Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Όλη η hip hop σκηνή της Πρέβεζας μαζί!


Μια ξεχωριστή συναυλία στις 25 Ιουνίου στη Πρέβεζα στη μνήμη του Γιώργου Χρύση
Μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα στο Πυροβολικό (Δημ. Κρόκου) την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 20:00 με μουσική rap που δημιουργείται από νέους καλλιτέχνες της πόλης.
Στην Πρέβεζα υπάρχει μια εξαιρετική σκηνή hip hop. Πρόκειται για μια ομάδα νέων παιδιών που εδώ και 15 περίπου χρόνια δημιουργεί μουσική rap με ελληνικό στίχο. Τα παιδιά αυτά έχουν επιλέξει διάφορα ψευδώνυμα, όπως Linos MC, Οπλιστής, Μέλλοντας, Επίλεκτος, Ένοπλος, και γράφουν στίχους, μουσική και απαγγέλουν με τον χαρακτηριστικό τρόπο ωσάν σύγχρονοι ραψωδοί. Η μουσική που δημιουργούν είναι πρωτότυπη, γεμάτη από μηνύματα ανθρώπινα, κατά των ναρκωτικών, για την αποξένωση των ανθρώπων, για την ανισότητα στις ευκαιρίες, για τις αξίες των νέων, κ.α. Μουσικολόγοι και έμπειροι μουσικοί έχουν δηλώσει ότι το η μουσική που φτιάχνουν αυτά τα παιδιά, είναι, στο είδος της, ποιοτική και αξιολογότατη. Αυτό το έχουν καταλάβει οι δισκογραφικές εταιρίες που τους φλερτάρουν επίμονα ενώ το γιορτάζουν οι εκατοντάδες φίλοι τους που, όχι απλώς παρακολουθούν, αλλά ζουν τις συναυλίες τους.
Σχετικά με την ομάδα των νέων που συγκροτούν την hip hop σκηνή της Πρέβεζας, υπάρχει μια ασυνήθιστη ιδιαιτερότητα. Καταρχήν η παραγωγή μουσικής ως προς τον όγκο είναι εντυπωσιακή. Μόνο ο Linos Mc μαζί με τον Επίλεκτο (Γιώργος Μπάλλας), οι οποίοι είναι οι πρωτοπόροι και ίσως οι παλιότεροι MC και DJ, αντίστοιχα, της Πρέβεζας, μαζί πάντα με τον Οπλιστή (Αλέξανδρος Καραλής), έχουν ήδη μια δισκογραφία 26 ψηφιακών δίσκων, πληρέστατων, που ο καθένας αριθμεί ως 25 και 30 κομμάτια! Αυτή είναι μια παραγωγή, που, από απόψεως ποσότητας τουλάχιστον, θα τη ζήλευαν πολλά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλη αυτή η μουσική, σε πείσμα των δισκογραφικών εταιριών, δεν πωλείται αλλά χαρίζεται! Αντιγραμμένα cd από χέρι σε χέρι για πολλά χρόνια και τώρα μέσω internet στο you tube ή στις διευθύνσεις www.myspace.com/linoz1 και στο stuff της www.4elements.com.
Και αυτό συμβαίνει όχι λόγω δυσχέρειας να εκδοθούν μέσω μιας εταιρίας, γιατί ενδιαφέρον υπάρχει ζωηρό, αλλά λόγω της ιδεολογικής στάσης των παιδιών, ότι όσο αντέχουν θα δωρίζουν τη μουσική τους στους νέους, σε αντίθεση με ότι κάνουν όλοι σχεδόν οι άλλοι καλλιτέχνες. Αυτή είναι μια σπάνια στάση, ιδιαιτέρως αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι δεν πρόκειται για παιδιά ευπόρων οικογενειών, αλλά για νέους που βιοπαλεύουν ανάμεσα στην ανεργία και την υπoαπασχόληση. Αυτή η βαθιά και γνήσια αλτρουιστική στάση των MCs της Πρέβεζας, παρά το αναμφισβήτητο ηθικό της ανάστημα, από αρκετούς ανθρώπους του χώρου της μουσικής, παρότι αναγνωρίζεται, θεωρείται ως επιζήμια για την πορεία της μουσικής των παιδιών και την ορμή της διάδοσής της.
Πρέπει κάποτε να ειπωθεί: Η πρωτογενής αυτή παραγωγή πολιτισμού, δεν έχει λάβει την υποστήριξη που της αξίζει από τους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν, εξαιρουμένου του Δήμου Πρέβεζας. Διότι είναι σκόπιμο οι επιχορηγήσεις για τον πολιτισμό να κατευθύνονται και προς τέτοιες και άλλες κοιτίδες πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε ανθρώπους της πόλης, και όχι μόνο προς τους “κονομημένους” καλλιτέχνες της Αθήνας που συχνά βλέπουν τις επαρχιακές συναυλίες σαν “αρπαχτή”. Θα ήταν επωφελέστερο να βοηθούνται από τους φορείς καλλιτέχνες που ανιδιοτελώς και με ελάχιστα μέσα δημιουργούν τέχνη, παρά σε αυτούς που μέσω managers μεταφέρουν τέχνη από την μια πόλη στην άλλη. Και η περίπτωση των mcs της Πρέβεζας είναι από τις αξιολογότερες, όπως πχ στον τομέα των εικαστικών η περίπτωση του Γενιά και του Μπέκα, και άλλων, από άλλους τομείς καλλιτεχνικής έκφρασης, που ακουσίως τώρα παραλείπονται.
Αυτή, λοιπόν, η ομάδα MCs και Dj’s θα εμφανιστεί στην Πρέβεζα την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 20.00 στο Πυροβολικό, σε μια πολύ ξεχωριστή συναυλία η οποία γίνεται για δεύτερη φορά φέτος και φαίνεται ότι θα καθιερωθεί, με τη βοήθεια του Δήμου Πρέβεζας και ιδιαιτέρως του Αντιδημάρχου κου Σπύρου Φωκά, ο οποίος υποστήριξε θερμά την προσπάθεια. Στη συναυλία αυτή, ο Λίνος MC θα παρουσιάσει τραγούδια από το νέο 27ο (!) cd, με τίτλο «Ακραία Αντίδραση – 11 Χρόνια Μετά», το οποίο δημιούργησαν μαζί ο ίδιος, ο DJ Επίλεκτος και ο Οπλιστής, ενώ μαζί τους θα είναι ο Μέλλοντας και ο Ένοπλος, οι οποίοι θα πουν και δικά τους κομμάτια. Το DJ set της βραδιάς θα κάνει ο BZ από την Πάργα, ενώ guests καλλιτέχνες θα είναι ο Ηχοδότης, νέος ταλαντούχος μουσικός παραγωγός, καθώς και ο GM-solid, παραγωγός και MC. Σημειωτέον ότι, όλα τα παιδιά, γράφουν δικά τους κομμάτια και ορισμένοι έχουν ήδη τη δική τους δισκογραφία.
Σ’ αυτήν τη συναυλία υπάρχει ακόμα κάτι που την κάνει ξεχωριστή. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Χρύση, του χαμογελαστού παιδιού με την αγγελική ψυχή που χάθηκε πριν από 3 χρόνια σε τροχαίο στην Κυανή Ακτή. Ο Γιώργος ήταν φίλος αδελφικός με τα παιδιά και άκουγε τη μουσική τους, καθώς και ο ίδιος έπαιζε μπουζούκι. Τα παιδιά και όλοι μας δεν τον ξεχνούμε και πιστεύουμε ότι την ημέρα εκείνη θα είναι σίγουρα μαζί μας στη συναυλία που διοργανώνεται γι’ αυτόν.
Άλλη μια φορά, η συναυλία θα γίνει στο χώρο του Πυροβολικού, (Κηποθέατρο Νεάπολης Δημ. Κρόκου), την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 20:00 και θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: