Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζονται τα πολλά και οξυμένα προβλήματα του .Α.Α.Κ.Υ.Α.Μ.ε.Α.

Της ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΩΒΑ*

Πριν ακριβώς τρεις μήνες είχαμε επισκεφθεί, ως « ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ », το Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία ΆΡΤΑΣ. Είχαμε τότε υπογραμμίσει τις σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της Ν.Δ., για τα βεβιασμένα προεκλογικά εγκαίνια –πριν ακριβώς ένα χρόνο- όσο και τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία με ψίχουλα διατυμπανίζει ότι προσφέρει κοινωνική φροντίδα μέσω του Κέντρου.
Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν βοηθάει καθόλου τη λύση των πολλών και οξυμμένων προβλημάτων ούτε η στρογγυλοποίηση, ούτε η ωραιωποίηση, ούτε η απόκρυψη. Σήμερα χρειάζεται η προβολή, η γνωστοποίηση της κατάστασης, η καταδίκη των υπευθύνων και ο αγώνας για τη λύση των δυσλειτουργιών του Κέντρου. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το συγκεκριμένο Κέντρο αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα .
Πως είναι λοιπόν δυνατόν να λειτουργήσει υγειονομική υπηρεσία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό; Συγκεκριμένα δεν υπάρχει ούτε ένας -αριθμός 1- γιατρός σε μόνιμη θέση, παρά ένας ορθοπεδικός του Νοσοκομείου ο οποίος αξιολογεί τα περιστατικά! Υπάρχει μόνον ένας φυσιοθεραπευτής, 1 εργοθεραπευτής και 1 κοινωνική λειτουργός, όταν ο ίδιος ο αναχρονιστικός οργανισμός προβλέπει 3 οργανικές θέσεις για κάθε μια από τις παραπάνω ειδικότητες, καθώς και 3 οργανικές θέσεις γιατρών (1 φυσίατρο και 2 γενικής ιατρικής ή παθολόγους).
Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να μένουν τα περισσότερα αξιολογημένα περιστατικά (το 70%) χωρίς φροντίδα, δηλαδή πάνω από 50 αξιολογημένα περιστατικά το μήνα!!!
Αλήθεια είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στους στόχους του το Κέντρο τη στιγμή που ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2010 είναι 248.000 ευρώ, η επιχορήγηση μόλις και μετά βίας θα φτάσει τις 60.000 ευρώ, δηλαδή το 25% του προϋπολογισμού;
Αλήθεια είναι δυνατόν ο φορέας υλοποίησης και εποπτεύουσα η αρχή, που είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μην έχει ακόμα παραδώσει το κτίριο, να έχει κάνει τρεις αλλαγές σ' αυτό, δίχως να ενημερώσει και δίχως να λογοδοτήσει σε κανέναν, να διαφωνεί με τις αναγκαίες προδιαγραφές για την πισίνα και ετσιθελικά να υλοποιεί τις όποιες κτιριακές παρεμβάσεις;
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι τη στιγμή που τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να ελέγχουν, διορίζοντας την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Κέντρου (συγκεκριμένα η κάθε κυβέρνηση ΔΙΟΡΙΖΕΙ τα 3 από τα 5 μέλη) να αναπτυχθεί ποτέ διεκδικητικός αγώνας για τη λύση των προβλημάτων του ιδρύματος; Ασφαλώς όχι. Απεναντίας, ελλοχεύουν όλοι οι κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον να ζητήσουν από τους ίδιους τους ασθενείς να καλύψουν μέρος των εξόδων!
Αλήθεια είναι δυνατόν να συντηρηθεί η αυλή του Κέντρου δίχως ένα ευρώ αλλά μόνο με την εθελοντική εργασία των εργαζομένων;
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα προβλήματα του Κέντρου Αποθεραπείας Άρτας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδικητικού αγώνα.Αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό. Ο αγώνας αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - ΝΔ - Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Σήμερα, που με τη δουλειά μας έχει συγκεντρωθεί απίστευτος πλούτος, ο οποίος μετατρέπεται σε χλιδή στα χέρια των καπιταλιστών, μπορούμε να έχουμε ΔΩΡΕΑΝ, σύγχρονες και πλήρεις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
ΤΩΡΑ πρέπει ν’αντισταθούμε σε κάθε μέτρο που μετατρέπει την Υγεία και την Πρόνοια σε εμπόρευμα.ΑΥΡΙΟ ίσως ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

*Φυσιοθεραπευτής
Περιφερειακός Σύμβουλος
της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: