Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η ανανέωση στην αυτοδιοίκηση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Είναι οι ημέρες τέτοιες… Απ’ την μια έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το χρίσμα στο ΠΑΣΟΚ, απ’ την άλλη στη ΝΔ όλο και… ανακατεύουν ονόματα και προτάσεις και γενικά γίνεται μια συζήτηση για την αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει να αφήσει και κάποιες θετικές παρακαταθήκες, για να μην μπερδευτούμε μετά, με τα χρίσματα, τις ανακοινώσεις και την δυστροπία που ο καθένας προβάλλει, για να ξεχάσουμε τα ουσιαστικά της συζήτησης για την αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα.
Κύριο αίτημα, το οποίο επαρκώς προβάλλει και η «Γ» είναι η ανανέωση στην αυτοδιοίκηση, που αρχικά πρέπει να υπηρετείται απ’ τους ίδιους τους αιρετούς της. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά, πως άλλο είναι να είναι κάποιος πρώτη τετραετία στον θεσμό και θα έχει την όρεξη και το ζήλο κάτι να αλλάξει και άλλο να πηγαίνει για τον δέκατο χρόνο και οι διαδικασίες της αυτοδιοίκησης, αντί να τον συναρπάζουν, θα είναι μια ανυπόφορη ρουτίνα…
Το έλεγε και ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος πήρε την απόφαση να φύγει με το κεφάλι ψηλά απ’ την αυτοδιοίκηση και να μην τον… φύγουν οι πολίτες όπως έκαναν σε άλλες περιπτώσεις. Γνώριζε πολύ καλά ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, θέλει ανανέωση και στο σύνολο της προσφοράς του, πρόσθεσε και το άνοιγμα του δρόμου στην ανανέωση.
Τα πάντα είχε κάνει ο αείμνηστος δήμαρχος Κώστας Βάγιας, που τιμήθηκε και ως αναμορφωτής της πόλης, αλλά όταν ήρθε η ώρα της υπερβολής με τη νέα υποψηφιότητά του, έχασε απ’ το σημερινό δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη, που δεν ήρθε να διεκδικήσει το Δήμο με δυναμική και αποδοχή απ’ την κοινωνία, αλλά ως λύση ανάγκης. Μην ξεχνάμε τότε την… φασαρία που γινόταν στο ΠΑΣΟΚ, με τους υποψηφίους και ανθυποψηφίους. Ωστόσο κέρδισε το Δήμο, γιατί έδινε ένα στίγμα ανανέωσης, με παλιά, δοκιμασμένα και καταδικασμένα… υλικά. Η νίκη όμως ήταν νίκη.
Στην ίδια περίπου θέση βρίσκεται σήμερα ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης, ο οποίος στην Άρτα, είναι στα πράγματα περισσότερα χρόνια, απ’ τον προκάτοχό του. Οχτώ περίπου χρόνια βουλευτής, τα οποία είχαν ως κατάληξη μια φοβερή ήττα και άλλα οχτώ χρόνια δήμαρχος… Τι άλλο πρέπει να ζητάει τώρα;
Τέλος πάντων… Ο ίδιος και οι συνεργάτες του αποφασίζουν, εμάς δεν μας πέφτει λόγος, τα γεγονότα παραθέτουμε, για την αναζήτηση της ουσίας. Το πώς μπορεί και η περιοχή μας, να έχει ανανεωμένη αυτοδιοίκηση, άρα περισσότερες πιθανότητες για το καλύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανανέωση είναι η πανάκεια και ότι όποιος έχει προσφέρει κάτι δεν μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει.
Τις θετικές εξελίξεις για την ανανέωση τις περιγράψαμε με την περίπτωση του νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, που στον αντίποδά τους είναι και οι πρακτικές του δημάρχου Άρτας Πάνου Οικονομίδη.
Με βάση τις εικόνες που παρουσιάζουν οι δυό ξεχωριστές πορείες, μπορεί ο πολίτης να κρίνει και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Και αυτά θα είναι, ότι κι αν δεν υπάρχει χώρος για την ανανέωση, που πρέπει να την υπηρετήσουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, το δρόμο μπορεί να τον ανοίξει ο ίδιος ο πολίτης.
Σ’ αυτή την φάση, που το αίτημα της ανανέωσης στην αυτοδιοίκηση προβάλλει επιτακτικό, οι πολίτες είναι περισσότερο αφοσιωμένοι σε τέτοιες πληροφορίες και διαδικασίες και γυρίζουν την πλάτη σε προτάσεις και συζητήσεις, που επιχειρούν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, με ελάχιστες εναλλαγές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά.
Και επί πλέον, στο στοίχημα της ανανέωσης, μπαίνουν και συζητήσεις, για τα πεπραγμένα, όπου ο καθένας θα προσθέσει και την δική του μέχρι τώρα εμπειρία, από την όποια δημοτική αρχή, ακόμα και σε θέματα καθημερινότητας.
Όλα αυτά, συγκροτούν, την απόπειρα που λέγεται ανανέωση για την περιοχή μας αρχικά. Η οποία απόπειρα σιγά σιγά μετεξελίσσεται σε μια ουσιαστική και συγκροτημένη διαδικασία, η οποία ως τέτοια ΜΟΝΟ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Και στην περιοχή μας, η διαδικασία σύνθεσης των διαφόρων προσπαθειών ανανέωσης, προχωράει καλά, υπάρχουν προτάσεις, οπότε οι πάντες μπορούν να δουν την όποια πρόταση ακολουθήσει με περισσότερη αισιοδοξία, οπότε εκεί θα είναι και η επιτυχία της προσπάθειας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kai egw episeis