Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Πολλά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Άρτας

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Πάρα πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο της Άρτας, όπως άλλωστε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας, με τις εξελίξεις που είχαμε σε σχέση με τους προμηθευτές και τα υλικά.
«Δεν γίνεται κανένα χειρουργείο», μας έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο χώρο αυτό και μας επεσήμανε ακόμη πως οι γιατροί κάνουν ότι περνάει απ’ το χέρι τους, ώστε να αλλάξει κάτι και να γίνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και άλλες κινήσεις, μιας και ο κόσμος έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και για έκτακτα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν απαιτείται έγκριση απ’ το Υπουργείου Υγείας. Δηλαδή οι γιατροί που θα αποφασίσουν ότι ένας ασθενής χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας, να έρθει θετική απάντηση από εκεί και ακολούθως να γίνει η επέμβαση.
Το ερώτημα όλων είναι τι γίνεται με κάποιο περιστατικό που πρέπει να μπει άμεσα στο χειρουργείο. Λογική απάντηση δεν υπάρχει και οι πάντες εύχονται να μην προκύψει αυτό το διάστημα, τέτοιο περιστατικό και ακολουθήσουν τα χειρότερα.
Πολλοί γιατροί έχουν ήδη ενημερώσει τον διοικητή Γιώργο Λάμπρο για την κατάσταση που επικρατεί και ζητούν να πληροφορηθούν το τι θα γίνει και πως θα προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις που υπάρχουν απέναντι σε ασθενείς, που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Απ’ την πλευρά του ο διοικητής κ. Λάμπρος είναι με «τα χέρια δεμένα», αφού για κάθε τι πρέπει να λάβει εντολές απ’ το Υπουργείο Υγείας και αυτές καθυστερούν να έρθουν. Ο ίδιος πάντως κάνει φιλότιμες προσπάθειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για να βρει κάποιες λύσεις, αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η όποια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Οι εντάσεις και οι φωνές, δεν λείπουν απ’ τους συνοδούς των ασθενών, που δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει, μιας και κανένας δεν τους διαβεβαιώνει για το ένα ή το άλλο πρόβλημα και δεν μπορούν να υπολογίσουν το τι θα κάνουν.
Η κατάσταση οδηγείται στο απροχώρητο και όσο απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, δεν λαμβάνονται αποφάσεις και δεν λύνονται τα προβλήματα και στην Άρτα, τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: