Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κύπρου


Τιμή στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ο οποίος τόνισε ότι: «Κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και πλήθος κόσμου

Μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση των Αρχιεπισκόπων Κύπρου και Αλβανίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών του για την Ημέρα της Ευρώπης, τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής.

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μετά την περιένδυση της ακαδημαϊκής τηβέννου, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανάπτυξη και την πολύπλευρη δράση του, επικεντρώθηκε στην τρομοκρατία που κυριαρχεί στο διεθνές προσκήνιο, με παραδείγματα από τρομοκρατικές ενέργειες ''μαρτύρων του Ισλάμ''. ''Κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας'', δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ''είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας και κάθε μορφή βίας στο όνομα της θρησκείας βιάζει, με όλες τις έννοιες, την ίδια τη θρησκεία. Κανένας πόλεμος δεν είναι ιερός. Η ειρήνη μόνον είναι ιερή'', πρόσθεσε.

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του παρατήρησε ότι η τρομοκρατία, που δεσπόζει στις μέρες μας στο διεθνές προσκήνιο έχει τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, ένα αμεσότερο δεσμό με το Ισλάμ, δεύτερον, την απόφαση των πρωταγωνιστών να θυσιαστούν άμεσα, με μια συνειδητή επιλογή θανάτου, και τρίτον, άριστη χρήση της τεχνολογίας και ευρηματική επιχειρησιακή τακτική. Επίσης, αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση , αλλά και στη φτώχεια του κόσμου, και υπέδειξε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπιση τους απαιτείται υπέρβαση της αδικίας, ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κατέληξε με την έκκληση, που είχε κάνει την περίοδο των συγκρούσεων στα Βαλκάνια: "Ουδείς έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το άγιο λάδι της θρησκείας για την ενίσχυση της φωτιάς των ένοπλων συγκρούσεων".

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ''με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Έβδομη Ετήσια Διάλεξη εις Μνήμην Ντίνου Λεβέντη, στο πλαίσιο των εορτασμών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ημέρα της Ευρώπης''.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ''Τρομοκρατικές ενέργειες και θρησκευτική συνείδηση''. Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Ζένιος, ανέφερε ότι οι ομιλητές στην εκδήλωση ''Διάλεξη Λεβέντη'' είναι επιστήμονες, πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, με βαρυσήμαντο έργο και εξαιρετική απήχηση στο κοινό.
''Στον κατάλογο αυτών των διακεκριμένων προσωπικοτήτων'', είπε ο κ. Ζένιος, ''προστίθεται σήμερα και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κάτι το οποίο αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Ιδρυμά μας''.

Την προσωπικότητα και το έργο του ομιλητή παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Σταύρος Φωτίου, ο οποίος ανέφερε ότι στη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου ''συνυπάρχουν αρμονικά η ιερατική διακονία, η επιστημονική μαθητεία και η κοινωνική μαρτυρία και ότι ως άξιος διάκονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, επιφανής οικουμενικός συνομιλητής, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος συνεισφέρει στον παγκόσμιο διάλογο για την αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη ανθρώπων και λαών''.

Βούρκουσαν τα μάτια του βλέποντας τον Πενταδάκτυλο

Στη διάρκεια της τελετής έγινε προβολή ταινίας με στιγμές από το ιεραποστολικό έργο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επανίδρυσε την επί 23 έτη ερειπωμένη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αρχίζοντας με την ίδρυση Θεολογικής Ακαδημίας.

Όπως αναφέρθηκε στην ταινία, ''έως σήμερα έχουν χειροτονηθεί 140 κληρικοί στην Αλβανία, οικοδομήθηκαν 150 νέοι ναοί, επισκευάστηκαν 160 κατεστραμμένοι και αναστηλώθηκαν 70 μοναστήρια και ναοί που είναι πολιτιστικά μνημεία''. ''Περαιτέρω, έχουν ιδρυθεί δύο εκκλησιαστικά λύκεια με οικοτροφεία στο Δυρράχιο και το Αργυρόκαστρο, καθώς και οικοτροφείο θηλέων'', ενώ ''χάρη στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ιδρύθηκαν, επίσης, δεκαέξι νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία, ένα τεχνικό λύκειο και δύο ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο''.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, μέλη της οικογένειας και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης, μέλη του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου και πλήθος κόσμου.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφθηκε την Πανεπιστημιούπολη, στην οποία τον ξενάγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Στ. Ζένιος και στη συνέχεια συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Από το παράθυρο του γραφείου του πρύτανη ο Αρχιεπίσκοπος ατένισε με βουρκωμένα μάτια τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο. Ο πρύτανης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πρόθυμο να βοηθήσει την Εκκλησία της Αλβανίας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και να προσφέρει τεχνογνωσία και υποτροφίες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου και για τις άρτιες εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: