Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Εργαστήρι για την Παράδοση

Στα πλαίσια προώθησης του 1ου τεύχους του περιοδικού «το παραμύθι», που εκδίδεται από το « Όναρ μέσω τέχνης», το ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Το σπιτάκι των θαυμάτων», θα διοργανώσει ημερήσια ανοιχτή εκδήλωση, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου για όλα τα παιδιά της πόλης 5-13 ετών.
Το εργαστήρι έχει σκοπό να «φέρει» τα παιδιά κοντά στη λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας. Θα βιώσουν την εποχή των προγόνων μας μέσα από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα εργαστήρια σε διαφορετικές ώρες.
Στο σχολείου υπάρχει λαογραφική έκθεση από αντικείμενα που οι Νηπιαγωγοί και τα παιδιά φέρανε από το σπίτι τους, το σπίτι των παππούδων τους, των φίλων τους, των γνωστών τους. Επίσης στον ίδιο χώρο η κ.Ειρήνη Γιάννου (Θωμά Πασχίδη 10-12) θα κάνει έκθεση παραδοσιακών στολών.
Θα ξεκινήσουμε το πρωινό της Κυριακής 10:30 και για 2 ½ ώρες τα παιδιά θα ασχοληθούν:
 Με φτιάξιμο της ζύμης του τραχανά, το τρίψιμο με ιργιάρη (το σκεύος που το τρίβανε) έως και το άπλωμα πάνω σε πανιά.
 Στη συνέχεια θα φτιάξουν νέα ζύμη και θα ανοίξουν φύλλα για την ετοιμασία της πίτας. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της δράσης θα υπάρχει εμψυχωση-παντομίμα από τον κ. Γιώργο Φλώρο που θα «μπερδεύεται» με τα παιδιά.
Οι μαμάδες θα μπορούν να «καταθέσουν» στο μπουφέ παραδοσιακό φαγητό που ίσως να κληρονόμησαν σαν συνταγή από γιαγιά ή από προγιαγιά (όπως παράδειγμα μπομπότα, ζαρκόπιτα, λεχονόπιτα, τραχανά, πορτοκαλοσαλάτα, πατατοσαλάτα, παξιμάδια, μουσταλευριά και ότι άλλο…) όλα τα παιδιά θα μπορούν να δοκιμάσουν από το μπουφέ.
 Συνεχίζουμε σε επόμενο εργαστήρι 18:00 με το σταμπωτό ύφασμα. Στο τέλος το κάθε παιδί θα πάρει την κατασκευή του για να θυμάται το γιορτινό παραδοσιακό εργαστήρι
 Θα κλείσουμε την ημέρα μας με τον παραμυθά Δημήτρη Αβούρη και τους συνεργάτες του που θα μας αφηγηθούν… πολλά.. καλά.. παραμύθια..!
 Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα μας συντροφεύει ζωντανή παραδοσιακή μουσική
Ο παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης θα βρίσκετε στο σχολείο όλη τη μέρα.
Στο σχολείο θα υπάρχει το τεύχος παραμυθιών για όσους θέλουν να το αποκτήσουν και να το διαβάσουν. Τα έσοδά του είναι για φιλανθρωπικό σκοπό. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!!!
ούτε κι εγώ ήμουν εκεί
Ούτε κι εσείς να το πιστέψετε…
Διεύθυνση: Νεοχωρόπουλο, Τηλ.Επικοινωνίας:2651049380, 2651049570, κινητό:6947407245

Δεν υπάρχουν σχόλια: