Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Να ελεγχθούν οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων

Δεν μπορεί η παρανομία να ανθεί στο κέντρο της πλατείας και η δημοτική αρχή να λέει ότι φταίνε άλλοι…

Την πλατεία δεν την υπολογίζουν, ούτε και την αγανάκτηση των πολιτών λαμβάνουν υπ’ όψιν οι αρμόδιοι της δημοτικής αρχής, σχετικά με τη νομιμότητα και την λογική των αποφάσεων. Κάνουν παιχνιδάκια για να έχουν κάποιους καταστηματάρχες στο χέρι τους και να περιμένουν και κάποιο αριθμό ψήφων, εξ αυτών.

Όμως υπάρχει και άλλο θέμα, για το οποίο δεν θα μπορέσουν «να κάνουν παιχνίδι». Αφορά στις άδειες λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων, κάποιο εκ των οποίων, βγάζει μάτι ότι είναι παράνομο και λειτουργεί προκαλώντας κιόλας.
Το νέο αίτημα, δεν μπορεί να μην εξεταστεί, γιατί και ο ίδιος ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, γνωρίζουν πολύ καλά για ποιο κατάστημα κάνουμε λόγο. Ακριβώς γι’ αυτό που και οι ίδιοι συζητούν και είχε αναγκαστεί κάποτε ο δήμαρχος, να δηλώσει ότι δεν κάθεται σε καταστήματα που είναι παράνομα.
Η συνέχεια σ’ αυτό το θέμα, θέλουν να είναι η ίδια. Υπό την απειλή των δημοσιευμάτων της «Γ», κάποιοι εκ της δημοτικής αρχής, θα βγαίνουν και θα λένε ότι «φταίει η ΓΝΩΜΗ, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
Θα στείλουν την δημοτική αστυνομία, θα ρίξει δύο ή τρία πρόστιμα, τα οποία για το μέγεθος της συγκεκριμένης επιχείρησης, θα είναι ανεπαίσθητα και θα κλείσει κι αυτό το θέμα, με την ανάδειξη της παρανομίας ως κυρίαρχη στην λειτουργία του σημείου αναφοράς της πόλης μας.
Όμως θα το επιτρέψουν οι πολίτες και οι εκπρόσωποι του αρτινού λαού στην αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου; Θα συναινέσουν και αυτοί στην συγκάλυψη της μέγιστης παρανομίας, την οποία δια γυμνού οφθαλμού βλέπουν και οι πολίτες και εν πάση περιπτώσει θα αφήσουν το δείγμα αυτής της παρανομίας, να καθοδηγεί την σκέψη και άλλων επιχειρηματιών, που πιθανόν θα σκεφτούν κάποια στιγμή να μπουν στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Δεν θέλουν να καταλάβουν τίποτα… Γιατί όμως;
Αυτό το γιατί μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σκέψεις, τις οποίες εμείς παραθέτουμε:

-Μπορεί να είναι ανίκανοι, να μην βλέπουν την παρανομία και να μην την αξιολογούν όπως πρέπει.
-Μπορεί να θέλουν να καλύψουν την παρανομία, για λόγους που αυτοί γνωρίζουν.

Και στην μια και στην άλλη περίπτωση είναι επικίνδυνοι για το Δήμο και την πόλη και πρέπει να φύγουν, γιατί το ένα φέρνει τ’ άλλο και στο τέλος θα υπάρχουν σ’ αυτή την πόλη μόνο παράνομα καταστήματα και όσοι επιχειρήσουν να είναι νόμιμοι θα καταστραφούν.

Εκμεταλλεύονται τα δένδρα...

Ενδιαφέρουσα η παρατήρηση αναγνώστη, ο οποίος παρακολουθώντας τα δημοσιεύματα της «Γ» σχετικά με το χώρο αυτό μας είπε:
-Αυτοί δεν σέβονται τα δένδρα που υπάρχουν στην πλατεία, εννοώντας την δημοτική αρχή, για να συνεχίσει λέγοντας κάτι πιο σημαντικό.
-Ο ένας πήγε και πέρασε την τέντα του καταστήματος μέσα στο δένδρο, βάζοντας κόλες και ότι άλλο του πρότειναν, για να μην μπαίνει νερό και ο άλλος τύλιξε το δένδρο της πλατείας με τηλεοράσεις, για να κάνει εφέ…
Βεβαίως την άποψη της δημοτικής αρχής, την γνωρίζουμε σχετικά με τα δένδρα… Όταν κατασκευαζόταν ένα εκ των καταστημάτων, ένα δένδρο κόπηκε, ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Παπαγιάννης, πήγε να αντιδράσει και έγινε πρώην αντιδήμαρχος. Στη συνέχεια ο επιστήμων αντιδήμαρχος Σωτήρης Χρηστούλης, έδωσε εντολή να κλαδευτούν και όλα τα υπόλοιπα δένδρα της πλατείας, για να μην εισπράττει την οργή των πολιτών ο καταστηματάρχης που μπορεί να είναι και φίλος της δημοτικής αρχής.
Όμως όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τώρα που η οργή των πολιτών, είναι στο αποκορύφωμά της…


Τυχαίο; Δε νομίζω…

Ο δήμαρχος ήταν πρόεδρος της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Άρτας, η οποία την περασμένη χρονιά γνώρισε την πιο ταπεινωτική κατάληξη. Να αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής είχε ως διαφήμιση στην φανέλα της, μεγάλο κατάστημα της πλατείας…
Τυχαίο; Δε νομίζω….

Τα δένδρα της πλατείας και η ιστορία τους

Το καλοκαίρι του 1984 είχαν φυτευτεί τα δένδρα της πλατείας, για τα οποία γίνεται λόγος σήμερα, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο αφήνει η δημοτική αρχή επιτρέπει να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν κάποιοι καταστηματάρχες.
Την όλη προσπάθεια είχε κάνει το τότε αντιδήμαρχος Μήτσος Τρομπούκης, ο οποίος σήμερα μιλάει στην «Γ» και οργίζεται: «Εγώ όταν έβαλα τα δένδρα εκεί, τα έβαλα για να τα έχουν οι πολίτες κι όχι για να κρεμάνε τηλεοράσεις και να κολάν τις τέντες πάνω σ’ αυτά», μας είπε και συνέχισε πως με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα δένδρα οι καταστηματάρχες με την ανοχή της δημοτικής αρχής, αυτά ασφυκτιούν και σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουν προβλήματα.
Αντιδήμαρχος απ’ τις αρχές του 1983 ο Μήτσος Τρομπούκης, υλοποίησε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, που μέχρι τότε δεν είχε κανένα δένδρο και είχε ένα σιντριβάνι, το οποίο απ’ την εγκατάλειψη κινδύνευε να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο… Είχε συνεργαστεί με τον καθηγητή Παύλο Δούκα, ο οποίος έκανε και το σχέδιο και τονίστηκε, τότε, η ανάγκη να υπάρξουν σ’ αυτή την πλατεία δένδρα, που όμως για κάποιους θεωρούνταν αδύνατο.
Ο αντιδήμαρχος είχε την ιδέα να έρθουν τα δένδρα στην πλατεία με το χώμα που είχαν εκεί που βρισκόταν και να τοποθετηθούν στην πλατεία. Θυμάται ο τότε αντιδήμαρχος Μήτσος Τρομπούκης και λέει στην «Γ»: «Είχα φέρει τον Γιάννη τον Κάλια με τον εκσκαφέα και ανοίξαμε όλη την πλατεία για να βάλουμε τα πλατάνια με το χώμα που είχαν εκεί που τα πήραμε και φυσικά η αγωνία για το αν θα μεγαλώσουν ήταν μεγάλη».
Αγωνία τώρα, στην εγκατάλειψη τώρα… Αρκεί να κονομάνε κάποιοι καταστηματάρχες και να κάνουν τις δουλειές που θέλουν… Τέλος πάντων. Ο τότε αντιδήμαρχος Μήτσος Τρομπούκης, μας λέει για την ιστορία: «Ο μακαρίτης Κώστας Βάγιας, ήταν τότε στην αντιπολίτευση και είχε δώσει κάποια φυτά δωρεών για το Δήμο, τα οποία βρισκόταν στην πλατεία, αλλά τώρα τελευταία καταστράφηκαν κι αυτά. Ο Βάγιας πάντα βοηθούσε και στην αντιπολίτευση που ήταν».
Η ιστορία των δένδρων αυτών, είναι σημαντική. Έγινε μια ιδιαίτερη προσπάθεια, γιατί εκείνη την εποχή δεν μπορούσε κανένας να φανταστεί την κεντρική πλατεία μιας πόλης χωρίς δένδρα.
Αυτά τα δένδρα λοιπόν, τα βρήκε έτοιμα και μεγαλωμένα ο επιστήμονας αντιδήμαρχος Σωτήρης Χρηστούλης και τα έκοψε εντελώς, για να μην αναδειχτεί η παρανομία που έκανε καταστηματάρχης και έκοψε ένα εξ αυτών για να μπορέσει να τοποθετήσει την τεράστια τέντα, για να κάνει χρυσές δουλειές.
Αυτά τα δένδρα που ανήκουν περισσότερο στα παιδιά της πόλης, επιτρέπει η δημοτική αρχή, να τα τυλίγουν με τις τέντες και με κατασκευές, για να τοποθετούν τηλεοράσεις, λες και το δένδρο, δεν χρειάζεται την προστασία και την προσοχή όλων. Τα δένδρα, με τον τρόπο που τα εκμεταλλεύονται οι καταστηματάρχες, είναι μακριά απ’ τον κόσμο, με αποκλειστική την ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία τους διευκολύνει κιόλας, χωρίς να γνωρίζει κανένας γιατί.
Δεν σέβονται ούτε την ιστορία, ούτε τίποτα. Αν είχαν την ελάχιστη ευαισθησία θα απαιτούσαν απ΄ τους καταστηματάρχες να φέρουν αφήσουν τα δένδρα όπως πρέπει και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους μακριά απ’ αυτά…
Σε μια εποχή που το δέντρο είναι το ζητούμενο, η δημοτική αρχή της Άρτας, τα καταστρέφει, για να τα κονομάνε δυό ή τρεις επιχειρηματίες της πλατείας. Ντροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: