Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ελάχιστοι ευαισθητοποιήθηκαν…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ στην Αθήνα, η συνάντηση του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, με θέμα το Γεφύρι της Άρτας και καθώς έφτασα εκεί, με την παράκληση για μια παρέμβαση που θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας, προσπαθούσα να δω ποιοι παράγοντες απ’ την Άρτα, έλαβαν πρόσκληση ή πληροφορήθηκαν για την συνάντηση αυτή και ευαισθητοποιήθηκαν για να πάρουν μέρος.
Μάταια η προσπάθεια να εντοπίσω κάποιον αρτινό εκπρόσωπο φορέα ή της αυτοδιοίκησης, που να αφιέρωσε χρόνο, γι’ αυτή την σημαντική διοργάνωση. Ήταν εκεί ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κέφης, ως εκπρόσωπος του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, που απηύθυνε χαιρετισμό, για να ενημερώσει ότι ο νέος δήμαρχος Αρταίων, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Επίσης ήταν εκεί ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπανταλούκας, ο οποίος με μεγάλη προσοχή παρακολούθησε τις εργασίες της συνάντησης και έφυγε με χρήσιμα συμπεράσματα, ως τεχνικός και περισσότερη ευαισθησία για το Γεφύρι.
Όπως ακριβώς το γράφω. Δυό εκπρόσωποι απ’ τους δεκάδες παράγοντες της Άρτας, που θέλουν να δείχνουν ευαίσθητοι, για το μοναδικό μνημείο που μας χάρισε η ιστορία.
Κατάμεστη η αίθουσα συνεδρίων της ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, με ανθρώπους της επιστήμης και της τέχνης, να εκφράζουν την αγωνία τους για το μοναδικό μνημείο και να καταθέτουν την πρόθεσή τους να εργαστούν γι’ αυτό, αλλά θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρξει και κάποιο ενδιαφέρον από την Άρτα. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Διονύση Μπαλοδήμο, ο οποίος έκανε τις μετρήσεις για την «συμπεριφορά στο χρόνο» του μοναδικού μνημείου το 1983, που αποκαλύφτηκε το πρόβλημα του γεφυριού και τις συνέχισε μέχρι και το 1984 και από τότε η σημαντική αυτή προσπάθεια εγκαταλείφτηκε. Επίσης καθηγητής του Πολυτεχνείου ο Γιάννης Ερμόπουλος παρουσίασε στοιχεία για την μοναδικότητα του γεφυριού και πραγματικά εξέπληξε.
Ο διάλογος που ακολούθησε πλούσιος. Με νέα στοιχεία, αλλά με κυρίαρχη την αγωνία σημαντικών ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα, για την τύχη του Γεφυριού και η αγωνία να κορυφώνεται όταν ο καθηγητής Μπαλοδήμος, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το μοναδικό μνημείο.
Να κατατεθεί άλλη μια φορά η μεγάλη απορία:
-Είναι δυνατόν τόσοι και τόσοι παράγοντες σ’ αυτόν τον τόπο, να δηλώνουν ευαίσθητοι για όλα τα θέματα και να είναι απόντες σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση, η οποία αφορούσε στο σημείο αναφοράς της Άρτας;
Κι όμως είναι δυνατόν και φυσικά το μέλλον του γεφυριού, ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: