Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί να είναι στο στόχαστρο ο πρόεδρος;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Στο στόχαστρο των παραγόντων της Θεσπρωτίας, είναι ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, ο οποίος στο πλαίσιο του διαλόγου για τη νέα πορεία των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας μας, έκανε μια τολμηρή πρόταση, που αυτή και μόνο φαίνεται να αποτελεί την διέξοδο στα τόσα αδιέξοδα που έχει να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Λέει λοιπόν ο πρόεδρος Γρηγόρης Γκίκας πολύ απλά και έχει δίκαιο ότι σε κάθε πόλη πρέπει να υπάρξουν σχολές με συναφή γνωστικά αντικείμενα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής. Και προτείνει η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, να λειτουργεί εξ ολοκλήρου στην Άρτα και το ένα τμήμα να συμπληρώνει στην λειτουργία του το άλλο. Άρα το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας που φυτοζωεί στην Ηγουμενίτσα, θα πρέπει να λειτουργήσει στην Άρτα και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ΣΤΕΓ, με καλύτερες προϋποθέσεις.
Γιατί λοιπόν οι παράγοντες της Ηγουμενίτσας να έχουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο του ΤΕΙ Γρηγόρη Γκίκα; Επειδή στην πρόταση που του ζητήθηκε να κάνει για την προοπτική του ιδρύματος λέει τα πράγματα με τα’ όνομά τους ή γιατί αυτοί οι παράγοντες, που με λαϊκίστικη τακτική, μιλούν για το καλό του τόπου τους, το οποίο δεν συμβαδίζει με την προοπτική του ΤΕΙ συνολικά, αλλά και στην πόλη της Ηγουμενίτσας, κάθε χρόνο και περισσότερο παρουσιάζεται αδύναμο, άρα δεν της προσφέρει τίποτα.
Η υπόθεση των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, είχε σχεδιαστεί σε λάθος βάσεις. Έπρεπε κάθε πόλη να έχει τμήματα και τα τμήματα αυτά έγιναν χωρίς μελέτη. Έτσι προέκυψε και το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας στην Ηγουμενίτσα, το οποίο όλα τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί και δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους σπουδαστές, ούτε στην τοπική κοινωνία, αλλά ούτε και στο ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Όμως το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι ζητάει όλη η Ήπειρος; Να υπάρχει το ΤΕΙ στην σημερινή του μορφή, καλύπτοντας αιτήματα των πόλεων και να μην έχει προοπτική ή να ανασυγκροτηθεί, να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του και να προσφέρει σε όλη την Ήπειρο. Η δεύτερη πρόταση είναι ουσιαστική και κατά την γνώμη μας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας, που είχε την τόλμη να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, αντί να υβρίζεται από κάποιους, θα έπρεπε να είχε επαινεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: