Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η αγιογραφία ως μια μορφή ζωγραφικής τέχνης σε ένα νέο εργαστήρι της πόλης μας



Της φιλολόγου ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η λέξη αγιογραφία ίσως είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Πολλοί την παραλληλίζουν και την ταυτίζουν με την εκκλησιαστική και μόνο πλευρά. Ωστόσο με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να καταστήσω σαφές ότι πρόκειται για μια ζωγραφική τέχνη με πνευματική αναζήτηση.
Ακριβώς αυτό εμπνέει και ένας νέος χώρος με ξεχωριστή μορφή και οργάνωση που στεγάζεται στην οδό Μακρυγιάννη 24Α της πόλης μας. Ένα καινούριο εργαστήρι που εκφράζει την ιερή και λειτουργική τέχνη της αγιογραφίας. Πρόκειται για ένα διαφορετικό και εξαιρετικό μέρος, στο οποίο η τέχνη των εικόνων παίρνει μια μοναδική μορφή.
Η δουλειά, η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η δημιουργία είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο εργαστήρι. Ο ιδιοκτήτης οργάνωσε το χώρο με εξαιρετικές βάσεις, καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις! Ο Ηλίας Λώλος, ύστερα από σπουδές στην Ιταλία στη Νομική σχολή, σαγηνεύτηκε από τη δελεαστική τέχνη της αγιογραφίας και ύστερα από αξιέπαινες προσπάθειες, καταξιώθηκε στο χώρο. Με τη βοήθεια του πατέρα του Χρήστου Λώλου, έκανε πραγματικότητα την αδήριτη ανάγκη που είχε να εξωτερικεύσει την εκπληκτική αυτή ζωγραφική τέχνη με μερικές πινελιές.
Στις φλέβες όλων των μελών της οικογένειας κυλάει καλλιτεχνικό αίμα, ξεκινώντας από τον πατέρα που κουβαλάει εμπειρία περισσότερη απ’ αυτήν των 30 χρόνων και καταλήγοντας στα 3 παιδιά, στα οποία έχει μεταγγιστεί αυτό το ταλέντο. Ο Χρήστος Λώλος μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την εμπειρία του στον Ηλία, ο οποίος τώρα πια ασχολείται επαγγελματικά και με μεγάλη επιτυχία, βάζοντας στα δημιουργήματά του όλα τα παραπάνω.
Με το εργαστήρι αυτό προσωποποιείται η τέχνη της αγιογραφίας. Με υλικά και εργαλεία “ευλογημένα“, με χρώματα εύοσμα, της παραδοσιακής Βυζαντινής αγιογραφίας (χρώματα σκόνες, αυγοτέμπερα κλπ.) και με μεράκι δημιουργούνται μοναδικά έργα τέχνης που έχουν στολίσει δεκάδες εκκλησίες της περιοχής της Άρτας. Συγκεκριμένα Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Μηλιανά, Καλόβατος, Κορφοβούνι, Γραμμενίτσα, μπορεί κανείς να αντικρύσει κάποια δείγματα από την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται στον καινούριο αυτό χώρο με την διαφορετική μορφή τέχνης.
Στην πόλη μας λοιπόν, ένα νέο ταξίδι στο χώρο της αγιογραφίας ξεκινάει με οδηγό τον Ηλία και συνοδοιπόρους όλους εμάς που σίγουρα θα μαγευτούμε από αυτή την υπέροχη τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: