Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της "Γ"

Πέρασαν την βόλτα τους και από την Αθήνα, οι υποψήφιοι του νομού μας. Στην Πανηπειρωτική οι περισσότεροι υποψήφιοι, με την αρχή να κάνει το Σάββατο βράδυ ο Γιάννης Παπαλέξης, τον οποίο ακολούθησε την Κυριακή το πρωί ο Γιώργος Παπαβασιλείου. Η συμμετοχή των αποδήμων σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, δεν μπορεί να δώσει και μήνυμα συμμετοχής ή νίκης, αλλά μια αίσθηση αισιοδοξίας την οποία έχουν ανάγκη οι πάντες.

Καλοί οικοδεσπότες οι άνθρωποι της Πανηπειρωτικής, ήταν εκεί περίμεναν και με κάθε τρόπο ήθελαν να διευκολύνουν τους υποψηφίους, ώστε να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους απόδημους και να κάνουν αυτό που έχουν επιλέξει.

Παρών στις συγκεντρώσεις ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Αλεξίου, ο οποίος όπως μας είπε δίνει το παρόν σ’ όλες τις εκδηλώσεις, μιας και η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων, έχει στους στόχους της, να έχει ουσιαστική συνεργασία, με αυτούς που θα εκλεγούν για το καλό του τόπου μας.

*****

Ένα τριήμερο αφιέρωσε στην Αθήνα ο Παύλος Μίχας, μιας και επιθυμεί και την στήριξη των αποδήμων. Έδωσε το παρόν στην εκδήλωση του Γιάννη Παπαλέξη το Σάββατο βράδυ, την Κυριακή συνέχισε με την εκδήλωση του Γιώργου Παπαβασιλείου και ακολούθησε την Δευτέρα, η εκδήλωση του Βαγγέλη Αργύρη, στον κινηματογράφο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, όπου οι παριστάμενοι ήταν πολλοί και απ’ όλη την Ήπειρο.

*****

Ο νεαρότερος εκ των υποψηφίων του συνδυασμό «ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» του Γιάννη Παπαδημητρίου, είναι ο εικοσάχρονος σπουδαστής Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Αυγέρης, υιός του διευθυντή των υπηρεσιών του Δήμου Φιλιππιάδας Μίμη Αυγέρη. Με ουσιαστική προσέγγιση στα πολιτικά μας πράγματα, ο νεαρός υποψήφιος, έχει την διάθεση και την δυνατότητα να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις και γι’ αυτή είναι χρήσιμη η παρουσία του στον συνδυασμό αυτό.

*****

Δεν το γνωρίζουμε καλά, αλλά αν είναι αλήθεια, θα πρέπει κάποιοι να παρέμβουν. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρταίων, απ’ όταν πληροφορήθηκε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος, δεν έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, άρα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αναχώρησε για την Αθήνα και εξ όσων μάθαμε από στενό του φίλο, έχει εγκατασταθεί εκεί, αναζητώντας τη νέα του επαγγελματική κατεύθυνση. Ωστόσο παραμένει, λένε στα χαρτιά, γενικός γραμματέας του Δήμου Αρταίων, άρα και αμείβεται για την παραμονή του. Όμως δεν υπάρχει κάποιο μικρό πρόβλημα, την στιγμή που κάποιος είναι στην Αθήνα και στην Άρτα λαμβάνει μισθό, στην εποχή που κόβονται μισθοί και συντάξεις;

*****

Συμπολίτης μας που βρέθηκε στην περασμένη Κυριακή στην Αθήνα και είπε να περάσει απ’ την συγκέντρωση ετεροδημοτών του δημαρχονομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, έφυγε με την απορία. Ποιοι ήταν αυτοί που ήταν στην συγκέντρωση και τι σχέση είχαν ή έχουν με το νομό Άρτας. Ο ίδιος δεν μπορούσε να δώσει απάντηση και παριστάμενος στην συζήτηση μας είπε μήπως είναι σκόπιμο, αυτούς τους τύπους να τους αναζητήσουμε στο Υπουργείο Γεωργίας, όπου πριν… οριστεί νομάρχης ο υποψήφιος δήμαρχος, υπηρετούσε. Και δεν είχε άδικο, μιας και ήταν πολλοί οι πρώην συνάδελφοι του υποψηφίου, που είπαν να τιμήσουν την προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα. Συμβαίνουν κι αυτά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, μιας και είναι πάντα αναγκαίο να υπάρχουν πολλοί σε μια συγκέντρωση και να ακολουθήσουν οι εντυπώσεις.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη ανάλυση των επιλογών αυτών, που μπορεί ο κάθε σκεπτόμενος να πει, ότι δεν είναι δυνατόν να έρχονται σε κάποια συγκέντρωση άσχετοι, μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις… Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα σημάνει απότομα άρνηση στην πρόταση που γίνεται και επιχειρεί με περίεργους τρόπους να προσελκύσει τους πολίτες.

Όπως και να το δει ο καθένας, στην περίπτωση του δημαρχονομάρχη, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, αν σκεφτεί κανένας και το τι κάνουν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που τον… απειλούν, για τον δεύτερο γύρο, όπως λένε.

*****

Δεν είναι κατακριτέο… Αντίθετα μπορεί να θεωρηθεί καλό και –γιατί όχι;- να επιζητηθούν τρόποι να επαναληφθούν οι επισκέψεις όσων ασχολούνται με τα κοινά στα χωριά του νομού μας, ιδίως στα ορεινά. Τα καφενεία των χωριών μας ζουν καλές ημέρες, μιας και το τσίπουρο ρέει άφθονο, τα κεράσματα δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση της μέρες της οικονομικής κρίσης, όπου ο καθένας μετράει και το τελευταίο τσίπουρο και όλα δείχνουν ότι κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί.

Μένουν μερικές ημέρες ακόμη για την προεκλογική δραστηριότητα και φυσικά οι κάτοικοι των χωριών που έβλεπαν σπάνια επισκέπτες, τώρα που βλέπουν πολλούς δεν χάνουν την ευκαιρία να το θυμίζουν. «Να μας ξανάρθετε» λένε σε πολλούς και όχι σε όλους. Σωστά μαντέψατε. Την ευχή κάνουν για όσους είναι σίγουροι ότι δεν θα ξαναπάνε στο χωριό, μιας και η αγωνία τους για τις εκλογές είναι δεδομένη. Σ’ όσους γνωρίζουν ότι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον, ούτε που το σκέπτονται να τους πουν να ξανάρθουν….

*****

Έχουν μεγάλη πλάκα αυτοί οι κομματικοί της ΝΔ. Πανικός μέχρι προχθές, για να μην συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο του ανεξάρτητου υποψήφιοι δημάρχου Χρήστου Παπάζογλου, ακόμα και πριν επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων, με την ελπίδα ότι μπορεί σε κάποιον να αλλάξουν την απόφασή του. Τώρα που ο συνδυασμός ανακηρύχτηκε, το… παιχνίδι πάει αλλού… Αυτοί που έθεσαν υποψηφιότητα, να μην την υποστηρίξουν και να βγουν στους δρόμους να πουν για παράδειγμα «Μην ψηφίζετε εμένα, αλλά επειδή το κόμμα θέλει το νομάρχη, ψηφίστε το νομάρχη».

Τι να πούμε… Ούτε μικρά παιδιά, δεν θα είχαν τέτοια αντιμετώπιση σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό της διαχείρισης του ανεξάρτητου συνδυασμού. Και απορώ. Ο στρατηγός Κέφης, που είναι ειδικός στην διαχείριση κρίσεων, δεν τους έκανε κάποια ταχύρρυθμη εκπαίδευση;

*****

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της παρέμβασης του Δήμου Άρτας για τα αδέσποτα», αναφέρει η είδηση, η οποία προέρχεται απ’ το Δήμο Αρταίων και η απορία όλων είναι λογική: «Δηλαδή τώρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ’ ατ αδέσποτα στην πόλη μας;» δεν ξέρω αν κανένας μπορεί να εμπιστευτεί την προσπάθεια που έγινε αλλά στην κεντρική πλατεία της πόλης, τα αδέσποτα τα βλέπω αγριεμένα και δεν ξέρω πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται κάποιος που περνάει δίπλα τους και πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά. Έτσι για την ιστορία…

*****

Αν κανένας παρακολουθήσει κάτι λογαριασμούς, που κάποιοι «ειδικοί» κάνουν για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, θα πάθει… πλάκα. Λένε για παράδειγμα, ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος, στον πρώην Δήμο Αθαμανίας δεν παίρνει κανέναν. Και το υπερασπίζονται, αλλά αν τους ρωτήσει κανένας για τους υποψηφίους του συνδυασμού αυτού, που κατάγονται απ’ τον πρώην Δήμο Αθαμανίας, γιατί μετέχουν στον συνδυασμό, για να μην πάρουν καμία ψήφο, τότε απάντηση δεν παίρνεις. Θέλουν να κάνουν πολιτική υπέρ των άλλων συνδυασμών, μιας και μπορεί να μην βλέπουν με καλό μάτι την προσπάθεια του Χρήστου Χασιάκου, αλλά δεν ψάχνουν να βρουν κανένα επιχείρημα λογικοφανές τουλάχιστον…

*****

Στο ξενοδοχείο ΠΛΑΖΑ της πλατείας Συντάγματος έκανε την προεκλογική του ομιλία στους ετεροδημότες της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης. Πολύ ωραία η αίθουσα, καλή η προετοιμασία και ικανοποιητική η παρουσία ετεροδημοτών απ’ τους πρώην Δήμους Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού Ανωγείου και της κοινότητας Κρανέας. Τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του συνδυασμού του υπερασπίστηκε στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι ένας δήμος σύγχρονος, που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα οικοδομεί την προοπτική του και στον οποίο οι δημότες θα έχουν τον πρώτο λόγο». Ο ανεξάρτητος συνδυασμός, θεωρούν πολλοί πως μπορεί στον Δήμο Ζηρού, να κάνει την διαφορά και αυτό μπορεί να είναι θετικό για την ίδια την αυτοδιοίκηση.

*****

Πολύ καλή η συγκέντρωση της Όλγας Γεροβασίλη, στα εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Πολύ καλή και η ίδια. Με άποψη για την αυτοδιοίκηση και με την δυναμική, στην ομιλία της, να πείθει τους πολίτες που ήταν εκεί, αλλά και αυτούς που θα πληροφορηθούν για την εν λόγω συγκέντρωση και την ομιλία της. Κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις η Όλγα και είναι πάρα πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι θα κάνει την διαφορά.


*****

Να παρακαλάνε να μην γίνει κάτι…

Σε άλλη σελίδα της «Γ» καταγράφεται το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Άρτα, με την έλευση πολλών εκατοντάδων οικονομικών μεταναστών κυρίως απ’ το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Τα προβλήματα επαναλαμβανόμενα και φυσικά καμία παρέμβαση από κοινωνικούς φορείς, πλην φυσικά της Αστυνομίας, η οποία και να θέλει να κάνει κάτι, δεν μπορεί και λόγω των αρμοδιοτήτων που δεν έχει, αλλά και λόγω της έλλειψης δύναμης ικανής να αντιμετωπίσει και τέτοια προβλήματα.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να φάνε, ενώ ζουν σαν τα ζώα, σε κάποιους χώρους, όπου εκεί που τρώνε κάνουν και την ανάγκη τους. Έχουμε μιλήσει παλιά και για την δημόσια υγεία, αλλά κανενός δεν ίδρωσε το αυτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: