Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Θέμα και στις μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, αλλά και στην Βουλή μετά από ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, το μεγάλο θέμα των οικονομικών μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Άρτα. Και φυσικά όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι απ’ τα ρεπορτάζ της «Γ», που χρόνια τώρα παλεύει για το θέμα αυτό και έχει κάνει πλείστες όσες αποκαλύψεις.

Βέβαια ουδείς μπήκε στον κόπο να καταγράψει την πηγή των ειδήσεων, αλλά αυτό καθόλου δεν μας πειράζει. Με απασχολεί το πώς θα βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά και να γίνει κάτι καλό για τον τόπο μας. Και φυσικά με την μεγαλύτερη κινητοποίηση και την προβολή τω ν ευθυνών και κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων, κάτι θετικό μπορεί να προκύψει.

*****

Τελικά δεν θ’ αφήσουν τίποτα με την φόρα που πήραν οι κυβερνητικοί παράγοντες, με δικαιολογία πάντα την περικοπή εξόδων και τα άλλα γνωστά που λένε. «Ξηλώνουν» όλες τις υπηρεσίες στια ακριτικές περιοχές. Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες κλείνουν, όπως επίσης και τα στρατόπεδα, με το ερώτημα να απαιτεί απάντηση άμεσα. «Κι αν φύγουν όλες οι υπηρεσίες από τις ακριτικές περιοχές, τι θα μείνει;» Φυσικά ποιος να απαντήσει και ποιος να σκεφτεί την αξία των ακριτικών περιοχών, μπροστά στις εντολές του πρωθυπουργού Ντομινίκ Στρος Καν, που επισκέφτηκε και την Αθήνα πρόσφατα.

Όμως εκεί στην Κόνιτσα, δεν βλέπω να ξεμπερδεύουν και τόσο εύκολα… Ο Μητροπολίτης Ανδρέας «άστραψε και βρόντηξε» μόλις πληροφορήθηκε ότι έχει ληφθεί απόφαση να κλείσει και το ιστορικό 583 Τάγμα Πεζικού. Το ίδιο και ο δήμαρχος, θα κάνουν τα πάντα λένε, μιας και η ακριτική Κόνιτσα, περισσότερο από ενισχύσεις έχει ανάγκη και όχι από περικοπές. Έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις και θα τις παρακολουθήσουμε.

*****

Η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση κάποιων, είναι όμως μια πρόταση που θα λύσει το πρόβλημα και θα οδηγήσει την συζήτηση, για το πώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν θα πηγαίνει κάθε ημέρα απ’ το κακό στο χειρότερο. Η πρόταση καταγράφεται πλήρης σήμερα στην «Γ» και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και για τους πολίτες και για τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν μόνο το πόσους φοιτητές φέρνει στην Άρτα το ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά να βλέπουν πρώτα πως θα γίνει καλύτερο, για να έλκει τους υποψήφιους σπουδαστές.

Εμείς πάντως επιμένουμε. Το θέμα των νέων τμημάτων, πρέπει να μπει πρώτο στην όποια διεκδίκηση και να μην κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όσοι έχουν ευθύνη έναντι του τόπου και των πολιτών και πρέπει να παρέμβουν σε κυβερνητικό επίπεδο, για να κάνουν κάτι σημαντικό. Ας ακούσουν και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν λαλίστατοι για τα θέματα αυτά.

*****

«Ο αδελφός του βουλευτή Κώστα Παπαζιώζου, Αντώνης είναι υπάλληλος της ΔΕΗ και δούλευε στην καταμέτρηση, όμως τον κέρδισε η πολιτική και απασχολείται στο πολιτικό γραφείο του αδελφού του στην Άρτα».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας VETO, που έχει παράτιτλο «η λίστα της ντροπής» και κεντρικό τίτλο «μετέτρεψαν την Βουλή σε ΟΑΕΔ για τους ημετέρους». Και όπως είναι φυσικό ιδιαίτερη… ικανοποίηση νοιώσαμε που είδαμε σ’ αυτή την λίστα να περιέχεται και το όνομα του δικού μας «εθνοπατέρα». Αντιλαμβάνεστε πως θα νοιώθαμε αν δεν υπήρχε το όνομά του.

Και η… ικανοποίηση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή και της… ουσιαστικής παρέμβασης του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος δεν διόρισε αδερφό, αλλά την ξαδέρφη του. Μπράβο και σ’ αυτόν.

*****

Μια εκδήλωση για το τέλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας και έχει το ενδιαφέρον της, μιας και θα είναι η ευκαιρία να γίνει αναδρομή στην ιστορία του θεσμού στο γειτονικό νομό, αλλά και να τιμηθούν οι άνθρωποι που την υπηρέτησαν και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην αποστολή της. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εκδήλωση καθώς μαζί με τον κύκλο της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης των 16 χρόνων, κλείνει και η κύκλος της ιστορίας 177 χρόνων προσφοράς και πορείας της Νομαρχίας στην χώρα μας.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση που έκανε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, για την εκδήλωση αυτή. Αναφέρει λοιπόν: «Με τη λήξη του 2010 ένας θεσμός καταξιωμένος ιστορικά και δικαιωμένος στη λαϊκή συνείδηση όπως είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά από 16 χρόνια, ολοκληρώνει τον κύκλο του. Μαζί με αυτόν και ο θεσμός της Νομαρχίας, μετά από 177 χρόνια προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσφοράς στον Έλληνα πολίτη, παραχωρούν τη θέση τους στην Αιρετή Περιφέρεια. Θέλοντας να τιμήσουμε το έργο και τη προσφορά όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που υπηρέτησαν το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας και αγωνίστηκαν ο καθένας με τις δικές του απόψεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του νομού, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την λιτή και συμβολική εκδήλωση».

*****

Μπορεί να μην εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος, ο καλός φίλος Πάνος Τσαντήλας, η χαρά του όμως τώρα είναι μεγάλη. Η σύζυγός του Δώρα, έφερε στην ζωή την περασμένη Δευτέρα το πρωί έναν παίδαρο, υγιέστατο και χαριτωμένο. Ποιος τον έπιανε τον Πάνο… Γεμάτος χαρά, μας υποσχέθηκε τα κεράσματα και τα αναμένουμε. Πάνο και Δώρα να σας ζήσει ο διάδοχος και στον επόμενο τώρα με το καλό.

*****

Κι άλλα γεννητούρια. Κοριτσάκι περίμενε και γεννήθηκε προχθές ένας χαριτωμένο μωρό, για να κάνει τον φίλο της «Γ» και καλό συνάδελφο Νίκο Τσιαμτσίκα πανευτυχή. Είναι το δεύτερο παιδί του ζευγαριού και ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένα και τυχερά.

*****

Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στι 7,30 το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του Γιάννη Τζαμπούρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Θα προλογίσει ο εκδότης Λάμπρος Κωστακιώτης, θ’ απαγγείλει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Σαρλής και την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Περικλής Κανελλόπουλος. Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπως άλλωστε ενδιαφέρον είναι και το βιβλίο που εξέδωσε ο Γιάννης Τζαμπούρας.

*****

Πως και πως περιμένουν οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο της πόλης, τις αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής για την πλατεία, όπου τα πάντα αφέθηκαν στην τύχη τους και ανάμεσα στους καταστηματάρχες υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για το ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη παρανομία και ποιος θα βάλει περισσότερα νάιλον, για να καλύψει το χώρο της πλατείας, λες και τις κατασκευές τις κάνουν στο οικόπεδο του πατέρα τους.

Δεν έχουμε πληροφορίες, για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης. Όμως είναι σίγουρες οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είναι εξοργισμένη με την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα τους τρεις τελευταίους μήνες, που ο Πάνος, λόγω της απόφασης του ΠΑΣΟΚ να μην τον στηρίξει να είναι υποψήφιος, έπαψε να ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στο Δήμο. Όχι ότι πριν ενδιαφερόταν, αλλά τέλος πάντων…

*****

Μακροσκελέστατη ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Αρταίων, κάνει ο γιατρός Βασίλης Λάμπρης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ». Φυσικά η «Γ» δεν έχει την πολυτέλεια του χώρου, για να την δημοσιεύσει, ωστόσο μας έκανε εντύπωση η εισαγωγή που κάνει ο γιατρός στην ανάλυσή του και αναφέρει: ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΘΟΥ (ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ) και όχι εγκυκλίου (Λάμπρης). Μια άλλη διάσταση στην διαδικασία ανάλυσης και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

*****

Όλο και κάποιες εκκρεμότητες θα βρεθούν στο Δήμο Αρταίων, την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και οι συνεργάτες του. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφασίσουν και να παρέμβουν στο αν υψηλόβαθμο στέλεχος του Δήμου, πρέπει να πληρωθεί για κάποιους μήνες που είχε εγκαταλείψει τον προϊστάμενό του, για να προκαλέσει νεύρα στον απερχόμενο δήμαρχο. Το θέμα κάπου ετέθη και δεν μάθαμε την συνέχεια. Αν η υπηρεσία δηλαδή εγκρίνει την πληρωμή του.
Είναι μεγάλο το θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη προσοχή.

*****

Υπάρχουν τα λεφτά δηλαδή…

Η απορία είναι το αιρετού της αυτοδιοίκησης και έχει τα δίκαιά της.
-Πως είναι δυνατόν σε εποχή οικονομικής κρίσης, να διατίθενται τεράστια ποσά για την επιμόρφωση των νέων αιρετών;
Τα ποσά διατίθενται για την αμοιβή των ομιλητών, για τις ενοικιάσεις αιθουσών σε ξενοδοχεία, για τα φαγητά επιμορφωτών και αιρετών, αλλά το σημαντικότερο είναι πως για τους αιρετούς, που μένουν ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά απ’ τον χώρο που γίνεται το σεμινάριο, τους δικαιολογούν και έξοδα να μείνουν σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Αυτά για την εποχή της οικονομικής κρίσης και τις προκλήσεις της σπατάλης. Υπάρχει και άλλο θέμα όμως. Για το πόσο αναγκαία είναι η επιμόρφωση των αιρετών, οι οποίοι αν έχουν διάθεση να ασχοληθούν και να προσφέρουν εκεί που εκλέχτηκαν, θα το κάνουν γιατί αυτό θα επιβάλει η συνείδησή τους, όχι γιατί το έμαθαν στο σεμινάριο. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.
Και το σημαντικότερο. Το σεμινάριο στην Άρτα, έγινε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο ΑΡΤΑ ΠΑΛΛΑΣ, από την ΕΕΤΑΑ. Αυτοί που το οργάνωσαν, δεν σκέφτηκαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα για να το παρακολουθήσουν θα πρέπει να κάνουν… κοπάνα από την υπηρεσία τους;


Καλό Σαββατοκύριακο και στο επόμενο φύλλο της “Γ” θα έχουμε σημαντικές αποκαλύψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: