα και ο βουλευτής παραδέχτηκε, ότι στο ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, δεν πρέπει να υπάρχει άλλος ισχυρός παράγοντας, που παρέπεμπε στην σκέψη ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάει στις δημοτικές εκλογές με επιλογή ήττας, Οικονομίδης ας πούμε, ώστε να μείνει μόνος παίχτης ο βουλευτής.
Βέβαια το «κόλπο» αποκαλύφτηκε και στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο βουλευτής έκανε επίμονες προσπάθειες να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την εκλογή Παπαλέξη, άρα και για την καλή πορεία του κόμματος. Δεν τον πίστεψε κανένας και όσοι ασχολούμενοι με την πολιτική, βλέπουν και λίγο πίσω απ’ τα γεγονότα, άρχισαν να αποκαλύπτουν κινήσεις και επιλογές.
Απ’ την άλλη πλευρά, αδύναμος να παρακολουθήσει τις εξελίξεις αυτές δείχνει ο έτερος βουλευτής Παύλος Στασινός, ο οποίος επιμένει στην κοινοβουλευτική του παρουσία και σε παρεμβάσεις για τον τόπο και τα προβλήματα, χωρίς να επιθυμεί να ελέγξει την κομματική οργάνωση, για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.
Βέβαια αυτό που ήθελε να αποφύγει ο Δημήτρης Τσιρώνης, την ισχυροποίηση του Γιάννη Παπαλέξη, δεν το απέφυγε. Ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, με μακρά και ουσιαστική πορεία στο κυβερνητικό κόμμα, θα αποτελέσει έναν απ’ τους μοχλούς της λειτουργίας αι όπως και να εξελιχτούν τα πράγματα, θα συσπειρώσει γύρω του, μια ομάδα στελεχών, η οποία θα παίξει τον δικό της ρόλο. Το ζητούμενο είναι αν ο νέος δήμαρχος Αρταίων θα αποφασίσει να δώσει περισσότερη σημασία στην κομματική λειτουργία ή την κοινωνία, οπότε και απ’ αυτή την επιλογή του θα κριθούν πολλά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Από κει και πέρα, δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους σημαντικά στελέχη του κόμματος, που για πολλά χρόνια, αρνούνται πεισματικά να ενταχτούν σε μηχανισμούς και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των πολιτικών γραφείων, γιατί ποτέ δεν έχουν εξαρτήσει την κομματική τους παρουσία από πολιτικά γραφεία.
Αυτά τα στελέχη που είναι πολλά φέρονται αποφασισμένα να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της ανατροπής των μηχανισμών, με σκοπό την ουσιαστική λειτουργία του κόμματος, ειδικά σ’ αυτή την φάση που τα πάντα πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο.
Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι τον επόμενο χρόνο, θα ανοίξουν εκ νέου οι εσωκομματικές διαδικασίες, οπότε τότε όλα θα τεθούν υπό κρίση.

Οι ανώνυμοι συκοφάντες

Αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, αποτελούν τα λιβελογραφήματα του νέου blog, που επιχειρεί παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος, με την ανωνυμία δεδομένη και φυσικά την ασφάλεια που αυτή προσφέρει.
Όχι γιατί θα προστεθεί τίποτα στην πολιτική ανάλυση, αν περιγράψουμε ποιος ή ποια επιμελούνται τα ανώνυμα λιβελογραφήματα, που κατά το δοκούν αναπαράγονται από κάποιους, αλλά για να μην θεωρούν εαυτούς ξύπνιους αυτός ή αυτή που επιμελούνται τα λιβελογραφήματα, ένα έχουμε να πούμε. Ότι «τρώνε ψωμί απ’ το ΠΑΣΟΚ» και αν δεν είχαν παρεισφρήσει σ’ αυτό, δεν γνωρίζει κανένας, αν σήμερα θα τους μιλούσε άνθρωπος.
Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν, η άποψη των φανερά ευνοημένων, απ’ την κομματική ενασχόληση, δεν μπορεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική ανάλυση και την αναζήτηση του καλύτερου.

Τα ίδια και χειρότερα στην Πρέβεζα

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση και στις άλλες Νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ σ’ όλη την Ήπειρο, με την Πρέβεζα να έχει τα… πρωτεία, αφού είναι γνωστές οι επιλογές που στοίχισαν και οδήγησαν σε πολλά συμπεράσματα, μετά την ήττα του Βαγγέλη Αργύρη.
Στόχος της κριτικής μελών και στελεχών του κόμματος, είναι ο απερχόμενος νομάρχης Βασίλη Ιωάννου, για τον οποίο λένε ότι έκανε προσωπικό παιχνίδι και δεν στήριξε ούτε τους υποψηφίους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη.
Οι σχέσεις των δυό ανδρών, αν και αρχίζουν πολλά χρόνια πριν και βρέθηκαν σε κοινές αναζητήσεις, δεν είναι καθόλου καλές. Στο επόμενο διάστημα, θα παρατηρήσουμε και δημόσιες αντιπαραθέσεις, μιας και για τον υποψήφιο περιφερειάρχη, η στάση κάποιων επωνύμων του χώρου, σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: